- Дата и час: 25 Яну 2025, 21:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
подлецът електричар
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
подлецът електричар
Здравейте! Студент по право съм във Великотърновския университет, но съм все още новобранец(току що завърших първи курс) и искам мнения от ваша страна във връзка с един случай, който стана наскоро с мен. Случката не е кой знае каква, но наглостта на някой хора понякога е безгранична, затова исках да я споделя. Преди време майка и татко уговориха един електричар да прокара инсталация в една стопанска стая(там държим жито, царевица и т.н). Уговорили се за 50 лева. Накратко: той свършил близо половината работа, те му дали 25 лева, после един ден дошъл за 2 часа , помотал се и си заминал. От тогава минават близо 2 години без този да се вясне. Ние платихме на един друг и той довърши работата която оставаше и беше по-сложна. Докато не идва миналия ден у нас в нетрезво състояние електричаря хаймана и иска да му платим един надник. Употребяваше нецензурни думи и се заканваше че щял да развали инсталацията. Тогава на мен ми кипна хванах го за ръката и го изведох от нашия двор на улицата, като му казах , че е пиян и че няма да му дадем никакви пари. Вчера идва у нас полиция и искат да ходим аз , татко и майка да даваме обяснения защото онзи казал че съм го бил. Знам че от това няма да последва нищо, тъй като правото е на наша страна, но дайте ми съвет какво бих направил за да сложа този подлец на мястото му.
- kras83
- Младши потребител
Re: подлецът електричар
Заведи ч.н.х.д. по 144, ал.1 и по 146. Дори и да не мине, ще му докараш тревоги.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Благодаря за съвета!
- kras83
- Младши потребител
Ми да го беше набил поне, че да знаеш за какво ти създава нерви. Като няма телесна повреда, няма свидетели.... аз се чудя защо се губи времето на полицията, ама..... то 90% от хартиените случаи са на такива хаховци подаващи кухи жалби без покритие.
- nikiboy
- Потребител
Ама и полицаите да го набият заради кухите жалби, и краз83 да му метне един бой без свидетели после.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Знаете какви хора има. Идва ми във къщата, заплашва ме , аз го избутвам навън. И после жалба ще ми подава че съм го бил. Не съм го удрял, макар да ми се искаше. Много неприятно, днес трябва да давам обяснения в полицията, вместо да ги дава той.
- kras83
- Младши потребител
Чл. 144. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Тук не вярвам да има успех - основателен страх не се доказва току -така
Но все пак може да пробвате , да го разходите и Вие няколко пъти до полицията , но вероятно и Вие ще ходите няколко пъти, защото по чл.144 в 90% от случаите се налагат очни ставки(никой не си признава току-така), а недай си боже да му повдигнат обвинение и след това делото да бъде прекратено - следва от негова страна жалба за набеждаване, ако естесвено има някой който да му даде тоя съвет.
Затова не Ви препоръчвам по чл.144
Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.
По чл.146 по може да стане, стига да е нямало нещо по втората алинея
Тук не вярвам да има успех - основателен страх не се доказва току -така
Но все пак може да пробвате , да го разходите и Вие няколко пъти до полицията , но вероятно и Вие ще ходите няколко пъти, защото по чл.144 в 90% от случаите се налагат очни ставки(никой не си признава току-така), а недай си боже да му повдигнат обвинение и след това делото да бъде прекратено - следва от негова страна жалба за набеждаване, ако естесвено има някой който да му даде тоя съвет.
Затова не Ви препоръчвам по чл.144
Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.
По чл.146 по може да стане, стига да е нямало нещо по втората алинея
-
street - Потребител
Благодаря за съветите! Може ли някакви подробности относно завеждането на дело от частен характер.
- kras83
- Младши потребител
чесно казано не съм се занимавал с часни жалби , но доколкото ми е известно , жалбата се пише и подава в районния съд по местоизвършване на деянието.Описвате всичко случило се , посочвате свидетелите , и най-важното ,не обвинявате директно просто излагате фактологията, не пишете "извършил еди си какво престъпление", може да напишете и обидните думи или закани , които ви е отправил господина.Не се впускайте в подробности , защото и без това ще има разпити в съда.Просто опишете случката.
Но все пак ако искате да има резлутат - по добре наемете някой адвокат, делото не е някаква сложнотия, но като нямате опит в съдебна зала дори и да учите право ,ще ви е доста трудно , а и не се знае майсторчето дали няма да наеме адвокат. А пък и така при евентуална присъда , адвоката ви може да поиска обезщетение в наказателния процес, става по-бързо и по-лесно
Съвета ми е напишете я по чл. 146 - разбира се без да го посочвате, то и без това като гледам деянието напълно е съставомерно по тоя член.
