начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Престъпление ли е според българското право?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Престъпление ли е според българското право?

Мнениеот hidden » 22 Юли 2009, 23:23

1. тегленето на филми, музика и т.н. от торент сайт;
2. Хостването и администрирането на такъв сайт?

По година затвор получиха от шведски съд основателите на сайта за обмен на файлове The Pirate Bay (Пиратския залив).

Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм Варг и Петер Зунде плюс покровителят им - десният шведски политик Карл Лундстрьом, бяха признати за виновни в нарушаване на закона за авторското право.

Присъдата включва и 30 млн. крони (3,6 млн. долара) обезщетение, от което ще се възползват редица големи компании от развлекателната индустрия като "Уорнър брадърс", "Сони мюзик ентъртейнмънт", И Ем Ай и "Кълъмбия пикчърс", информира Би Би Си.

Решението на магистратите, което се чакаше днес, станало известно още снощи и било оповестено от самия Зунде в микроблога му в Туитър.

Сега това се случва не само с филмите - дори при присъдите има изтичане на информация, коментирал той.

Според него обаче последствия за сайта нямало да има и всичко било само театър за пред медиите.

The Pirate Bay е най-известният сайт от типа "торент тракер". Основан е през 2003 г. от организацията за борба с авторските права Piratbyran, припомня Би Би Си. Потребителите му всекидневно си обменят милиони файлове.

На самите сървъри на сайта няма качено съдържание без авторски права - вместо това сайтът предлага линкове (торенти) към тв предавания, филми и музика, съхранявани в личните компютри на самите потребители.

Би Би Си цитира и опоненти на процеса, според които шведските власти са изправили четиримата пред съда, отстъпвайки пред натиска от американската филмова индустрия.

Филмовата асоциация на Америка (MPAA) твърди, че ежегодно губи около 6 млрд. долара годишно от пиратските набези в интернет, отбелязва по същия повод Си Ен Ен.

Международната асоциация на звукозаписната индустрия (IFPI) излезе със становище по случая още през февруари.

Оттам обясняват резкия спад в търговията със звукозаписни изделия през последните години именно с влиянието на услуги като The Pirate Bay.

Между 2001 и 2007 г. продажбите на CD-та например са намалели с 38%, сочат от музикалната индустрия.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: Престъпление ли е според българското право?

Мнениеот teogeo » 23 Юли 2009, 10:03

Мда, има си такъв раздел в НК:

Раздел VII
Престъпления против интелектуалната собственост

За съжаление още е рано за съдебна практика по този раздел в областта, която Ви интересува.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kivanov » 23 Юли 2009, 11:26

г-н Hidden аз не се занимавам с право, НО с доста от интернет технологиите съм достатъчно наясно :) първо според мен трябва да се променят въпросите.

1. тегленето на филми, музика и т.н. от торент сайт;
/ в торент сайта няма наличен НИКАКЪВ СОФТУЕР за сваляне, той се намира по комютрите на клиентите/

2. Хостването и администрирането на такъв сайт?
/ СПОРЕД МЕН този сайт не съдържа непозволена информация и може да бъде спрян /временно/ само от онзи гологлав .......... :) /
kivanov
Младши потребител

Мнениеот satir » 23 Юли 2009, 15:08

да живей замунда, дата и тнт..... хип хип ура!!! торента е файл с информация, къде какво има,как да се изтегли в какъв ред да се сглоби и тнт.... и се предоставя безплатно от тракерите.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот kivanov » 23 Юли 2009, 16:26

satir написа:да живей замунда, дата и тнт..... хип хип ура!!! торента е файл с информация, къде какво има,как да се изтегли в какъв ред да се сглоби и тнт.... и се предоставя безплатно от тракерите.

