начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Удряне на дете

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удряне на дете

Мнениеот kitti » 13 Юли 2010, 18:08

Здравейте !
Надявам се тук да е мястото за въпроса ми.
Много банален и глупав въпрос, но ме интересува как био се развил следния казус, какво предвижда закона и до какво може да се стигне?

Накратко : Майка на 2 годишно дете удря по ръцете моето дете (3.5 годишно )в присъствие на баба й, защото ударило малкото....следват закани, че ако пак посегне на детето й ще набие пак моето дете, и куп други глупости...

Имам бегла представа за закона за закрила на детето и не знам какво предвижда закона.

Разговора ми с майката стигна до същото, ако детето ми раазплаква нейното дете , тя ще бие моето :evil:

променям мненията си, че се дразня, какво търсих и в какво се превърна темата, ако я изтриете най- добре ще сторите..
Последна промяна kitti на 17 Юли 2010, 00:06, променена общо 2 пъти
kitti
Нов потребител

Re: Удряне на дете

Мнениеот nikiboy » 13 Юли 2010, 21:45

Интересно.....
Аз за сега съм пас с мнение, ще изчакам да видя :)
nikiboy
Потребител

Мнениеот shopov » 14 Юли 2010, 09:06

Бащата на Вашето дете трябва да е бил голям охлюв за да не се намеси и поговори по сериозно с родителите на другото дете :shock:
shopov
Младши потребител

Мнениеот radibio » 14 Юли 2010, 15:43

И аз имах този проблем точно вчера и затова търсих нещо във форумите където има подобен проблем. При моят случай нямаше бой а му се развика така, че мойто дете се разплака. Моето дете нито е ударило другото, просто му каза да остави сока, а тази злобарка му се разкрещя. Но аз не й останах длъжна :evil: и си поговорих с нея на висок тон. Но нервите които изхабих не знам дали си заслужаваше. Така, че ще следя темата, защото децата са деца, може да се скарат да се сбият, но ние сме възрасните които трябва да ги напътстваме и да им обясняваме, а не да ги бием или нагрубяваме ( както в моя случай). Думите на въпросната бяха "Ще подвиеш опашка и ще се прибереш вкъщи"- не мисля че това са думи на интелигентен човек и на МАЙКА !
Вечерта разказах на мъжът ми и той отиде в тях да си поприказват и реакцията им била съвсем различна, кротка, тиха и смирена. Така, че съвета ми е да отидете и да си поприказвате. Успех ти желая и дано вече да не срещаш такива "майки" :)
radibio
Нов потребител

Мнениеот Melly » 14 Юли 2010, 15:47

Що не си отглеждате децата в стъкленици? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот radibio » 14 Юли 2010, 16:26

Melly написа:Що не си отглеждате децата в стъкленици? :roll:

Може би защото искаме децата ни да си играят навън спокойни.
Сигурно и аз бих реагирала подобно ( кой знае какво не е станало), но след този случай не мисля, че е редно голям човек да крещи, обижда и още повече удря дете. И ако имате дете и виждате, че детето ви плаче, няма ли да реагирате "Melly"?????
radibio
Нов потребител

Мнениеот Melly » 14 Юли 2010, 19:16

radibio написа:
Melly написа:Що не си отглеждате децата в стъкленици? :roll:

Може би защото искаме децата ни да си играят навън спокойни.
Сигурно и аз бих реагирала подобно ( кой знае какво не е станало), но след този случай не мисля, че е редно голям човек да крещи, обижда и още повече удря дете. И ако имате дете и виждате, че детето ви плаче, няма ли да реагирате "Melly"?????

Положително ще реагирам, но в никакъв случай по начин такъв, какъвто автора на темата описва. А защо не се замислите върху това, какъв по-добър случай от този да обясня на детето си как не трябва да се постъпва в подобна житейска ситуация. За него дори би било доста поучитело, не мислите ли?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот namakak » 14 Юли 2010, 21:31

