начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Обещах казус

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Обещах казус

Мнениеот RinTimTim » 06 Окт 2008, 23:09

Какво значи обаче "пряка, непосредствена и закономерна"? И какво значи "по силата на обществени и природни закономерности" или "явление, върху което деецът не може да влияе"? Понятия, които трудно могат да бъдат обяснени.

Искам да отровя някого, не съм особено наясно с отровите, слагам му доза от отрова, която по принцип не би убила човек, но него конкретно го убива, защото по същото време е на някакви лекарства, за което аз не знам. Какво става? Ще нося ли отговорност за убийство? Ако я нямаше моята отрова, нямаше да умре. Ако го нямаше и неговото лекарство обаче, също нямаше да умре. Лекарството аз не съм му дал, въобще не знам, че той го пие. Има ли пряка връзка, какво въобще е това животно "пряка връзка"? Не е ли "опосредена" от лекарството?

По тия проблеми може да се разсъждава много, да се пишат сложни определения, да се изследват различните теории на причинността като философско понятие. И човек направо може да се загуби в тия мисли. А решението е именно като изследваш отношението на дееца към деянието му, резултата и причинната връзка между тях. Защото причинна връзка има както между прекъсването на спирачките и смъртта, така и между сипването на отровата и смъртта, обаче отношението на дееца при двете е коренно различно. В първия случай го няма отношението на дееца към връзката между неговото деяние и конкретно настъпилия резултат, у него не са се формирали тия представи за собственото му поведение и последиците от него, които законът изисква. Във втория случай всичко това е налице.

А иначе причинна връзка смъртта на първо място има с раждането :D
RinTimTim
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Окт 2008, 08:38

Вярно е , че е трудно , но това не може да е причина да не се изследва причинната връзка.Освен това не съм сигурен , че е по-трудно да се установи един факт от обективната действителност отколкото един факт от субективната , каквото е психичното отношение на дееца.Нещата са различни.За да го илюстрирам нека да обърнем малко твоя пример.Да кажем , че деецът сипва отровата , но не е искал да причинни смъртта на пострадалия.Станала е грешка.Обвиняемия държи в едни и същи пликчета както отровата , така и безвредни билки.Държи ги на различни места и така ги различава.От разпита на малкото му дете обаче се установява , че то е разместило пликчетата предния ден като си е играло.Е сега според вашата теория , причинна връзка вече не би трябвало да има , защото “В първия случай го няма отношението на дееца към връзката между неговото деяние и конкретно настъпилия резултат”.Нещата се объркват значително.Ако изследваме обаче причинната връзка сама по себе си , като признак от обект. страна на състав на престъпление , като факт от обект, действителност не може да не стигнем до заключението , че причинна връзка е налице и в двете разновидности на примера.Смъртта е настъпила в резултат на деянието.Последното е възбудило един процес , който протича по силата на обективните природни закони , който се изразяват във действието на отровата върху организма.Това че в случая е било необходимо по-малко количество отрова , защото жертвата е взимала и други медикаменти няма значение.Процесите , което са довели до смъртта са започнали поради отровата , а не поради медикаментите.В моя казус , смъртта е настъпила по причинна на удара от камиона.Това е деяние , което аз не мога да направлявам, затова и причинната връзка(наказателноправната , философската може да не е ) е прекъсната.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 07 Окт 2008, 09:41

Revolution, разбира се, че в случая със съседката ще отговаряш за опит, а не за довършено убийство. Никъде не съм дори намеквала, че според мен причинна връзка = отговорност. Но аз също съм на мнение, че причините за смъртта са много и започват с раждането (по RimTimTim), ;-) а типичното, непосредственото, адекватното и т.н. е свързано с предвижданията на дееца, тоест с неговото отношение към последиците от деянието. Не мисля, че доказването става по-трудно само заради това, че ще смяташ това за обективна зависимост вместо за субективно отношение - изводът, който трябва да направиш, се отнася за едно и също нещо, само че си го нарекъл по различен начин. Според мен е правилно да се нарече така, според теб - иначе.

Сещам се за една логическа задачка закачка (леко гадна :oops: ). Лицето А тръгва на път през пустинята и си носи туба с вода. В началото на пътя го среща Б, който иска да го убие, и му слага отрова във водата. По-късно го среща В, който също иска да го убие, като го умори от жажда, и му излива водата от тубата, преди А да е пил от нея. А умира в пустинята от жажда. Въпросът в логическата задача е: В убиец ли е на А, след като обективно му е удължил живота?
Та това е за мен пример за липса на причинна връзка между действията на Б (този с отровата) и причинения резултат. Във всички останали случаи, които споменахме тук, според мен има причинна връзка. Ти го наричаш по друг начин. Както виждаш, практическо значение няма - никой не е стигнал до различен извод за отговорността ти за убийството на съседката. ;-)

Да кажем , че деецът сипва отровата , но не е искал да причинни смъртта на пострадалия.Станала е грешка.Обвиняемия държи в едни и същи пликчета както отровата , така и безвредни билки.Държи ги на различни места и така ги различава.От разпита на малкото му дете обаче се установява , че то е разместило пликчетата предния ден като си е играло. Е сега според вашата теория , причинна връзка вече не би трябвало да има , защото “В първия случай го няма отношението на дееца към връзката между неговото деяние и конкретно настъпилия резултат”.

Не! Никой не твърди такова нещо. Пак има причинна връзка, но няма вина и затова няма да се носи отговорност.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право