начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

подлецът електричар

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

подлецът електричар

Мнениеот kras83 » 17 Юни 2010, 10:01

Здравейте! Студент по право съм във Великотърновския университет, но съм все още новобранец(току що завърших първи курс) и искам мнения от ваша страна във връзка с един случай, който стана наскоро с мен. Случката не е кой знае каква, но наглостта на някой хора понякога е безгранична, затова исках да я споделя. Преди време майка и татко уговориха един електричар да прокара инсталация в една стопанска стая(там държим жито, царевица и т.н). Уговорили се за 50 лева. Накратко: той свършил близо половината работа, те му дали 25 лева, после един ден дошъл за 2 часа , помотал се и си заминал. От тогава минават близо 2 години без този да се вясне. Ние платихме на един друг и той довърши работата която оставаше и беше по-сложна. Докато не идва миналия ден у нас в нетрезво състояние електричаря хаймана и иска да му платим един надник. Употребяваше нецензурни думи и се заканваше че щял да развали инсталацията. Тогава на мен ми кипна хванах го за ръката и го изведох от нашия двор на улицата, като му казах , че е пиян и че няма да му дадем никакви пари. Вчера идва у нас полиция и искат да ходим аз , татко и майка да даваме обяснения защото онзи казал че съм го бил. Знам че от това няма да последва нищо, тъй като правото е на наша страна, но дайте ми съвет какво бих направил за да сложа този подлец на мястото му.
kras83
Младши потребител

Re: подлецът електричар

Мнениеот andy70 » 17 Юни 2010, 15:09

Заведи ч.н.х.д. по 144, ал.1 и по 146. Дори и да не мине, ще му докараш тревоги.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот kras83 » 17 Юни 2010, 16:40

Благодаря за съвета! :)
kras83
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 17 Юни 2010, 21:21

Ми да го беше набил поне, че да знаеш за какво ти създава нерви. Като няма телесна повреда, няма свидетели.... аз се чудя защо се губи времето на полицията, ама..... то 90% от хартиените случаи са на такива хаховци подаващи кухи жалби без покритие.
nikiboy
Потребител

Мнениеот andy70 » 17 Юни 2010, 21:33

Ама и полицаите да го набият заради кухите жалби, и краз83 да му метне един бой без свидетели после.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот kras83 » 18 Юни 2010, 09:28

Знаете какви хора има. Идва ми във къщата, заплашва ме , аз го избутвам навън. И после жалба ще ми подава че съм го бил. Не съм го удрял, макар да ми се искаше. Много неприятно, днес трябва да давам обяснения в полицията, вместо да ги дава той.
kras83
Младши потребител

Мнениеот street » 18 Юни 2010, 11:57

Чл. 144. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Тук не вярвам да има успех - основателен страх не се доказва току -така ;)
Но все пак може да пробвате , да го разходите и Вие няколко пъти до полицията , но вероятно и Вие ще ходите няколко пъти, защото по чл.144 в 90% от случаите се налагат очни ставки(никой не си признава току-така), а недай си боже да му повдигнат обвинение и след това делото да бъде прекратено - следва от негова страна жалба за набеждаване, ако естесвено има някой който да му даде тоя съвет.
Затова не Ви препоръчвам по чл.144

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.

(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.

По чл.146 по може да стане, стига да е нямало нещо по втората алинея ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот kras83 » 18 Юни 2010, 12:12

Благодаря за съветите! Може ли някакви подробности относно завеждането на дело от частен характер.
kras83
Младши потребител