Но все пак ако искате да има резлутат - по добре наемете някой адвокат, делото не е някаква сложнотия, но като нямате опит в съдебна зала дори и да учите право ,ще ви е доста трудно , а и не се знае майсторчето дали няма да наеме адвокат. А пък и така при евентуална присъда , адвоката ви може да поиска обезщетение в наказателния процес, става по-бързо и по-лесно
Съвета ми е напишете я по чл. 146 - разбира се без да го посочвате, то и без това като гледам деянието напълно е съставомерно по тоя член.
-
street - Потребител
Благодаря street!
- kras83
- Младши потребител
Честно казано andy70 това ми дойде на първо четене. Ама нали ще съм бъдещ юрист(бог да е милостив), засега се въздържам, макар че тази медуза си го заслужава. Като нищо бих го издебнал в тъмното
- kras83
- Младши потребител
nikiboy хаховци занимават полицията, затова тя може би става все по-хахава. Вместо да стават хаховците по-дисциплинирани. Мила родна картинка.
- kras83
- Младши потребител
kras83 написа:nikiboy хаховци занимават полицията, затова тя може би става все по-хахава. Вместо да стават хаховците по-дисциплинирани. Мила родна картинка.
И как мина "разпита" в полицията? Впечатления някакви?
- nikiboy
- Потребител
Горе долу добре мина. Малко бях нервен тъй като за първи път ми се случва да давам обяснения. Те разбраха каква е работата полицаите. Всичко това отива на прокурор и той може да повдигне обвинение, ако прецени, че има извършено някакво неправомерно деяние. Но това няма как да се случи, тъй като оня няма нито медицинско свидетелство, нито свидетели. Пък и прокурора може да повдигне обвинение в случай на средна или тежка телесна повреда. За леката в която ме обвиняват се завежда дело от частен характер, ти навярно по-добре знаеш. Няма нищо да стане, просто онзи е искал да се застрахова и си е помислил да ни изпревари евентуално ако ние подадем жалба, пък може и да го е страх, затова подписах днес че няма да го притеснявам. Всичко е наред, малко главоболия за закаляване на нервната система хаха. Кажете гледате ли световното?
- kras83
- Младши потребител
kras83 Искам да те успокоя за да не го мислиш това.
Гарантирам ти на 100% ,че нищо няма да се случи - няма никакво престъпление тук. Дори да има и лека , тоя цървулан няма да даде пари за адвокат,за да заведе дело от частен характер, още повече че е нахлул у вас и ти си го изгонил - имал си причина. А и щом няма медицинско - отдъхни си, никой няма да му направи медицинско за лека телесна - няколко дни след случката.
Нормално е да се шашкаш на разпита , аз хем дознател бях , разпитал съм сигурно хиляди хора, обаче оня ден се наложи по едно гражданско дело да ме разпитват в съда , да ти кажа и аз малко се постресирах, ама не чак толкова де даже се пошегувах със съдията , че ме разпитват за 1 път(той знаеше какво съм работил), че се позасмяхме двамата .
Така ,че споко учи си на спокойствие и не го мислете тоя.
Гарантирам ти на 100% ,че нищо няма да се случи - няма никакво престъпление тук. Дори да има и лека , тоя цървулан няма да даде пари за адвокат,за да заведе дело от частен характер, още повече че е нахлул у вас и ти си го изгонил - имал си причина. А и щом няма медицинско - отдъхни си, никой няма да му направи медицинско за лека телесна - няколко дни след случката.
Нормално е да се шашкаш на разпита , аз хем дознател бях , разпитал съм сигурно хиляди хора, обаче оня ден се наложи по едно гражданско дело да ме разпитват в съда , да ти кажа и аз малко се постресирах, ама не чак толкова де даже се пошегувах със съдията , че ме разпитват за 1 път(той знаеше какво съм работил), че се позасмяхме двамата .
Така ,че споко учи си на спокойствие и не го мислете тоя.
-
street - Потребител
Благодаря street за подкрепата. А медицинско за лека телесна по принцип лесно ли се изкарва. Да речем лекаря по какво ще разбере че някой те е ударил за да го удостовери документално. При това при лека телесна повреда не се предполага да има и кой знае какви следи. Ами ако падна по стълбите или се ухлузя или нарочно си причиня някаква телесна вреда мога ли да изкарам медицинско и да натопя някой? Аз няма да го направя но питам информативно
- kras83
- Младши потребител
Ами ако се опиташ да го направиш да отначало ще го натопиш разбира се с фалшиви свидетели, с лъжесвидетелстане от твоя страна , защото за такова престъпление няма как да не посочиш дееца, който всъщност няма да е такъв.
Но в случая ще се самонабуташ както си казвам аз.
Ще извършиш следните престъпления
1.Набеждаване
2.Лъжесвидетелсване
3.Подтикване към лъжесвидетелсване
Смятай при едно прекратяване на делото как ще го отнесеш и колко присъди ще получиш
А и много трудно можеш да накараш някой да лъжесвидетества, още повече че тогава на 100% ще има очни ставки и всичко ще лъсне.
