начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

детектор на лъжата

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

детектор на лъжата

Мнениеот nikiniki » 01 Яну 2011, 04:57

Здравейте!Моля ако някой може да ми отговори със сигурност при разследване за убийство дали е възможно да се използва детектор на лъжата ,за да се открие извършителят.Има ли такава практика у нас и ако да - каква е процедурата.Кой трябва да изиска да бъдат подложени заподозрените на такава процедура и каква е вероятността истината да излезе наяве.Наскоро брат ми почина от прободна рана и имам подозрение ,че е убит.Все още се води следствие,но засега по случая се води разследване за смърт по непредпазливост,което е съвсем невероятно.Искам хората в които се съмнявам да бъдат разпитани на детектор на лъжата,защото имам съмнения ,че не казват истината.Предварително ви благодаря за вниманието.
nikiniki
Нов потребител

Re: детектор на лъжата

Мнениеот TheOldMan » 01 Яну 2011, 15:59

"Детектора на лъжата", или полиграфа както е по-правилно да се нарича, и резултатите от него сами по себе си не са доказателство. Те са само насока накъде да се концентрират усилията на разследващите в търсене на "истински" доказателства.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Яну 2011, 19:00

Много надежди се залагат, според мен, напразно.
Няма норма, която да задължава някого да се подложи на полиграфа. Резултатите, поне доколкото ми е известно, не са доказателство по НПК.
А, да се позволи на трето, дори заинтересовано лице, да напътства работата на разследващите граничи с ... утопия.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 1968 » 01 Яну 2011, 23:07

Полиграфа е една от тоталните заблуди за обществото.Не показва нищо друго, освен полицейската простотия по целия свят.Полиграфа не измерва нито един обективен фактор, който да е свързан с лъжа-истина.Ако сложат един притеснителен по прирора човек на полиграфа, самия факт, че е вързан с датчиците е достатъчен да даде лъжа на повечето въпроси, на които отговаря вярно.И обратното.До сега в практиката си никога не съм разрешил на милиционерите да качат на полиграфа някой, който има нещо общо с мои дела.
1968
Потребител

Мнениеот marek972 » 02 Яну 2011, 11:24

1968 написа:Полиграфа е една от тоталните заблуди за обществото.Не показва нищо друго, освен полицейската простотия по целия свят.Полиграфа не измерва нито един обективен фактор, който да е свързан с лъжа-истина.Ако сложат един притеснителен по прирора човек на полиграфа, самия факт, че е вързан с датчиците е достатъчен да даде лъжа на повечето въпроси, на които отговаря вярно.И обратното.До сега в практиката си никога не съм разрешил на милиционерите да качат на полиграфа някой, който има нещо общо с мои дела.

така си е, полиграфа разгражда, докато боят ...изгражда !
marek972
Потребител

Мнениеот nikiniki » 02 Яну 2011, 22:18

значи няма никакъв шанс да разбера истината ,освен ако хората които разследват и тея ,които дават показания не са достатъчно заинтересовани по случая.В моя случаи основно се работи по версия за самоубийство по непредпазливост,което съвсем почти е невъзможно от това,което съм видяла като обстановка и дрехите през които е нанесена прободната рана.Бих искала да знам дали мога да обжалвам след като приключи следствието и становището не ме удоволетворява ,и каква е вероятността да открия убиеца на брат си.По случая почти не са иззети никакви доказателства,освен един нож на който е имало кръв.след като следователката разреши да се отпечата стаята аз лично открих дрехите на брат си с които е бил облечен и през които е нанесено пробождането.това са три фанели и то дебели зимни дрехи.Раната е между лакатя и подмишницата.Не мога да си обясня как сам човек би се наръгал с лявата ръка там,би изчакал в стаята да му изтече почти всичката кръв и чак тогава да потърси помощ.Брат ми не е казал кой го е направил,явно е бил заплашен от извършителя.Според мен е бил задържан в стаята от някого,и не е могъл навреме да потърси помощ или поне да си превърже ръката да не кърви.
nikiniki
Нов потребител

