начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Не е резултатно престъплението...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не е резултатно престъплението...

Мнениеот ivan_karamazov » 27 Сеп 2012, 00:38

Здравейте! Прегледах тестовете, които са били давани на изпита за адвокати и младши адвокати и там попаднах на доста противоречиви въпроси. Един такъв е:

Не е резултатно престъплението:
а) обидата
б) измамата
в) изнасилването

Тотално се обърках и отворих учебника на Антон Гиргинов, където пише, че и трите престъпления са резултатни. Някой може ли да ме осветли по въпроса? Къде е уловката?
ivan_karamazov
Младши потребител

Re: Не е резултатно престъплението...

Мнениеот svettoslav » 27 Сеп 2012, 08:59

ivan_karamazov написа:Здравейте! Прегледах тестовете, които са били давани на изпита за адвокати и младши адвокати и там попаднах на доста противоречиви въпроси. Един такъв е:

Не е резултатно престъплението:
а) обидата
б) измамата
в) изнасилването

Тотално се обърках и отворих учебника на Антон Гиргинов, където пише, че и трите престъпления са резултатни. Някой може ли да ме осветли по въпроса? Къде е уловката?

Да ги скъсаме половината,ако може още тука,а на казуса-останалите,за да не потим на устния,че може да ни набият накрая. :roll:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 27 Сеп 2012, 09:33

Аз лично съм долавял доста несъответствия на уч. на Гиргинов с други теоретици.При това по доста разнообразни въпроси.Но това с резултатните и формалните си има и сериозна сложност.Не случайно в цит. уч. има не малко квалификации,според мен погрешни,тъй като "резултат"-ът автора го възприема понякога доста разширително.Дори, самтаймс,излиза,по неговата "желязна" логика,че едва ли не всички п-я ще са резултатни,така щото все нещо предизвикват,все някакво(едва ли не каквото и да било) изменение в общ. отношения създават.

Пр: Носил формени дрехи на МВР(не знам дали е в уч.),но някой ще приеме,че е формално,друг би казал,аааа,как формално,бе,има резултат- "НОСИ" ОПРЕДЕЛЕНИ ДРЕХИ.
В сферата на теорията си остават тия разграничения,тъй като не виждам практическа значимост.Но така или инак тряба да се знаят,щото късат много лошо,било и на държавни,било на семестр. изпити.

На прима виста,в отговора на казуса,по-скоро обидата да е.Другите не стават за игнориране.Вероятно са(се) изходили от това,че при нея не е необходимо за състава,адресата да се е почувствал обиден.Обиждаш го и толкоз.Тоест резултат няма предвиден в състава на П,макар и по естеството си,често да води до унижаване,а не само до опита за това.Просто състава не изисква да е настъпило някакво душевно страдание(при накърнена чест или достойнство),макар и така да се получава.

Докато при измамата и изнасилването едва ли може да се каже същото.За измамата няма какво да се говори изобщо.Ясен имотен при това резултат.Малко по-сложничко е при изнасилването,с оглед резултатността.В смисъл имаш съвкупление без съгласие на пострадалата(разл. състави на изнасилване това казват всъщност,макар да не съм подготвен в момента).Идеята е тази именно-да не е имало съгласие за това.
При някои състави на Изнас. няма принуда от страна на дееца(чл.152 ал.1 т.1 например).Резултататът следователно би следвало да е накърняване на сексуалната й неприкосновеност. Последното обаче пък налага друг въпрос-напр. някой да каже "Ами какво е различното при обидата",щом при този състав на Изнас. може изобщо и да не е разбрала?Ако така и не е разбрала,опит за изнасилване ли ще е налице?
В смисъл- там НЕ СЕ Е ОБИДИЛ,а пък тук - и ТЯ "НЕ СЕ Е ОБИДИЛА"(било защото не е разбрала,т.к.непосредствено преди това е имала същи отношения с др. лица или пък макар и да е разбрала-какво толкова за нея?!?)И какво остава при този ссътав на Изн.-едно съвкупление без нейно съгласие,за което няма резултат,ОСВЕН САМОТО ДЕЯНИЕПри обидата-каже или извърши нещо унизително,втория път-[b]само извърши[/b] Аргументът за резултата при чл.152 в различните му хипотези обаче е това,че все пак имаме фактическо (физическо)накърняване на личната телесна неприкосновеност(пряк контакт с тялото на пострадалата),вкл. и полова такава,която е всъщност значимата в случая (макар и без принуда в някои хипотези).

Успех по -нататък,на когото му предстои.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот valerieva_d » 06 Окт 2012, 16:14

За обидата в учебника на Стойнов пише, че е резултатно престъпление, тъй като е довършена, когато унизителните думи или действия бъдат възприети от пострадалия. Изнасилването е резултатно , ясно е защо, както и за измамата. Така че от всички 3 най не резултатно ми се вижда и на мен обидата :roll:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот plamen1nikolov » 24 Окт 2012, 21:20

svettoslav написа:Аз лично съм долавял доста несъответствия на уч. на Гиргинов с други теоретици.При това по доста разнообразни въпроси.Но това с резултатните и формалните си има и сериозна сложност.Не случайно в цит. уч. има не малко квалификации,според мен погрешни,тъй като "резултат"-ът автора го възприема понякога доста разширително.Дори, самтаймс,излиза,по неговата "желязна" логика,че едва ли не всички п-я ще са резултатни,така щото все нещо предизвикват,все някакво(едва ли не каквото и да било) изменение в общ. отношения създават.