И предполагам сте съгласен, че не съдържа защитена с авторско право информация? Следва ли, че замунда и подобните НЕ СА нарушители? Ако ДА, защо г-н .... с голата глава си позволяваШЕ подобни "екшъни" :)
kivanov
Младши потребител

Мнениеот hidden » 23 Юли 2009, 20:41

Е да де, ама в Швеция са осъдили админите на пиратския залив - твърдят, че е под натиска на американската филмова и музикална индустрия. За себе си не съм изградил мнение дали е престъпление или носят само гражданска отговорност. Вярно е, че на съврърите не е качена информация, която нарушава авторските права, но тезата на онзи служител от МВР е, че собствениците, админите и модераторите са СЪУЧАСТНИЦИ в извършването на компютърни престъпления.
Този въпрос ме вълнува и защо аз лично свалям понякога такава информация и ми се ще да знам дали аз лично извършвам престъпление, сийдвайки и лийчвайки от такъв сайт.
Отворено писмо до Народното събрание за пиратството в интернет

КОНВЕНЦИЯ за престъпления в кибернетичното пространство
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот satir » 24 Юли 2009, 05:54

kivanov написа:
satir написа:да живей замунда, дата и тнт..... хип хип ура!!! торента е файл с информация, къде какво има,как да се изтегли в какъв ред да се сглоби и тнт.... и се предоставя безплатно от тракерите.

И предполагам сте съгласен, че не съдържа защитена с авторско право информация? Следва ли, че замунда и подобните НЕ СА нарушители? Ако ДА, защо г-н .... с голата глава си позволяваШЕ подобни "екшъни" :)
отговора е много прост. защото смученето от нетя скапва бизнеса с физически носители. с други думи голата глава, както го наричате, протекционираше мутренския бизнес с нелицензирани физически носители- ЦД-та, ДВД-та etc. е, вместо да си купите пиратско копие на любимата група за...... 5лв например, вие си купувате празен диск за 0.25 лв. смуквате си квото си искате от нетя и тетека....
едит: няма нищо авторско в един торент, абсолютно нищо авторско. всеки свестен BitTorrent Client има възможност за създаване на торент файлове от собствената ви колекция. ако има автор то това е BitTorrent Client-а ви.
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот hidden » 24 Юли 2009, 08:36

Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
1. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) временното възпроизвеждане на произведения, ако то има преходен или инцидентен характер, няма самостоятелно икономическо значение, съставлява неделима и съществена част от техническия процес и се прави с единствената цел да позволи:
а) предаване в мрежа чрез посредник, или
б) друго разрешено използване на произведение;
2. използването на цитати от вече разгласени произведения на други лица при критика или обзор при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно; цитирането трябва да съответства на обичайната практика и да е в обем, оправдан от целта;
3. използването на части от публикувани произведения или на неголям брой произведения в други произведения в обем, необходим за анализ, коментар или друг вид научно изследване; такова използване е допустимо само за научни и образователни цели при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
4. използването като текуща информация в периодичния печат и другите средства за масово осведомяване на речи, отчети, проповеди и други или на части от тях, произнесени на публични събрания, както и на пледоарии, произнесени в съдебни процеси, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
5. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането от средствата за масово осведомяване на вече разгласени статии по актуални икономически, политически или религиозни теми, в случай че такова използване не е било изрично забранено, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
6. възпроизвеждането по фотографски, кинематографичен или аналогичен на тях начин, както и чрез звукозаписване или видеозаписване на произведения, свързани с актуално събитие, за да бъдат тези произведения използвани от средствата за масово осведомяване в ограничен обем, оправдан от целите на информацията, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
7. използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел;
8. публичното представяне и публичното изпълнение на публикувани произведения в учебни или в други образователни заведения, ако не се получават парични постъпления и не се заплащат възнаграждения на участниците в подготовката и реализирането на представянето или изпълнението;
9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;
11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;
12. временното записване на произведение от радио- и телевизионни организации, на които авторът е отстъпил правото да използват произведението, осъществено със собствени технически средства и за нуждите на собствените им предавания в рамките на полученото разрешение; записи, които имат важна документална стойност, могат да бъдат съхранени в официален архив;
13. използването на произведения за целите на националната сигурност, в съдебно или административно производство или в парламентарната практика;
14. използването на произведения по време на религиозни церемонии или на официални церемонии, организирани от публичната власт;
15. използването на сграда, която е произведение на архитектурата, или на план на такава сграда с цел реконструкцията й.