Мнениеот namakak » 02 Яну 2011, 22:22

Не е възможно една машина отчитаща вълнения и високо кръвно :lol: да бъде озаконена за свидетел от първо ниво.
На вас ви трябва адвокат,с практика в кръстосаните разговори който да разпита свидетелите,които ще бъдат своя детектор на лъжата или истината.Има и експертизи.Не се отказвайте толкова лесно,истината за вас трябва да излезе,защото е много лесно прободните рани на всички свидетели изведнъж да станат рани по непредпазливост.
А това ,че вие се съмнявате е отделен детектор.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот nikiniki » 03 Яну 2011, 02:37

не съм се откала изобщо и няма да се откажа ,докато не разбера истината.Именно и затова се допитвам до всички за да знам какво мога и как да го направя.Засега каквото можах направих ,ще изчакам да видя какво ще бъде заключението на прокурора и ще продължа да търся помощ и съвети в по висши инстанции.Надявам се че ще има хора,които ще ми съдеистват.Извинявам се много,но забравих да попитам в какъв срок мога да обжалвам и къде трябва да стане това.Имам ли право след като приключи следствието да се запозная с веществените доказателства.Или това е работа на адвокатите.Моля ви да ми кажете какво точно имам право да изискам по делото.Тъй като е извършен само статичен оглед на мястото на инцидента,а след това аз намерих дрехите с които е бил облечен брат ми.Не би ли трябвало след като съм заявила на следователката,че се съмнявам за убииство да се направи и динамичен оглед.Трябва ли да изчакам рещението на прокурора,за което ми казаха че ще е готово след два месеца или да си потърся адвокат още от сега.От инцидента са изминали 22 дни.Благодаря за вниманието ви.
nikiniki
Нов потребител

Мнениеот rts » 03 Яну 2011, 14:06

Какво разбирате под "статичен" и "динамичен" оглед ?
rts
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 03 Яну 2011, 14:39

nikiniki написа:От инцидента са изминали 22 дни.Благодаря за вниманието ви.

Niki, бъди сигурна, че полицията работи по всички възможни версии, законовият срок на разследване е два месеца, а когато е недостатъчен ( което е в 99.99 % от случаите) се удължава. Правят се множество експертизи, за някои от които (ДНК) може да се чака с месеци. На вас кой ви каза, че се води разследване "за смърт поради непредпазливост" ?, защото практиката при всеки открит труп е да се води разследване " за убийство".
Много, много рано е още за каквито и да е заключения по воденото разследване.
marek972
Потребител

Мнениеот nikiniki » 05 Яну 2011, 01:55

Статичния оглед има приоритетно значение, защото обстановката се изследва във вида, в който е заварена, без да се извършват каквито и да било размествания на материалните обекти, които са към нея – чл. 156, ал. 3 НПК.. Статичният оглед се извършва при съблюдаване на изискванията за своевременност, изчерпателност, правилна последователност.
При динамичния оглед се извършва разместване на откритите предмети с оглед доизясняването на връзките между отделните обекти и откритите следи. Динамичният оглед позволява откриването на ценни следи и други веществени доказателства, които в много случаи не са били открити при статичния оглед. Извършването на динамичния оглед трябва да е свързано с проверката на определени следствени версии, като се държи сметка за закономерностите на отразяване на събитието на престъплението в обективната среда.
Използвана литература:
Беленски Р., Криминалистика., С. 2008.
Цеков Ц., Коцева Е., Криминалистика., С. 2006.
Наказателно процесуален кодекс, актуален към м. януари 2009 г.
nikiniki
Нов потребител

Мнениеот nikiniki » 05 Яну 2011, 02:36

Следователката ми каза,че се работи по версия самоубийство по непредпазливост,тъи като нямало улики да е имало друг човек там.Искам само да добавя,че и личната карта на брат ми не е намерена и до днес.За смъртния акт се наложи да вадим препис.Все още не мога да съм сигурна дали се работи по версия убийство,тъй като в момента не съм в България.От две години работя в чужбина.Благодаря на всички,които ми пишат и ми вдъхвате надежда,че ще успея да разбера истината.Или най-малкото,което очаквам логично обяснение как сам ще се наръгаш с нож,ще чакаш да ти изтече почти кръвта и чак тогава да потърсиш помощ.При кръвните проби не е намерен алкохол в кръвта.Това ми са последните данни,които получих днес.
nikiniki
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 05 Яну 2011, 19:27

nikiniki написа:Цеков Ц., Коцева Е., Криминалистика., С. 2006.

ей тая книжка издирвам, някой има ли идея къде е останала бройчица ?
marek972
Потребител

Назад към Наказателно право