И защо майката на малкото е стигнала до такива драстични мерки?Бабата забавлявала ли се е?Защото,ако бях на майката на мястото,при такава гавра бабушкерска,щях да покажа на детето,че не обича баба си.Нали не мислите ,че по градинките,могат някои да се правят на "номенклатурки"?
Боят трябва да е равнопоставен,след като някой сгазва закона поради афект :evil: Неможе едни да си възпитаваме децата,а други да очакват робство.Няма как да стане.Очакваш твоето дете да не пострада,значи го възпитаваш и то да прави така че другите да страдат.
Баси гадната бабичка.Добре ,че зета е по бил дипломатичен.Разбрал е замисъла :evil:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот gloriana » 15 Юли 2010, 00:18

Аз пък съм от другата страна. Не знам дали бих си позволила да посегна на чуждо дете, но определено, на няколко пъти ми се е искало. Има много безотговорни родители, и още по залюхани баби, които си мислят, че винаги тяхното дете има право и всички трябва да им отстъпват. Както и че техните деца могат да посягат на другите, и то в повечето случаи, когато децата са по-малки от тях. А логиката на майката или бабата в случая е - е те са деца, ще се оправят. Но, не и когато тяхното дете е потърпевшото. Поради факта, че ми е омръзнало от хорска простотия, в частност на изкукали майки, не посещавам паркове и градинки. Децата си ги пускам или пред входа или сядаме на кафене. Преди време, когато голямото ми дете беше на около 3,5г, а аз бях бременна за втори път и то с близнаци в 6-ят месец, ми се наложи да ударя един хубав спринт, защото едно такова малко невъзпитано дете, на около 2,6г, беше грабнало, част от отчупил се дебел клон и замахваше към главата на сина ми. Искам да ви кажа, че ми прилоша, ако го беше уцелил в главата, можеше да има доста фатални последици за детето ми. А бабата, която го гледаше уж, чоплеше семки с дружка на нейната възраст и обсъждаше поредният сериал.......! Така му се развиках, че в целият парк, ме чуха и се обърнаха да гледат, какво става. Само горката му баба, нищо, не чу и не видя или просто така и беше по изгодно, за да не влиза в пререкания с мен в този момент. Така че, недей те гледайте ситуацията само от едната страна. При мен нямаше да се случи така, ако и аз, като повечето родители учих децата си да се бият, а не да отстъпват. Правилно ми казаха, учителките в градината, че с тази си добронамереност, детето ми ще страда, защото се оставя да го удрят. Такива случай, мога да ви разказвам безброй, но няма да има смисъл. Голямото ми дете даде урок на много възрастни, при една сходна ситуация. Пак едно, по малко от него дете му посягаше и го удряше, една моя приятелка била, много близо до тях и видяла всичко и му казала, защо му се оставяш, ти си по-голям от него, не му се давай да те удря. А той, се обърнал, към нея с думите: Ами, той е по-малък от мен и не искам да му причинявам болка. Повече няма какво да добавя. Едно 4-годишно хлапе ни вкара в малкият си джоб с едно изречение.
gloriana
Нов потребител

Мнениеот kitti » 15 Юли 2010, 10:38

нищо полезно не излезе от тази тема...
Последна промяна kitti на 16 Юли 2010, 23:36, променена общо 1 път
kitti
Нов потребител

Мнениеот geo63 » 15 Юли 2010, 11:03

Само за сведение - преди време мой клиент се "отърва" след едно такова шамаросване на дете "само" срещу 900 лв. То не бяха врънканици, медицински свидетелства, адв. възнаграждение и кво ли не още. Хеле, споразумяхме се... :mrgreen:
geo63
Младши потребител

Мнениеот Melly » 15 Юли 2010, 11:06

kitti написа:м да...нищо съществено по моя въпрос как закона защитава моето дете в този случай, възрастен удря малко дете?
...............................................
Основният казус е , че тя си е позволила да удари моето дете, да отправи куп закани и забрани и го смята за в реда на нещата( извод след скандала ми с нея)
Аз няма умишлено да избягвам тази площадка, там са приятелите на дъщеря ми, ще продължавам да внимавам да не наранява и обижда други деца и да не е наранявана и обиждана също, но сега явно трябва да я пазя и от тези родители, а може би и себе си, не знам до къде ще стигне наглостта им

Затова как закона защитава мен и детето ми в случая?
На случката с удрянето са били само бабата, детео ми, деугото дете и родителите му.

