начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

подлецът електричар

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: подлецът електричар

Мнениеот socrat » 21 Юни 2010, 11:25

"Според вас къде е главният проблем с неефективността на родната съдебна система?" - Законите не са съвършенни затова има възможности виновните да се оневинят или невинните да станат виновни (без да им се даде дори възможност да се защитят)! Аз лично съм от вторите защото получих наказателно постановление за нещо, което не е извършено, но понеже е необжалваемо.. вече е в сила! И друго: Разплащателната Агенция на ДФЗ ми отказа плащане по сключен договор, даже ме обвини в измама (като внесе обвинителен акт във Върховна Касационна Прокуратура), което разбира се отпадна (след разпити и графологични експертизи)...
"Къде е вината: в съда, прокуратурата, следствието или полицията или навсякаде. А може би в политиците и обществото е най-голямата вина."
Просто - това е в РБългария! Тягостно!
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот street » 21 Юни 2010, 13:02

Лично според мен, проблема е в използването на правораздавателната система и полицията като "маша" в ръцете на определени хора, за постигане на различни цели. Много често полицията се използва за да "сплашим" някой на, който му имаме "зъб",и да го разходим няколко пъти до районното, тъй като там се работи всичко заради "вързване на гащите", да не би еди си какво да стане.
Проблема в прокуратурата е, че всеки прокурор тълкува закона, както си иска, няма уеднаквена практика. Според мен мястото на прокурора е в Районните управления - за да следи делото подробно и от близо, а не да му бъде преразказвано от донзтеля като в 90% от случаите. Също проблема е ,че разпределените дела на прокурорите , не са им "завещани посмъртно" както на дознателите, може да е наблюдаващ прокурор, но като си излезе в отпуска , или по други прични, по същото негово дело в съдебна зала влиза друг прокурор - познайте другия колко е запознат с делото.
Съдебната система е независима толкова много ,че на никой съдия не може да му се търси отговорност за решенията, само може да си ги обжалваш до "безкрай", пред горната инстанция за което ти трябват и сума пари.
Съдията казва липса на доказателсва, или те осъжда на пошли такива-той си преценява сам - ходи се оплаквай на горния съд, а не всеки има нерви, време и пари за това.
Законите са си много наред , само че всеки си ги тълкува както му е изгодно, на него.
За мен лично проблема би се оправил много лесно и ще кажа как.

Трябва да се реформира съдебната система , като се приеме в ЗСВ , присъствие и вземане на решение - от Жури - 12 човека избрано от народа, както е в САЩ. Журито решава, съдията само узаконява неговото решение. Да видим тогава как, ще се измъват доказани престъпници или ще се осъждат невинни хора.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот lucius_seneca » 22 Юни 2010, 13:20

kras83 написа:Това е кофти. Дано да не ми се случва някой да ме топи. Според вас къде е главният проблем с неефективността на родната съдебна система? Както знаем наскоро маргините бяха оправдани, а дори и децата знаят какви са ги вършили и ред други абсурдни присъди има. И вчера слушам по телевизията за тоя Юри Галев през последните 15 години в какви схеми, далавери и престрелки е участвал и си е на свобода. В друга държава такива хора одавна щяха да са зад решетките и да не им се чуят имената, а тук е точно обратното, сякаш някой нарочно ги протектира. Къде е вината: в съда, прокуратурата, следствието или полицията или навсякаде. А може би в политиците и обществото е най-голямата вина.

Ти пък откъде знаеш кой какви ги е вършил, като не си прочел и една буква от делото ....

Дано не станеш съдия, изградил си вътрешно "предубеждение" въз основа на вестникарски и телевизионни и други клюки.Ако са "ги вършили" и са били оправдани значи някой не си е свършил качествено работата...Защо тогава взима заплата от народните пари...

Да не забравяме, че делото не е приключило ....

Между другото според мен нямаш шанс за закана срещу теб, тъй като ти си го избутал, тоест не си бягал, а си се изправил срещу него и си го избутал от дома ви, което сами по себе си говори, че не си се страхувал и си имал кураж.Има съдебна практика.Другият път викай ти полицията да го хванат както е пиян у вас, а не той да пуска жалби и да се получи "болен здрав носи..."
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот kras83 » 04 Юли 2010, 13:28

Тогава обвинението е слабо или пък свидетелите ги е страх. Аз съм на принципа по-добре един не напълно доказано виновен в затвора, отколкото 100 доказано виновни извън него, както е в момента. Човешки права ама само за бандитите, ами гражданите които страдат кой ще ги защитава. Трябва така да работи съдебната система, че да не си и помисляш да вършиш глупости. Строги санкции и за дребните престъпления или нарушаване на обществения ред( например 100 лв глоба за хвърлен фас). Или ще става държава и общество от нас или да преминаваме към анархия и да закриваме тези тромави институции който само лапат бюджетни средства и обслужват политически и престъпни интереси.
kras83
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 04 Юли 2010, 16:19

kras83 написа:.....Строги санкции и за дребните престъпления или нарушаване на обществения ред( например 100 лв глоба за хвърлен фас). ....

Да кажем, че се съглася с теб, но:
1. Кой може да констатира такова нарушение? Отговор - само служителите на МВР имат право да изискат документ за самоличност, на база на който да ви съставят АУАН ( акт ), служителите от РИОКОЗ могат да глобяват например, но само ако си дадете доброволно личната карта :mrgreen:
2. Да кажем, че някой състави акт, издаде се НП с глоба 100лв и ....... никой не отива да си го подпише, след 2 години е просто лист хартия. Отделно няма изградени пътища глобите да се плащат със данъците.
3. Лицето обжалва - съдията пита единият полицай - вие видяхте ли точно този човек да хвърля фаса - той отговаря - да, съдията пита свидетелят ( другият полицай например ) - вие видяхте ли - като каже да, веднага ще излезе, че двама полицаи вървят и гледат в една точка .... и ще се окаже, че го набеждават.

У нас глобите са приети от гражданите, но само когато са срещу другите -
1. хайде кажете ми кой от вас няма остъклена тераса? Ама не да си я остакли ей така, с разрешения, проекти и т.н. - това е глоба.
2. Кой не си мие терасата или колата с "питейна вода" ?
3. Кой си плаща данъка от взет наем, ама не при договор 100лв а вземайки 600лв?
4. Кой си води голямато куче навсякъде на открито с наморник и не го отвързва в границите на града?
5. .....
Примери много, но трябва наистина да се намери правилен механизъм нарушител-глоба-пари в хазната!!!
nikiboy
Потребител

Мнениеот kras83 » 04 Юли 2010, 18:07

Полицията ще следи и ще налага глобите. Който не си я плати, процес по бързото производство и един месец публично полезен труд, щом е издаден акт за нарушение няма какво да се обжалва или да се викат свидетели, полицаите са те видели да хвърляш фаса това е достатъчно.
kras83
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Юли 2010, 10:53

kras83 написа:Полицията ще следи и ще налага глобите. Който не си я плати, процес по бързото производство и един месец публично полезен труд, щом е издаден акт за нарушение няма какво да се обжалва или да се викат свидетели, полицаите са те видели да хвърляш фаса това е достатъчно.

Ти в Норвегия ли живееш извинявай? :lol: :lol:
nikiboy
Потребител

Мнениеот kras83 » 05 Юли 2010, 12:35

хахаха друго не мога да кажа.
kras83
Младши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право