начало

Миглена Тянкова е единствен кандидат за шеф на апелативния съд в Пловдив Миглена Тянкова е единствен кандидат за шеф на апелативния съд в Пловдив

относно свидетелство за съдимост и реабилитация

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно свидетелство за съдимост и реабилитация

Мнениеот ves_veni » 14 Фев 2008, 12:51

През 1992 г. бях осъден по чл. 195 ал.1 т. 3;4 и 5 вр. чл. 26вр. чл.63 ал.1 т.3вр. чл. 54 НК на една година ЛОС. И ето какъв е казуса - щом отида да си вадя св. за съдимост и Бургаски съд отказва да ме реабилитира а ме препраща в София защото съм роден там. Но аз съм живял само до 2годишна възраст. А присъдата ми е издадена от бургаския съд. Щом отида в София те пък ме връщат в бургас като казват че това е работа на колегите от бургас и не трябва да ми правят проблем понеже давноста на присъдата е изтекла. Но аз след толкова време продължавам да бъда мотан в този омагьосан кръг и защо тъка? Моля за вашето компетентно мнение.
ves_veni
Нов потребител

Мнениеот Clavdivs. » 14 Фев 2008, 12:59

Няма да е с вр. 26 то ама карай... 28 може би? :wink:

Други прояви имате ли? осъждания имам предвид.
Clavdivs.
Потребител

Re: относно свидетелство за съдимост и реабилитация

Мнениеот karlson » 14 Фев 2008, 13:06

ves_veni написа:През 1992 г. бях осъден по чл. 195 ал.1 т. 3;4 и 5 вр. чл. 26вр. чл.63 ал.1 т.3вр. чл. 54 НК на една година ЛОС. И ето какъв е казуса - щом отида да си вадя св. за съдимост и Бургаски съд отказва да ме реабилитира а ме препраща в София защото съм роден там. Но аз съм живял само до 2годишна възраст. А присъдата ми е издадена от бургаския съд. Щом отида в София те пък ме връщат в бургас като казват че това е работа на колегите от бургас и не трябва да ми правят проблем понеже давноста на присъдата е изтекла. Но аз след толкова време продължавам да бъда мотан в този омагьосан кръг и защо тъка? Моля за вашето компетентно мнение.

няма значение колко години сте живял в София - бюлетините за съдимост се съхраняват по месторождение, в случай, че имате право на реабилитация по право, тя трябва да се нанесе от съдия н СРС
karlson
Потребител

Мнениеот ves_veni » 14 Фев 2008, 13:35

не от тогава на сам . само да отбележа че е чл. 26 понеже преписах дословно извлечение от акта на съда.
ves_veni
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 14 Фев 2008, 14:26

Съдът, който може да Ви реабилитира е този, постановил присъдата като първа инстанция.
Молбата за реабилитация и тази за издаване на свидетелство за съдимост нямат нищо общо една с друга.
Регистъра на "Бюро съдимост" е по месторождението Ви.Св-во можете да получите и от другаде- като подадете молба, само че ще чакате - няма да стане същия ден, ако сте от друг град.
Ако това, което пишете е вярно, и с него се изчерпва свидетелството Ви за съдимост, вероятно сте реабилитиран по право и от молбата Ви за реабилитация няма правен интерес.
Понеже не виждам 66 от Нк, явно сте осъден на ЛС ефективно.Предполагам ,че сте го изтърпели, или ви е зачетен ареста.Ако от изтърпяването на наказанието са изтекли 3 г и не сте направили нищо друго в този срок- това което пиша е вярно, реабилитиран сте по право.
Това означава, че за "граждански" цели в св-во за съдимост осъждането Ви не следва да фигурира./ не винаги е така, защото тези регистри не винаги отразяват настъпилата реабилитация по право/
За целите на МВР и правораздаването в справката за съдимост, която е различна от свидетелството за съдимост, осъджданетот В и ще си стои, като факт.Но всички държавни органи са длъжни да зачитат действието на реабилитацията.Т.е. ако направите нещо друго, следва да Ви третират като неосъждан.
Ако ще подавате молби за реабилитация- адвокат.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот ves_veni » 14 Фев 2008, 15:19

съжелявам грешката е моя за чл.66.-цитирам-На осн. чл.23НК определя общо наказание от една година ЛоС което на осн. чл.66 НК отлага за срок от три години. А във връзка с молбата от бургас или от София да търся адвокат.
ves_veni
Нов потребител

Назад към Наказателно право