- Дата и час: 08 Яну 2025, 00:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение за щети на лек автомобил отпреди 10 год.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Обезщетение за щети на лек автомобил отпреди 10 год.
Мой познат ме помоли за съвет и понеже немога да му помогна се обръщам към Вас, за помощ. Същият на млади години (преди 10-12год.) прави ПЗО (подкарва Ладата на съседа), но много скоро го засича потрулка и решава да го спре, бягайки от тях се удря в бордюра и го залавят. Осъден е и получава условна присъда, но собственика на колата не е завел гражданско дело за щетите по автомобила, нито е присъединяван иск към наказателното дело. Сега след толкова години пострадалият решава да заведе граждански иск за сумата от 5000лв. и законните лихви, като има образувано гражданско дело с едномесечен срок за представяне на писмени доказателсва. Момчето в момента е на 28год. току що му се роди детенце и съвсем не му е до дела или адвокати и аз незнам какво да го посъветвам. Щетите не са били големи, но момента не е такъв че да се занимава със съдилища само защтото съседа е остарял, пропил се е и е измислил как да изкара някой лев за пийване. ще съм Ви много благодарен ако ми дадете някакви идеи. това че трябва да отиде при адвокат очаквам да го кажете, но едва ли ще ме послуша, в момента дори и 20лв. са доста за някои хора. благодаря предварително.
- davidoff123
- Младши потребител
Ами това не е давност за наказателно преследване, че да погасява правото да се търси. Той човекът нека си иска, ти ще си възразиш и той ще си пие една студена вода. Е, може и да му платиш пет хилки, ако ти се дават, според мене човек трябва да си плаща за грешките, рано или късно Ама от тебе си зависи, това искам да ти кажа.
- RinTimTim
- Потребител
Re: Обезщетение за щети на лек автомобил отпреди 10 год.
davidoff123 написа:Мой познат ме помоли за съвет и понеже немога да му помогна се обръщам към Вас, за помощ. Същият на млади години (преди 10-12год.) прави ПЗО (подкарва Ладата на съседа), но много скоро го засича потрулка и решава да го спре, бягайки от тях се удря в бордюра и го залавят. Осъден е и получава условна присъда, но собственика на колата не е завел гражданско дело за щетите по автомобила, нито е присъединяван иск към наказателното дело. Сега след толкова години пострадалият решава да заведе граждански иск за сумата от 5000лв. и законните лихви, като има образувано гражданско дело с едномесечен срок за представяне на писмени доказателсва. Момчето в момента е на 28год. току що му се роди детенце и съвсем не му е до дела или адвокати и аз незнам какво да го посъветвам. Щетите не са били големи, но момента не е такъв че да се занимава със съдилища само защтото съседа е остарял, пропил се е и е измислил как да изкара някой лев за пийване. ще съм Ви много благодарен ако ми дадете някакви идеи. това че трябва да отиде при адвокат очаквам да го кажете, но едва ли ще ме послуша, в момента дори и 20лв. са доста за някои хора. благодаря предварително.
Твоят познат сигурно умее да пише, ако не може да спазва правилника за движение!
Защо ти трябва да пишеш вместо него?! Още повече - не му е до адвокати. Щом наистина искаш да му помогнеш - плати ти на адвокат вместо него и така ще му направиш наистина добро. Иначе го компроментираш с това какви познати има той - търсещи безплатни правни съвети. Няма закон единствено той да отиде при адвокат, но има закон, че при адвокат се ходи с пари - както при бакалин, при лекар и в градската тоалетна.
Ако никът ти е "davidoff" и има връзка със скъпите цигари с тази марка - лишаваш се от няколко стека и плащаш на адвокат!
Ние - простите адвокати- пушим " Арда "без филтър и срещу парите за"davidoff" ще свършим качествена работа.
- zelen
- Потребител
А кога е влязла в сила осъдителната присъда? Възражение за изтекла погасителна давност, за нея съдът не следи служебно.
- bay4o
- Потребител
davidoff123, давността не се прилага служебно от съда. щом има заведено дело с/у твоя приятел трябва да си направи възражението за изтекла давност. Да си намери адвокат!!!
P.S. Това мн прилича на казусите дето ги решавахме на упражнения по ГП ОЧ само че доста по-елементарен
P.S. Това мн прилича на казусите дето ги решавахме на упражнения по ГП ОЧ само че доста по-елементарен
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Възражението за изтекла давност (по гр. дело), - 5-годишна от момента на увредата- е по същество(изтъква се и аргументира в пледоарията). Желателно е да се направи това възражение (за изтекла давност) в първото с.з (съдът няма да го уважи именно на посоченото основание). Уф, мързи ме да пиша сценарии, как би се развил един подобен процес, ако съдът откаже да прекрати делото.
И по наказателното би трябвало да е реабилитиран, ако няма други осъждания; по който и член да е осъден(от тези, които ми се въртят в главата като възможни квалификации), се предвижда до 5 г. ЛС, та е изтекла дори абсолютната давност за наказателно преследване, а за изпълнението на наложено наказание - в зависимост от наказанието е дори по-кратка.
И по наказателното би трябвало да е реабилитиран, ако няма други осъждания; по който и член да е осъден(от тези, които ми се въртят в главата като възможни квалификации), се предвижда до 5 г. ЛС, та е изтекла дори абсолютната давност за наказателно преследване, а за изпълнението на наложено наказание - в зависимост от наказанието е дори по-кратка.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
Zelen, може би не предполагаш, но в България все още има хора за които компютъра е нещо непознато, работят за по 200-300лв. и съдилищата компенсират своята неефективност именно върху такива като тях. Аз не бих се притеснил от едно такова дело, но за мен адвокатската помощ не е лукс, който не мога да си позволя. Но има и хора, без висше образование, на не добре заплатена работа, от малцинствата, и т.н. които и една молба не знаят как да си напишат. Да за това са адвокатите, но това е България, предполагам че малко от вас знаят каква мизерия цари из по бедните градове, такава ми е работата и с такива хора ме среща, не знам как е при вас ,но аз такива хора ги съжелявам и се опитвам да им помагам.
- davidoff123
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|