начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

пак относно пробацията

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пак относно пробацията

Мнениеот bay4o » 09 Ное 2007, 13:19

Колеги, снощи си мислих по един чисто хипотетичен въпрос, който досега не е възниквал в практиката ми, но мисля, че все някога ще се случи.
Имало едно време един осъден на пробация, който не си изпълнявал пробационните мерки. Съответния окръжен съд заменя пробацията с лишаване от свобода, но тъй като са налице предпоставките за приложението на чл. 66 ал. 1 от НК, отлага изпълнението на наказанието с минималния, да речем срок от три години. В този случай няма пречка самото наказание ЛС да е по - ниско по размер от посоченото вв чл. 39 ал.1 от НК /чл. 43 а ал. 2 от НК/. За изпитателния срок законодателят мълчи, следователно по аналогия закона, следва да бъде отново от три години нагоре. Такаааааа. Ако въпросният герой извърши друго деяние в изпитателния срок, по общото правило следва да си изтърпи и отложеното наказание.
Фабулата в случая е, дали в този случай не се нагазва забраната за reformatio in peus, защото по силата на първата присъда лирическият герой е осъден на пробация, ерго и на основание чл. 66 ал. 1 от НК второто му наказание би могло да бъде отложено. В конкретния случай, обаче, наказанието по второто осъждане, ако е ЛС ,задължително е ефективно, включая и постановяване изтърпяването на условното наказание.
Дано съм ясен, ще ми се да чуя и Вашето мнение по въпроса.
bay4o
Потребител

Мнениеот plamena26 » 09 Ное 2007, 14:32

Колега,има едно ТР,чиито номер не мога да се сетя,но според него ,осъдените на поправителен труд(тогава не е имало пробация),чието наказание е заменено с ЛС се считат за осъждани на ЛС.То касаеше една особена хипотеза при която дееца вече е осъждан на ЛС и след това за друго престъпление на поправителен труд,чието наказание обаче го заменят с ЛС.Въпроса е счита ли се за осъждан на 2 пъти с оглед прилагане на опасния рецидив.Отговора на ВС с това ТР което ви преразказах е ДА :wink:
На вашето питане следва да се отговори също положително-да ще се присъедини и замененото ЛС.
plamena26
Потребител

Мнениеот bay4o » 09 Ное 2007, 14:44

Колега, това е Тълкувателно решение № 79 от 11.XI.1983 г. по н. д. № 76/83 г., ОСНК , знам го, благодаря. Макар че решението касае поправителния труд, а пробационните мерки изобщо може да не включват такава пробационна мярка. Дали при наличието само на задължителни мерки /ЗРНА и ЗПСПС/ това решение пак следва да се прилага? Въпросът ми не касае дали е осъждано на ЛС /което е явно и не подлежи на тълкуване/, а касае принципно дали в този случай не се ограничава забраната за утежняване положението на подсъдимия. Въпросът ми е хипотетичен, както изрично съм посочил. Ясно е, поне според мен, че след като има изпитателен срок /без значение, дали по 66 или по 70 от НК/ винаги отложеното наказание или част от него ще бъдат преведени в изпълнение, така че не питам това. Питам за становището на колегите дали в този случай не е налице противоречие по отношение на забраната за влошаване положението на обвиняемия, пък било то и законодателно такова.
bay4o
Потребител

Назад към Наказателно право