начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ПТП и вина

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП и вина

Мнениеот misty » 29 Май 2008, 23:13

Днес съпругът ми стана участник в ПТП - движел се е по булевард с предимство с лек автомобил, но го връхлита от страничен черен път вдясно друг лек автомобил. Само, че след като се оказва, че знаците са откраднати, изведнъж съпругът ми излиза виновен, защото в този случай другият му е дясностоящ. Съответно не си правят труда да мерят спирачен път и пр. Причинена му е лека телесна повреда (не знам това ли е терминът) и, след като лекарят от Пирогов звъни на съдебна полиция е образувано досъдебно производство. Явно ще се води дело, но ме интересува какви са шансовете да спечели? Все пак той не е нарушил закона, предимството му е отнето, той е минавал стотици пъти оттам и знае, че е на път с предимство. Още повече при липсата на знак, катаджията изкарва, че това е кръстовище, а не е. Това е булевард с път отстрани, който дори не е улица, не е асфалтиран. Какви са шансовете ни?
Благодаря предварително.
misty
Нов потребител

Мнениеот pdimitrow » 30 Май 2008, 08:01

Става думаза шансове :). Амиииии като се вгледам в кристалната си топка ми се струва, че шансове да спечелите делото има, НО ако представяте нещата така както са в действителност, а не се опитвате да позаобиколите истината. Иначе за първи път да съм съгласен с другите, цче трябва да си намерите адвокат. Защото има едно нещенце в ЗДвП, което е от много съществено значение и ще изиграе голяма роля във вашия случай.
pdimitrow
Потребител

Мнениеот system » 30 Май 2008, 09:28

Закон за движение по пътищата
Чл. 49. Водач на пътно превозно средство, което излиза от земен път на път с настилка, е длъжен да пропусне движещите се по пътя с настилка пътни превозни средства и пешеходци.

След като съпругът Ви се е движел по път с настилка, другият участник в ПТП, който излиза от черен път на булеварда, е бил длъжен да го пропусне, независимо че няма знаци и е отдясно. Така че при изложената от Вас фактология, съпругът Ви не е виновен за ПТП-то. Но никой не би се ангажирал с прогнози, без да познава самото дело. Съветвам Ви да се обърнете към адвокат.
system
Активен потребител

Мнениеот misty » 30 Май 2008, 09:47

Благодаря, сарказмът беше особено полезен, всичко най-хубаво. :D
misty
Нов потребител

Мнениеот misty » 31 Май 2008, 16:20

Фрактура лека или средна телесна повреда е?
misty
Нов потребител

Назад към Наказателно право