Мнениеот street » 18 Юни 2010, 14:59

чесно казано не съм се занимавал с часни жалби , но доколкото ми е известно , жалбата се пише и подава в районния съд по местоизвършване на деянието.Описвате всичко случило се , посочвате свидетелите , и най-важното ,не обвинявате директно просто излагате фактологията, не пишете "извършил еди си какво престъпление", може да напишете и обидните думи или закани , които ви е отправил господина.Не се впускайте в подробности , защото и без това ще има разпити в съда.Просто опишете случката.
Но все пак ако искате да има резлутат - по добре наемете някой адвокат, делото не е някаква сложнотия, но като нямате опит в съдебна зала дори и да учите право ,ще ви е доста трудно , а и не се знае майсторчето дали няма да наеме адвокат. А пък и така при евентуална присъда , адвоката ви може да поиска обезщетение в наказателния процес, става по-бързо и по-лесно ;)
Съвета ми е напишете я по чл. 146 - разбира се без да го посочвате, то и без това като гледам деянието напълно е съставомерно по тоя член.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот kras83 » 18 Юни 2010, 19:37

Благодаря street!
kras83
Младши потребител

Мнениеот kras83 » 18 Юни 2010, 19:44

Честно казано andy70 това ми дойде на първо четене. Ама нали ще съм бъдещ юрист(бог да е милостив), засега се въздържам, макар че тази медуза си го заслужава. Като нищо бих го издебнал в тъмното :D
kras83
Младши потребител

Мнениеот kras83 » 18 Юни 2010, 20:13

nikiboy хаховци занимават полицията, затова тя може би става все по-хахава. Вместо да стават хаховците по-дисциплинирани. Мила родна картинка.
kras83
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 18 Юни 2010, 20:28

kras83 написа:nikiboy хаховци занимават полицията, затова тя може би става все по-хахава. Вместо да стават хаховците по-дисциплинирани. Мила родна картинка.

И как мина "разпита" в полицията? Впечатления някакви?
nikiboy
Потребител

Мнениеот kras83 » 19 Юни 2010, 00:33

Горе долу добре мина. Малко бях нервен тъй като за първи път ми се случва да давам обяснения. Те разбраха каква е работата полицаите. Всичко това отива на прокурор и той може да повдигне обвинение, ако прецени, че има извършено някакво неправомерно деяние. Но това няма как да се случи, тъй като оня няма нито медицинско свидетелство, нито свидетели. Пък и прокурора може да повдигне обвинение в случай на средна или тежка телесна повреда. За леката в която ме обвиняват се завежда дело от частен характер, ти навярно по-добре знаеш. Няма нищо да стане, просто онзи е искал да се застрахова и си е помислил да ни изпревари евентуално ако ние подадем жалба, пък може и да го е страх, затова подписах днес че няма да го притеснявам. Всичко е наред, малко главоболия за закаляване на нервната система хаха. Кажете гледате ли световното? :)
kras83
Младши потребител

Мнениеот street » 19 Юни 2010, 09:06

kras83 Искам да те успокоя за да не го мислиш това.
Гарантирам ти на 100% ,че нищо няма да се случи - няма никакво престъпление тук. Дори да има и лека , тоя цървулан няма да даде пари за адвокат,за да заведе дело от частен характер, още повече че е нахлул у вас и ти си го изгонил - имал си причина. А и щом няма медицинско - отдъхни си, никой няма да му направи медицинско за лека телесна - няколко дни след случката.

Нормално е да се шашкаш на разпита , аз хем дознател бях , разпитал съм сигурно хиляди хора, обаче оня ден се наложи по едно гражданско дело да ме разпитват в съда , да ти кажа и аз малко се постресирах, ама не чак толкова де :) даже се пошегувах със съдията , че ме разпитват за 1 път(той знаеше какво съм работил), че се позасмяхме двамата :).