Не съм сигурен дали споделянето на филми, музика и т.н. чрез торент тракер има "временен и инцидентен характер". По съм склонен да мисля, че има нарушение на ЗАвПСП.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kivanov » 24 Юли 2009, 10:22

Да подвеждаш под отговорност собственика на торент сайта е като да подведеш под отговорност собственика на оръжеен магазин :) Каква вина има той, че някой е споделил нещо без да има права.. още повече, че торента като файл не е защитен от авторското право си мисля :)

г-н Сатир, ако не се лъжа си мисля, че в тези 0.25лв. за празен диск влизат и парите за авторско право (тоест вносителя е платил някаква държавна такса за авторските права..) нещо такова бях чувал:)
kivanov
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 24 Юли 2009, 11:32

kivanov написа:

За съжаление не сте прави. Не ми се развиват правни казуси, тезиси и резуси :)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 24 Юли 2009, 11:35

kivanov написа:Да подвеждаш под отговорност собственика на торент сайта е като да подведеш под отговорност собственика на оръжеен магазин :) Каква вина има той, че някой е споделил нещо без да има права.. още повече, че торента като файл не е защитен от авторското право си мисля :)

Еми ще подведеш собственика на оръжейния магазин и още как. Ако е продал в нарушение на законите - продал е огнестрелно оръжие или муниции без да провери разрешителното за носене на огнестрелно оръжие на клиента.

Пак казвам - не съм защитник на Явор Колев и техните гонки, даже напротив, защото удрят на грешното място. Но все пак Вие повдигате въпроса откъм законовата му страна.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот satir » 24 Юли 2009, 11:37

teogeo написа:
kivanov написа:

За съжаление не сте прави. Не ми се развиват правни казуси, тезиси и резуси :)
не би следвало да коментираш тогава. щото аз ще кажа Не, ти Да... и така колко страници? факт е че торент сайтовете работят. факт е атаката срещу арена преди няколко години. факт е че не успяха да я спрат- нямаха правна аргументация. и тетека....
едит: какво съдържа един торент...... на практика нищо смислено... късове от неща, не самите неща. ако използвам ми мажор ще ме съдят ли че крада от Вагнер щото и той я е използвал тази нота? м
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 26 Юли 2009, 23:51

За собствениците на торрент сайтове важи чл. 20 ал. 4 от НК.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот namakak » 27 Юли 2009, 00:29

Ами според мен е незаконно от всяка фалшива флигорна да се изкарват нефалшификати с цел измама слуховите органи на българите/чалга/.А за качество оригинален филм си има текучество в салоните на скъпите зали на кино АРЕНА.
Та какъв ти е проблема за ниското качество?А пък за субтитрите никво мнение нямам мнение,защото английския е задължителен и неаме нужда от некачествено субтитиране...Моля да се накажат тия преводачите,ние си мамеееееее :D
Бе кви филми ви гонят бе,са е на мода да четеш всеки ден по няколко пъти Здрач и всички такива филми и да превеждаш и да се вживяваш в книгите...Тая вашата тема и забраните,не ни касаят...Дайте тема за книгите,да ви обориме с превода :wink:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот bastard » 27 Юли 2009, 01:05

Отново корпоративните интереси насочени единствено към ПЕЧАЛБА, към ЗЛАТНИЯ ТЕЛЕЦ, надделяха над интересите на обществото на свободните потребители, паразитите, смучещи ПАРИ от артистите и от потребителите поравно, спечелиха победа, но не и войната. Всичко е част от плана за ГЛОБАЛЕН ДОМИНИУМ. Борете се хора и не оставяйте така интересите на шепа хора с мегаломански синдром да ви отнемат малкото удоволствие, което имате (като например да гледаш тъпа холивудска продукция на домашния 15 инчов, безплатно). Това са 5-те % вълци, които чакалят над 80-те % овце, които ги търпят, но няма да е за дълго (който е запознат с 5 процентната теория знае за какво говоря).

Всичко опира до печалбата, всичко останало на тези компании с годишна печалба равна на Брутния Вътрешен Продукт на няколко държави от Третия свят + 3-4 бананови републики, техният имидж, техните човешки ресурси, техният ПР, служат за да маскират реалността, а именно печалбата върху гърба на обикновения потребител и гражданин.

И тук думи като морал и етика са табу, защото човек за човека Е вълк!!! :mrgreen:
bastard
Потребител

Назад към Наказателно право