начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Призовка за лице, което е в чужбина

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Призовка за лице, което е в чужбина

Мнениеот jo_anna » 11 Юни 2009, 23:18

Здравейте,
Първо да се извиня за въпроаса, но юридическата област ми е много непозната.
Става въпрос за изпратена призовка към човек, който не е в България, замина да работи в чужбина. Призовката е отказана, но ме интересува има ли някаква валидност, някакъв срок в който да бъде призоваван човек и ако не бъде намерен след това да се прекрати делото? Или има някакъв брой призовки, след който всичко да се прекрати? Става въпрос за дело, което е спечелено, но другата страна оспорва решението... Чудя се ако друго лице вземе призовката, може ли лицето да не се явява на дело, а да се явява опълномощено лице, тъй като лицето ако се върне тук за дело ще си загуби работата в чужбина.
До колкото знам, човек може да бъде призован и чрез Държавен вестник, може ли някой да ми каже как става това? И ако и тогава не се яви, какви могат да бъдат последствията? И кой е по-добрият вариант – да се върне лицето тук и да причлючи със съдебните дела или да изчака, ако е възможно всичко да се прекрати по давност...
Благодаря!
jo_anna
Нов потребител

Re: Призовка за лице, което е в чужбина

Мнениеот Гост. » 12 Юни 2009, 11:49

jo_anna написа:Здравейте,
Първо да се извиня за въпроаса, но юридическата област ми е много непозната.
Става въпрос за изпратена призовка към човек, който не е в България, замина да работи в чужбина. Призовката е отказана, но ме интересува има ли някаква валидност, някакъв срок в който да бъде призоваван човек и ако не бъде намерен след това да се прекрати делото? Или има някакъв брой призовки, след който всичко да се прекрати? Става въпрос за дело, което е спечелено, но другата страна оспорва решението... Чудя се ако друго лице вземе призовката, може ли лицето да не се явява на дело, а да се явява опълномощено лице, тъй като лицето ако се върне тук за дело ще си загуби работата в чужбина.
До колкото знам, човек може да бъде призован и чрез Държавен вестник, може ли някой да ми каже как става това? И ако и тогава не се яви, какви могат да бъдат последствията? И кой е по-добрият вариант – да се върне лицето тук и да причлючи със съдебните дела или да изчака, ако е възможно всичко да се прекрати по давност...
Благодаря!

То си зависи от характера на делото/ гражданско, наказателно, административно/- последиците от невъзможността да се призове страната са различни.
Но така, както и да го чета - все за мечти иде реч.../ давност, прекратяване, ДВ?!?!/ :lol:
Ако има пълномощник- да се призове чрез него.

п.п. ако се върне- ще си загуби работата, ама ако се налага- ще се върне, пък ако е възможно и давността да се приложи...
Брех!
Това е съдебна институция/ не е шега работа/- не разбирам цялата игра на криеница, но след време някой ще я разбере- чисто практически.
Гост.
Старши потребител

Re: Призовка за лице, което е в чужбина

Мнениеот sunrise » 12 Юни 2009, 11:58

На мен ми се струва, че най-вероятно делото ще е гражданско.И идеята е, че като не го намерят , а той е спечелил на долна инстанция ще си остане това решение.
За Ваше разочарование обаче, все едно дали ще вземете призовката, делото ще се гледа и най-много да го загубите, защото не сте се защитили.
Вижте чл.41 от ГПК.
sunrise
Активен потребител

Назад към Наказателно право