Защо смятате, че ви се следва отговор, та продължавате така настоятелно да питате ? :roll:
Изложете "казуса" си във друг форум. Според мен най-подходящ е "БГ мама".
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kitti » 15 Юли 2010, 11:31

Защото се интересувам от законова гледна точка какво предвижда закона?
Какво да предприема ако удрянето се повтори, ако родителите на детето посегнат на мен или детето ми и точно защото исках да избегна " мамините обсъжданя " в майчиния форум и писаниците, които се наложи да напиша и изчета, а исках да получа ясен отговор и съвет от юристи - прависти, питам тук

geo63 написа:Само за сведение - преди време мой клиент се "отърва" след едно такова шамаросване на дете "само" срещу 900 лв. То не бяха врънканици, медицински свидетелства, адв. възнаграждение и кво ли не още. Хеле, споразумяхме се... :mrgreen:

това ми е питането, ако нещата ескалират има ли смисъл да се заемам с граждански иск, със закрила на детето и т.н. или по добре да свия опашка и да избягвам " площадката " на наглата майка побойничка, нещо, което със сигурност не искам да правя.,

Ако майката/бащата на другото нете не си позволяват да удрят моето, да му викат и тн. защото то разревало тяхното, няма да задълбавам, никога не съм оставила без последствия лошото поведение на детето си, но за тях явно не е достатъчно...

Въпроса е принципен, нямат право възрастни да удрят дете, особено такова малко , без значение силно , леко, по ръце, по дупе.
Няма значение какво е правила бабта, майката, таткото,лелята на детео...
Да не говориме ,че моето дете не е застрашавало живота на детенцето, а по думите на майката " ОМРЪЗНАЛО Й Е НЕЙНОТО ДЕТЕ ДА Е РАЗПЛАКАНО ОТ МОЕТО, И ЩОМ ТО УДРЯ ДЕТЕТО Й , ТЯ ЩЕ УДРЯ МОЕТО "
а нейното дете ,се разстройва, защото моето не иска да играе с него и си пази играчките.
Много глупава и абсурдна ситуация, но наглоста на тази жена ме изумява и не знам докъде ще стигнат нещата. По тая логика, че бие децата от детската градина на детео си ли , ако я разстройват ???
Пак се уливам....а целта да пиша тук е какво да предприема в случай, че скандала не затихне, а се разраства и сътветната майка си изпълни заканите да не го допуска да йграе на тази площадка и да набие моето дете, а може би и мен :)?
kitti
Нов потребител

Мнениеот Melly » 15 Юли 2010, 14:18

kitti написа:Защото се интересувам от законова гледна точка какво предвижда закона?
Какво да предприема ако удрянето се повтори, ако родителите на детето посегнат на мен или детето ми и точно защото исках да избегна " мамините обсъжданя " в майчиния форум и писаниците, които се наложи да напиша и изчета, а исках да получа ясен отговор и съвет от юристи - прависти, питам тук

Среща-разговор :arrow: КОНСУЛТАЦИЯ с адвокат :!: :idea:
kitti написа: Пак се уливам....а целта да пиша тук е какво да предприема в случай, че скандала не затихне, а се разраства и сътветната майка си изпълни заканите да не го допуска да йграе на тази площадка и да набие моето дете, а може би и мен :)?

Искрено се надявам да сте осъзнала, че темата е изчерпана откъм сдържание. Няма смисъл повече да се "оливате", а и наблюдавам известа доза самокритичност от ваша страна, което е добър знак. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kitti » 15 Юли 2010, 14:39

Явно очакванията ми към този форум са били по-високи...
не смятам, че темата се е изчерпала....нищо съществено не ме посъветвахте,

по тая логика на всеки питащ в този форум може да се отговори
"Среща-разговор КОНСУЛТАЦИЯ с адвокат "

Ясно е,че ако си платя на адвокат , той ще ми отговори за моя какзус какво може да се направи.

Интересно ми беше да разбера, закона как защитава детето ми от подобно посегателство, аз ли завеждам дело, към закрила на детето ли се обръщам, в полиция ли ... как да постъпя ако тази жена пристъпи към заканите си, освен да викнеме мъжете и да направиме физическа разборка по селски :roll: :lol: ?

