- Дата и час: 10 Яну 2025, 23:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"Колко?" е престъпно...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
"Колко?" е престъпно...
...при законен ловен излет /със купон за дива свиня/от мой истрел рекушира съчма и ранява мой колега. Раната се състои във влизане на съчмата под кожата на ранения, 20-25 см. канал и спира до там. След намеса на мед. персонал раната е отворена, дезинфенцирана и преварзана. Няма счупвания и късане на сухожилия. Предложих на колегагата да се разберем като споменах че ще му поема разходите по лечението и някакво обезщетение. Платил съм му малка част от резходите до сега и исках да покрия и другата част /150 лв. общо/, но той смята да се съди с мен защото иска да ме издои хубавичко.
Какви могат да са последствията за мен ако ме усъди?
Благодаря предварително
- JJJ
RE:
Така е, хората са алчни. Това, което сте напрали не ми изглежда престъпен състав. Според мен се гответе за сума под 1000 лева. За раздробяване на колянна става с два месеца престой на легло и още куп екстри по един случай виновният беше осъден да заплати 6000 лева преди няколко месеца. Ако Вашият колега е гледал много американски филми, го разбирам, ама в България това с големите обезщетения не минава.
- Yupie
RE:
Уважаеми JJJ, според мен Вие сте ударили прасето за което сте имали издаден билен, но за радост/или за съжаление/ не сте го убили! Плащането на част от разноските по оздравителния процес на потърпевшия е жест на благородство от Ваша страна. Плащането на разноските по-нататък, при така зададеното условие в казуса/ претенции от страна на пострадалия/ ще е проявя на глупост. Бих Ви посъветвал, да продължите да ходите на лов спокойно и без притеснения, като междувременно вземете някой и друг урок по стрелба! Щенията на пострадалия досежно Вашите пари, в случая, са по-скоро въпрос на желания, отколкото на възможности! На СЛУКА!!!
- remo
RE: RE:
Във вашият случай се касае за лека телесна повреда, престъпление, което се преследва по тъжба на пострадалия.Текста на чл.130 НК обаче ми дава основание да смятам, че съгласно наказателното ни законодателство се преследва само умишлено нанесена лека телесна повреда/ за разлика от средната и тежката, за които има текстове и за непредпазливо причиняване/.От тук следва, че пострадалия може да претендира обезщетение за вреди само по реда на ГПК, поради което ще трябва да се съобразява в какъв размер може да предяви иск, тъй като съразмерно на цената на иска ще заплати и държавна такса.Имайки предвид, че за умишлено нанесена средна телесна повреда, съдилищата в страната присъждат около 500 лв. за причинени болки и страдания/т.е. неимуществени вреди/, смятам, че едва ли обезщетението, което ще платите ще надхвърли тази сума.А имуществените вреди/ тези свързани с лечението на лицето/ се доказват със съответните документи. Но вие така или иначе сте поели част от тези разноски.
- Кларк Кент
Re:
Ми то деликт има изобщо при такива обстоятелства?Стрелял и от рикошет настъпила вреда
П.П.Интересно ми стана така изведнъж какви темички е имало преди време,че открих тази.
П.П.Интересно ми стана така изведнъж какви темички е имало преди време,че открих тази.
- svettoslav
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|