Пр: Носил формени дрехи на МВР(не знам дали е в уч.),но някой ще приеме,че е формално,друг би казал,аааа,как формално,бе,има резултат- "НОСИ" ОПРЕДЕЛЕНИ ДРЕХИ.
В сферата на теорията си остават тия разграничения,тъй като не виждам практическа значимост.Но така или инак тряба да се знаят,щото късат много лошо,било и на държавни,било на семестр. изпити.

На прима виста,в отговора на казуса,по-скоро обидата да е.Другите не стават за игнориране.Вероятно са(се) изходили от това,че при нея не е необходимо за състава,адресата да се е почувствал обиден.Обиждаш го и толкоз.Тоест резултат няма предвиден в състава на П,макар и по естеството си,често да води до унижаване,а не само до опита за това.Просто състава не изисква да е настъпило някакво душевно страдание(при накърнена чест или достойнство),макар и така да се получава.

Докато при измамата и изнасилването едва ли може да се каже същото.За измамата няма какво да се говори изобщо.Ясен имотен при това резултат.Малко по-сложничко е при изнасилването,с оглед резултатността.В смисъл имаш съвкупление без съгласие на пострадалата(разл. състави на изнасилване това казват всъщност,макар да не съм подготвен в момента).Идеята е тази именно-да не е имало съгласие за това.
При някои състави на Изнас. няма принуда от страна на дееца(чл.152 ал.1 т.1 например).Резултататът следователно би следвало да е накърняване на сексуалната й неприкосновеност. Последното обаче пък налага друг въпрос-напр. някой да каже "Ами какво е различното при обидата",щом при този състав на Изнас. може изобщо и да не е разбрала?Ако така и не е разбрала,опит за изнасилване ли ще е налице?
В смисъл- там НЕ СЕ Е ОБИДИЛ,а пък тук - и ТЯ "НЕ СЕ Е ОБИДИЛА"(било защото не е разбрала,т.к.непосредствено преди това е имала същи отношения с др. лица или пък макар и да е разбрала-какво толкова за нея?!?)И какво остава при този ссътав на Изн.-едно съвкупление без нейно съгласие,за което няма резултат,ОСВЕН САМОТО ДЕЯНИЕПри обидата-каже или извърши нещо унизително,втория път-[b]само извърши[/b] Аргументът за резултата при чл.152 в различните му хипотези обаче е това,че все пак имаме фактическо (физическо)накърняване на личната телесна неприкосновеност(пряк контакт с тялото на пострадалата),вкл. и полова такава,която е всъщност значимата в случая (макар и без принуда в някои хипотези).

Успех по -нататък,на когото му предстои.

Трябва да се съглася със svettoslav.

Особната част на проф. Гиргинов страда от много съществени недостатъци и логически грешки. Трябва обаче тутакси да се отбележи, че все пак самата книга е означена като "Курс лекции", а това директно я изключва от категорията "научен труд".
Съществена грешка при разглеждането на съставите, е че проф. Гиргинов разглежда въпросите за субекта на престъплението на първо място, а това е погрешно.

Относно обидита, не е никакво резултатно престъпление. От обективна страна, не е необходимо щото да се изследва дали обидните думи или действия са засегнали пострадалия. Достатъчно е да са отправени обидни изрази или действия и пострадалият да ги е възприел. Няма ли "възприемане", въобще липсва престъпление по чл. 146, защото не е налице съставомерност. Интересен пример ни дава Иван Николов (буржоазен юрист) от практиката на буржоазния ВКС : "Подсъдимата е обидила пострадалата, казвайки от балкона на къщата си обидните думи за нея на своята слугиня в момента, когато пострадалата стояла наблизо пред пътната си врата и ги чула". Това че пострадалата ги е чула не е никакъв "резултат", защото, ако беше резултат, то трябва да признаем самото казване за опит в случай, че не е налице присъствие на пострадалия, сиреч ще се стигне до абсурдното положение, че е налице опит без да е наченато изпълнителното деяние, тъй като повелята, която стои зад диспозицията на чл. 146 повелява :

"Ти си длъжен да не казваш или да не извършваш нещо унизително.....на другиго в негово присъствие....".

Ето защо, но вече от субективна страна, в р. 1363-51-III се казва : "Не е необходимо деецът при престъплението "обида" да е имал намерение да унизи честта или достойнството на пострадаля, за да счете, че деянието е умишлено. Достатъчно е съдът да констатира, че виновният е имал съзнанието, че онова, което казва, МОЖЕ да унизи честта или достойнството на лицето, до което се отнася". Тук логиката е ясна, не нужно щото да има съзнание за унизяване на честта (сиреч съзнание за резултат), тъй като такъв резултат не е предвиден в състава на чл. 146 и затова не е нужно такъв да бъде съзнаван от субективна страна.
plamen1nikolov
Нов потребител

Назад към Наказателно право