Така ,че споко учи си на спокойствие и не го мислете тоя.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот kras83 » 19 Юни 2010, 11:51

Благодаря street за подкрепата. А медицинско за лека телесна по принцип лесно ли се изкарва. Да речем лекаря по какво ще разбере че някой те е ударил за да го удостовери документално. При това при лека телесна повреда не се предполага да има и кой знае какви следи. Ами ако падна по стълбите или се ухлузя или нарочно си причиня някаква телесна вреда мога ли да изкарам медицинско и да натопя някой? Аз няма да го направя но питам информативно :)
kras83
Младши потребител

Мнениеот street » 20 Юни 2010, 19:08

Ами ако се опиташ да го направиш да отначало ще го натопиш разбира се с фалшиви свидетели, с лъжесвидетелстане от твоя страна , защото за такова престъпление няма как да не посочиш дееца, който всъщност няма да е такъв.

Но в случая ще се самонабуташ както си казвам аз.
Ще извършиш следните престъпления
1.Набеждаване
2.Лъжесвидетелсване
3.Подтикване към лъжесвидетелсване

Смятай при едно прекратяване на делото как ще го отнесеш и колко присъди ще получиш ;)

А и много трудно можеш да накараш някой да лъжесвидетества, още повече че тогава на 100% ще има очни ставки и всичко ще лъсне.

Не те съветвам да го правиш :) даже те съветвам не си го и помисляй, защото ако го направиш е свършено с юридическото ти образование ;)

А медицинско изкарано няколко дни след случката и последваща СМЕ е много лесно атакуемо от защитника - адвокат.
Медицинското не е кой знае каква философия - отваш в съдебна, плащаш 20 лева описваш случаката на съдебния лекар как е станало, кога е станало ,къде са те ударили, кой е бил почти, като на разпит но в по разговорна форма ;). След това те преглеждат, дават ти медицинското, на следващия ден или малко по късно.Пишеш си жалбицата, прилагаш копие от медицинското и подваш в прокуратурата, дори при лека прокурора образува преписка, най-малко за да се ивърши проверка, аз затова предпочитам да подавам всичко в прокуратура. Нищо сложно няма :)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Юни 2010, 19:18

Да ви кажа честно, всеки документ се изкарва лесно ако имаш пари и познати. Имаш ли го за цел - постигнал си го.
Сещам се случая с двама полицаи, които "пребили" един задържан в районното, тогава още нямаше камери в районните, общо взето чак на трета инстанция ги оправдаха, като любопитното е, че над 10 свидетели и от охр. камера на близка банка се вижда, че момчето след като е освободено си върви напълно нормално по улицата, но после отива при доктор, дава едни пари, онзи издава документите, гипсира му крака и... - без малко наркоманчето да успее. Няма да му режат гипса да видят счупен или не кракът. Но в случая става въпрос за пласьор на наркотици, който разполага с пари, държи да натрие носа на органите на реда за да не го закачат повече и т.н., а в горния случай е пиянска простотия.
nikiboy
Потребител

Мнениеот street » 20 Юни 2010, 20:53

nikiboy - Жалко е но наистина е факт, много си прав за това.Че даже и пари не ти трябват понякога , едни бивши мои колеги едва не ги осъдиха заради подобни "медицински", което си беше чиста лъжа. И дори "пострадалия" не беше някакъв "барон" , а супер прост нагляр. Хората се наложи да дават едни хиляди за адвокат.
То е малко като приказката "върви доказвай, че нямаш сестра"
Аватар
street
Потребител

Мнениеот kras83 » 21 Юни 2010, 10:11

Това е кофти. Дано да не ми се случва някой да ме топи. Според вас къде е главният проблем с неефективността на родната съдебна система? Както знаем наскоро маргините бяха оправдани, а дори и децата знаят какви са ги вършили и ред други абсурдни присъди има. И вчера слушам по телевизията за тоя Юри Галев през последните 15 години в какви схеми, далавери и престрелки е участвал и си е на свобода. В друга държава такива хора одавна щяха да са зад решетките и да не им се чуят имената, а тук е точно обратното, сякаш някой нарочно ги протектира. Къде е вината: в съда, прокуратурата, следствието или полицията или навсякаде. А може би в политиците и обществото е най-голямата вина.
kras83
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право