Не те съветвам да го правиш даже те съветвам не си го и помисляй, защото ако го направиш е свършено с юридическото ти образование
А медицинско изкарано няколко дни след случката и последваща СМЕ е много лесно атакуемо от защитника - адвокат.
Медицинското не е кой знае каква философия - отваш в съдебна, плащаш 20 лева описваш случаката на съдебния лекар как е станало, кога е станало ,къде са те ударили, кой е бил почти, като на разпит но в по разговорна форма . След това те преглеждат, дават ти медицинското, на следващия ден или малко по късно.Пишеш си жалбицата, прилагаш копие от медицинското и подваш в прокуратурата, дори при лека прокурора образува преписка, най-малко за да се ивърши проверка, аз затова предпочитам да подавам всичко в прокуратура. Нищо сложно няма
Но в случая ще се самонабуташ както си казвам аз.
Ще извършиш следните престъпления
1.Набеждаване
2.Лъжесвидетелсване
3.Подтикване към лъжесвидетелсване
Смятай при едно прекратяване на делото как ще го отнесеш и колко присъди ще получиш
А и много трудно можеш да накараш някой да лъжесвидетества, още повече че тогава на 100% ще има очни ставки и всичко ще лъсне.
Не те съветвам да го правиш даже те съветвам не си го и помисляй, защото ако го направиш е свършено с юридическото ти образование
А медицинско изкарано няколко дни след случката и последваща СМЕ е много лесно атакуемо от защитника - адвокат.
Медицинското не е кой знае каква философия - отваш в съдебна, плащаш 20 лева описваш случаката на съдебния лекар как е станало, кога е станало ,къде са те ударили, кой е бил почти, като на разпит но в по разговорна форма . След това те преглеждат, дават ти медицинското, на следващия ден или малко по късно.Пишеш си жалбицата, прилагаш копие от медицинското и подваш в прокуратурата, дори при лека прокурора образува преписка, най-малко за да се ивърши проверка, аз затова предпочитам да подавам всичко в прокуратура. Нищо сложно няма
-
street - Потребител
Да ви кажа честно, всеки документ се изкарва лесно ако имаш пари и познати. Имаш ли го за цел - постигнал си го.
Сещам се случая с двама полицаи, които "пребили" един задържан в районното, тогава още нямаше камери в районните, общо взето чак на трета инстанция ги оправдаха, като любопитното е, че над 10 свидетели и от охр. камера на близка банка се вижда, че момчето след като е освободено си върви напълно нормално по улицата, но после отива при доктор, дава едни пари, онзи издава документите, гипсира му крака и... - без малко наркоманчето да успее. Няма да му режат гипса да видят счупен или не кракът. Но в случая става въпрос за пласьор на наркотици, който разполага с пари, държи да натрие носа на органите на реда за да не го закачат повече и т.н., а в горния случай е пиянска простотия.
Сещам се случая с двама полицаи, които "пребили" един задържан в районното, тогава още нямаше камери в районните, общо взето чак на трета инстанция ги оправдаха, като любопитното е, че над 10 свидетели и от охр. камера на близка банка се вижда, че момчето след като е освободено си върви напълно нормално по улицата, но после отива при доктор, дава едни пари, онзи издава документите, гипсира му крака и... - без малко наркоманчето да успее. Няма да му режат гипса да видят счупен или не кракът. Но в случая става въпрос за пласьор на наркотици, който разполага с пари, държи да натрие носа на органите на реда за да не го закачат повече и т.н., а в горния случай е пиянска простотия.
- nikiboy
- Потребител
nikiboy - Жалко е но наистина е факт, много си прав за това.Че даже и пари не ти трябват понякога , едни бивши мои колеги едва не ги осъдиха заради подобни "медицински", което си беше чиста лъжа. И дори "пострадалия" не беше някакъв "барон" , а супер прост нагляр. Хората се наложи да дават едни хиляди за адвокат.
То е малко като приказката "върви доказвай, че нямаш сестра"
То е малко като приказката "върви доказвай, че нямаш сестра"
-
street - Потребител
Това е кофти. Дано да не ми се случва някой да ме топи. Според вас къде е главният проблем с неефективността на родната съдебна система? Както знаем наскоро маргините бяха оправдани, а дори и децата знаят какви са ги вършили и ред други абсурдни присъди има. И вчера слушам по телевизията за тоя Юри Галев през последните 15 години в какви схеми, далавери и престрелки е участвал и си е на свобода. В друга държава такива хора одавна щяха да са зад решетките и да не им се чуят имената, а тук е точно обратното, сякаш някой нарочно ги протектира. Къде е вината: в съда, прокуратурата, следствието или полицията или навсякаде. А може би в политиците и обществото е най-голямата вина.
- kras83
- Младши потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|