начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

може ли насрещна тъжба по ЧХ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли насрещна тъжба по ЧХ

Мнениеот onzitam4 » 24 Окт 2012, 11:46

Привет.
Интересува ме може ли подсъдимия по ЧХ да подаде насрещна Тъжба срещу тъжителя.
Че може, срещнах само едно решение на РС, и май е изолирано.
Ако приемем, че може, и от двете страни ще имаме подсъдим и тъжител едновременно. :!:
А може ли подсъдимия да предяви насрещен иск срещу гражданския иск на тъжителя /нали се прилагат субсидиарно правилата на ГПК/? Благодаря предварително!
onzitam4
Младши потребител

Re: може ли насрещна тъжба по ЧХ

Мнениеот kaloiski » 08 Ное 2012, 10:57

onzitam4 написа:Привет.
Ако приемем, че може, и от двете страни ще имаме подсъдим и тъжител едновременно. :!:
А може ли подсъдимия да предяви насрещен иск срещу гражданския иск на тъжителя /нали се прилагат субсидиарно правилата на ГПК/? Благодаря предварително!

Няма как да приемете, че може. Ако става дума за същото нещо - ще има реторсия и делото приключва.
А за гражданския иск се прилагат СУБСИДИАРНО, т.е. когато няма норма в НПК, като тази, че само пострадали могат да имат иск
kaloiski
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Ное 2012, 14:23

onzitam4 написа:Привет.
Че може, срещнах само едно решение на РС, и май е изолирано.

Може, всичко може, но т.н. "насрещна тъжба" ще бъде процесуално недопустима поради изтекъл към датата на подаването й 6-месечен срок (преклузивен) от датата на противоправното деяние.
Отговорът по втория въпрос е обусловен от отговора на първия. Това всичко на плоскостта на наказателноправната материя по отношение съставомерност на деянието и последиците й.
Може да се бутам между шамарите, но така мисля без да се задълбочавам много много.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот razseyana » 11 Ное 2012, 22:59

"Насрещна тъжба" по ЧХ-звучи интересно, но.... не може. Т.е. може, но чрез завеждане на друго дело, по частна тъжба, изхождаща от подсъдимия, в което той не би бил подсъдим, а частен тъжител :D . Насрещен иск, с оглед казаното по-горе, подсъдимият не може да предяви. Не знам каква практика сте намерили....Основанието на гражданския иск в наказателния процес са вреди, причинени от престъплението, за което е образувано наказателното производство. ЧХ се образуват срещу подсъдимия за конкретно престъпление, от което не може да се твърди в същия процес, че той е претърпял вреди.
razseyana
Нов потребител

Мнениеот nak111 » 15 Ное 2012, 23:39

Melly написа: Може, всичко може, но т.н. "насрещна тъжба" ще бъде процесуално недопустима поради изтекъл към датата на подаването й 6-месечен срок (преклузивен) от датата на противоправното деяние.

Това че ще е изтекъл 6 месечния срок, не е много сигурно.
Пример:
1.Днес ви обиждам.
2. След месец вие подавате тъжба срещу мен в съда.
3. След още три месеца аз получавам като подсъдим препис от тъжбата.
4. След още един месец аз подавам "насрещната тъжба" срещу вас, като твърдя че в същност вие сте ме обидили тогава и искам от съда да ви осъди за това ви деяние, че и граждански иск си предявявам с тъжбата за причинените ми неимуществени вреди от деянието ви.

Т.е. от деянието до подаването на насрещната тъжба, реално ще е минало по- малко от 6 м.

Та това досежно спазването на срока, но иначе и аз споделям становището на razseyana.
nak111
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Ное 2012, 18:39

Може.
По "насрещната тъжба" си се образува самостоятелно дело , след което двете се обединяват на основание чл.41 НПК , разбира се ако има връзка между делата , която води до необходимост да се гледат заедно ,за да се разкрие обективната истина.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот perper1 » 19 Ное 2012, 14:01

REVOLUTION написа:По "насрещната тъжба" си се образува самостоятелно дело

А защо да е задължително да се образува самостоятелно дело? Може например подсъдимият към отговора си по чл. 254, ал.3 НПК да приложи въпросната "насрещна тъжба", като моли изрично тя да се разгледа в същото наказателно производство.
perper1
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Ное 2012, 17:02

perper1 написа:
REVOLUTION написа:По "насрещната тъжба" си се образува самостоятелно дело

А защо да е задължително да се образува самостоятелно дело? Може например подсъдимият към отговора си по чл. 254, ал.3 НПК да приложи въпросната "насрещна тъжба", като моли изрично тя да се разгледа в същото наказателно производство.

Той може изрично да си иска много работи , може да предяви насрещната жалба и по образуваното ЧНД , но тъжбата му първо ще се разгледа от председателя на съответния съд , който да прецени дали въобще ще се образува съдебно производство.
Образуване на производството пред първата инстанция

Чл. 247. (1) Производството пред първата инстанция се образува:
1. по обвинителен акт и
2. по тъжба на пострадалия от престъплението - с разпореждане на председателя на съда.
(2) Разпореждането на председателя на съда, с което се отказва образуването на производството по ал. 1, т. 2, подлежи на обжалване по реда на глава двадесет и втора.

След това вече ще се решава налице ли са условията да се гледат делата заедно.Щото ако първия тъжител Б се тъжи , че А го е напсувал пред публика , пък А подаде тъжба , че два дни след инцидента Б му е ударил шамар в кръчмата , не виждам основание двете дела да се гледат заедно.
Но това според мен! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vaniaoz » 21 Ное 2012, 16:46

Здравейте,
според мен категорично не може в едно производство ЧХД да се предяви насрещна тъжба.Поради забраната визирана в чл.74 ал.3 от НПК.

Чл. 74. (1) Пострадал е лицето, което е претърпяло имуществени или неимуществени вреди от престъплението.

(2) При смърт на лицето това право преминава върху неговите наследници.

(3) Обвиняемият не може да упражнява правата на пострадал в същото производство.

По същата логика, не би трябвало да може и насрещен иск. :oops:
vaniaoz
Потребител

Назад към Наказателно право