Има ли смисъл от дела , съд или е загуба на време и средства ?
Аз лично се надявам, майката-агресор да се освести и да не задълбочава скандала, но искам да имам някаква идея какво да предприема, ако това не се случи? Все пак на една площадка си играят нашите деца, с тази нейна нагласа не я знам в кой момен пак ще реши, че има право да бие моето дете?
kitti
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 15 Юли 2010, 15:32

Сори за спам-а, ама ***си темата честно!
... в този форум ...

Оставете ги ТВ-простотиите, които гледате за защита на децата и т.н. - ако детето ми е виновно за нещо и някой го е опляскал ... получава и от мен един бой ... Ако не е било виновно ... жална му майка на "побойника" ...

За такива неща закони "не важат" ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kitti » 15 Юли 2010, 15:58

Ако мястото не е тук, преместете темата или я изтрийте :?

Само исках да разбера, ако не искам да се разправяме физически с родители агресори, удрящи 3-4 годишни деца и смятащи, че имат право, към кой да се обърна?

Форума е специализиран, надявах се да получа по- компетентни отговори.
Явно не съм уцелила форума.
kitti
Нов потребител

Мнениеот voltron » 15 Юли 2010, 16:07

Каква закрила, за мен си е чиста лека телесна повреда по хулигански подбуди. Отегчаващи вината обстоятелства имат превес. Чл 131 ал 1. т4 и 12. във връзка с чл 130. Наказва се с 1 г. затвор . Требват първични мед. документи и после една мед. експертиза и неколко свидетеля, малко имуществени вреди и предходни осъждания и майката я вкарахме в затвора.

Естествено че няма да стане :D
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Юли 2010, 17:56

Много отдавна не бях писла в този форум, но сега... :D
Мила госпожо,
Всъщност Вие какво целите:
1. Да Ви разкажем пътя, по който да получите пари - обезщетение;
2. Да Ви кажем дали можете да "задължите" тази жена да не удря детето Ви;
3. Детето Ви да може да играе спокойно на тази площадка или на всяка друга, която считате за подходяща;
По т. 1 наистина трябва да послушате Melly и да се обърнете към адвокат, който, след много въпроси към Вас, за да се изяснят много факти от обективна страна, които Ви се струват незначителни сега, но са важни от правна гледна точка, ще Ви каже дали имате шанс да проведете успешно доказване на исковата си претенция. Респективно - да не хвърляте пари на вятъра. За НОХД може да забравите веднага.
По т. 2 - реално няма как да стане.
По т. 3 - въпросът не е правен, а такъв, свързан с комуникацията, възпитанието и сигурно n на брой други фактори, за които може би никой от нас не е в пълна степен достатъчно квалифициран или житейски опитен, за да ви отговори по начин, който ще Ви удовлетвори.
Такива хора се срещат навсякъде и подходът към тях, в чисто житейски план, ми се струва, че е строго индивидуален. Разбирам възмушението, което изпитвате, но повечето от нас също са се сбълсквали с подобни ситуации и, повярвайте ми, въпросът не се решава в съдебна зала. Поне не по начин, който да удовлетвори Вас и да научи детето Ви, на тази възраст, как да отстоява себе си.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kitti » 16 Юли 2010, 10:44

Благодаря на отговорилите по-конкретно.

Замисъла на питането беше да не се лутам по инстанции, да разбера какво предвижда закона, как да действам, към кой да се обърнеме,ако тази майка продължи с агресивното "възпитание" на чужди деца, ако това семейство смята, че има повече права от останалите семейства.

Ако това продължи, това ли е реда на действие : жалба в районното, полиция, адвокат?

Малко отклонение...
Попитах ясно " Много банален и глупав въпрос, но ме интересува как би се развил следния казус, какво предвижда закона и до какво може да се стигне?"
А стана някаква боза ; каква била бабата, бащата, как да възпитавам детето.. ...че не мога да защитя детето си от възрастни агресори раздаващи шамари, защото са по силни, повече ..., а, какво се случва с моето дете, удярено от чужд възрастен, че не си дава играчките, незщитено от баба си и допълнително наказано, да се извини и да седи на пейката, а онази , убедена в правотата си пак да си позволява същото?
НЯМА КАК ДА ГО ОСТАВЯ ТАКА и след лудия скандал от мен, ако не си седне на д-то и продължи със своеволията - света ще обърна, ама ще я натиря в ....
kitti
Нов потребител

Назад към Наказателно право