начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Давност за наказателно преследване

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Давност за наказателно преследване

Мнениеот fani_i » 01 Юли 2009, 08:43

Не споря, че след възобновяването има нови срокове на разследване. Това, което прави впечатление по конкретното дело е, че са налице цели 2 години на бездействие - не са извършвани процесуални действия, в това число не са изпълнени указания на прокурорите по разследването - т.е. от указаните действия е изпълнено само едно и то извън сроковете. И при тази именно ситуация, производството се спира и възобновява два пъти в един и същи ден - чиста злоупотреба с процесуални възможности, доколкото спирането предполага наличие на предвидените в чл.244 предпоставки, имащи характера на пречки за разследването, които в конкретния случай вероятно са се отстранили още в същия ден, за да бъде възобновено. А ОДИ е предприето и Постановление за принудително довеждане е издадено при наличие на посочен по делото друг адрес на пребиваване, различен от постоянния и настоящия. Спирането пък е мотивирано именно с необходимостта от провеждане на разпит на лицето (все още свидетел).
За мен това не е протичане на досъдебното производство по предвидения в закона ред, а чиста акробатика с процеса, съчетана с продължително и неразбираемо бездействие.
fani_i
Потребител

Мнениеот kpavlova » 01 Юли 2009, 15:43

Така както ги описваш нещата, би трябвало да си пропуснала едно писмо от компетентната окръжна прокуратура за удължаване на двумесечния срок

Като не е изключено да не си го пропуснала писмото.Теор.се приема за допустимо, а практически се случва, и без да е спазен 15-дневния срок на искането за удължаване/ за инструктивен се приема срока/, да се удължи допустимо.Приема се също, че може да се удължи допустимо и ако искането е след изтичане на срока.Понеже основание за допустимост на удължаването е факт.или правна сложност на делото, а не отправяне на искане в срок.Разбира се, нормално е и искането да е в срок.А е възможно и искането да е изпратено.Възможно е , Фани, като отидеш да ви предявяват делото, вече всичко да си е наред.

чиста злоупотреба с процесуални възможности

Ами, обективно погледнато, спирането не е за разкош, целево си е , няма друго обяснение, Фани.Пострадал от "злоупотреба" обаче не е обвиняемия.Трудно ще го "мотивираш", предполагам .Или ако е пострадал, то вредата е от

А ОДИ е предприето и Постановление за принудително довеждане е издадено при наличие на посочен по делото друг адрес на пребиваване, различен от постоянния и настоящия

и ако някакви ограничения е търпял впоследствие в същия контекст.
Не знам, дали от изкривяване или претръпване, или поради съдебния район- по географска причина :) , човешки :oops: гледам на "акробатики" от този вид по сроковете, не се ядосвам, като човещината ми си има мяра, естествено:
Укорима злоупотреба е, ако обективно и субективно е възможно разследване и преследване да се случва, като има конституиран обвиняем, който е и официално уведомен, че е такъв/ живее си със стреса на новия си имидж, като всеки се радва различно на тоя имидж, а и самият той е с различни степени- обвиняемите страдат различно т.е./, но нищо по делото не се случва.А може и да търпи една идея повече от стрес, ако го търпи на определените за това стресиращи места.Тогава е преследван в срок,който държавата не може да обясни с разумни доводи.
Укорима злоупотреба е, ако реален пострадал, с "неограничените си" възможности за възмездие чака разследване да се случи.
Това ще рече, че злоупотребата ме ядосва, когато жертвата й е с конкретно човешко лице - на обвиняем или пострадал, като явно някога е престанало да ме ядосва пострадването на " държавния интерес от своевременно преследване".Това е катастрофално мислене, понеже води до общо дезинтересиране и обща загуба, при условията на независимо съпринителство .
Наред с това, има доста по -страшни злоупотреби по вид, предмет и последици.
В случая не може да се твърди, че обв.е жертва на злоупотреба с проц.права, той е такъв от 2009 г, жертван е държавния интерес от правосъдие в срок , при риск от изтичане на давност за осъждане.Обвиняемият няма право да бъде обвинен своевременно, а право да не бъде дълго обвиняван-да получи яснота с влязла в сила присъда.Обв.няма и право да го споходи давността- държавата има правото и задължението да не допусне това
Има безброй причини, които могат да оправдаят или не замотването, дето съм се уморила да ги слушам, както и взаимните обвинения до смърт кой и как пречи повече на държавното обвинение- обвинителя или защитата :) , кой кого и как " хваща" и изпуска.От това не се ражда нищо добро, загубата е обща.
За мене 234, ал.7 не е от текстовете, които предизвикват юридическа гордост, честно казано.Мисля си , че дисциплинирането трябва да става с дисциплинарни санкции.Настоящото положение не е нормално и преди новия ГПК да влезе в сила , НПК сътвори размяната на книжа под страх от преклузия :) Дело от , условно говоря, три тома - том -прошения до съда/ мерки/, том доказателства, том с равна тежест - писма.Не може да е така, нито адвокатски, нито прокурорски, погледнато , а е и логически неправдоподобно.Твоето дело си е забатачено отпреди, което значи , че нещата не се променят лесно :oops: . Страшничко е, когато баба на преклонна възраст, жертва на грабеж се изправи в зала, като за връчване на награда, да благодари на тези момчета, че само я държали и дърпали , а не я били, и да съди всички останали-без изключения, за моралните вреди, дето делото й причинило.А щетите, ако на някой му дойде наум да ги възстановява , да се дарят на сираци, понеже тя си живее в лукс с пенсията.От наказателното преследване страдат жертвите на престъпления.
Накратко -не е като за учебник по процес движението на делото, Фани, можеш да разбереш или не органа, както и да простиш или не, може и пък да няма удължаване на срока.Важното е да си изтъкнеш всички разумни аргументи и ако давността за ПРЕСЛЕДВАНЕ е изтекла, да стане това, което е редно, с правата на държавата, като си мисля, че централната фаза ще се окаже съдебната и предвид интензивността на движение на процеса към края, няма да срешнеш разбиране в прокуратурата, дано не съм права/ понеже ти ми се струва да си права/, успех :) .
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 01 Юли 2009, 16:27

Благодаря отново :D
Не мисля, че точно правата на обвияемия са пострадали в конкретния случай и категорично не възнамерявам да се мотивирам в тази посока - написах горния пост, защото считам, че независимо на каква позиция си в нак.производство, злоупотребата с права или норми не следва да се допуска - дори и от клиентите ми. Иначе процесът се превръща в пародия, от която никой в крайна сметка не печели.
fani_i
Потребител

Предишна

Назад към Наказателно право