начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Грабеж или кражба

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Грабеж или кражба

Мнениеот RinTimTim » 25 Авг 2010, 00:08

svettoslav написа:За да е налице грабеж,след като се пирема че е съставно,нужно е лицето(пострадалия) да търпи нещо противно на волята,различно от отнемането (то също е противно на волята му).

Добре, тогава какво правим в случая, в който пострадалият не просто си държи телефона в ръката и говори по него, ами го е стиснал здраво и деецът му го изтръгва с много сила :wink: Не е ли грабеж според теб? Самото отнемане е със сила, не, че го е бил, за да му даде телефона си, за да изпадне в несвяст и да му вземе телефона и т.н. Не знам, според мен в случая, когато пострадалият си държи телефона в ръката, някакси отиват към грабеж нещата :D

Иначе си мисля, че не може да се даде някаква формула кога за отнемането е използвана сила, просто трябва да се изследва всеки конкретен случай.
RinTimTim
Потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Авг 2010, 10:26

RinTimTim написа:в случая, в който пострадалият не просто си държи телефона в ръката и говори по него, ами го е стиснал здраво и деецът му го изтръгва с много сила :wink: Не е ли грабеж според теб?

Грабеж е.Така - да,но ако само го измъкне от ръката му,без сериозно усилие(без "сила"),си е кражба.Въпросът е кога я имаме силата.Ясно какво еако е налице.
П.П. Сега остана да изисваме при кражбата да няма никакво проявено усилие от страна на дееца. :) Щом побаче оследното е по отношение на човек,тогава възникват въпросите.
Само по себе си отнемането от ръката му на телефона може да е и кражба в зависимост от обстоятелствата.Изхабяването на някаква физическа енергия за да отнеме вещта няма как винаги да мине за употребена "сила".
То "усилие" има и при джебчийството,но няма "сила".А ще има ли такава,ако джебчийката,като възприела,че пострадалата усеща,че и се бърка в чантата ,я ощипала ,за да я обърка и избяга?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Сеп 2010, 22:49

:D а защо не го тълкувате така човека е взел телефона да си свърши работа и понеже е бързал е избягал и после доброволно е потърсил жертвата да и го върне но нея я нямало
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 05 Сеп 2010, 09:05

toni_sf написа::D а защо не го тълкувате така човека е взел телефона да си свърши работа и понеже е бързал е избягал и после доброволно е потърсил жертвата да и го върне но нея я нямало

Да, да, и един мармот загъва шоколада в станиол! :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот j.k » 05 Сеп 2010, 18:07

Употребеното понятие "сила" в състава на грабежа визира физическа принуда върху владелеца на движимата вещ. Цитат от учебник за 5-ти клас: "силата е физична величина, показваща взаимодействието между телата. Прилагането на сила върху едно тяло предизвиква промяна в скоростта му, т.е. тялото получава някакво ускорение. Ако знаем това ускорение, както и масата на тялото, можем да намерим големината на силата". Следователно, за да е съставомерен грабежът, се изисква човешкото тяло, по отношение на което е приложена "силата", да е променило първоначалното си положение, т.е. дърпайки чантата, ръката, която я държи, рязко да промени положението си. Макар силата да не е употребена пряко върху човека, а върху чантата, то по силата на физиката, тя се отразява и върху него. Човекът усеща употребата на сила от страна на дееца "чрез чантата", макар от физично гледище да не се изисква усещане - достатъчно е създаденото движение на ръката, която държи чантата. Според мен е същински грабеж. :lol:
Послеслов: Така и Стойнов, Александър. "Престъпления против собствеността". 2009,стр.71
j.k
Младши потребител

Мнениеот j.k » 05 Сеп 2010, 18:25

Представете си, ако съставът на чл. 198 НК поставяше изискване за големината на силата - що изчисления щяха да падат, що експертизи! :shock:
j.k
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 05 Сеп 2010, 22:14

j.k написа:Следователно, за да е съставомерен грабежът, се изисква човешкото тяло, по отношение на което е приложена "силата", да е променило първоначалното си положение, т.е. дърпайки чантата, ръката, която я държи, рязко да промени положението си.

А ако джебчийката вместо да го ощипе по дупето,го хване там,където не трябва,какво се променя в "пакета му".Рязко ли ще промени той положението си?Може би ще е рязко,но от друга страна,самата промяна,като че ли не е нужно да е много голяма,може да е нищожна.Леко стискане там може да причини голяма болка,силата тогава променя ли физичното положение или води в случая до отрицателни психически преживявания.Така,че от страна на физиката не е съвсем точно да се определят нещата.Болка може да се причини по различни начини.Дали би било лека телесна повреда само по себе си-друг въпрос,без значение в случая,щом все пак силата е станала причина за отнемането.
В крайна сметка сила имаме и без промяна на "първоначалното положение"(болка може да се причини и без такова).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 10:37

до-andy70 не ми обяснявай адвокатски трикове :D на колко дела съм се явявал като свидетел :D отговори ми на един въпрос :D сутринта ставаш и гледаш няма ти я колата кажи ми открадната ли е или протовозаконно отнета
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 11:22

:!:
Последна промяна j.k на 06 Сеп 2010, 11:30, променена общо 1 път
j.k
Младши потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 11:29

.
Последна промяна j.k на 07 Сеп 2010, 10:03, променена общо 1 път
j.k
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 17:47

до- j.k ти си наясно с джебчийките като гледам :D но не си наясно че ако хванат някоя такава на място значи вече се е амортизирала и излиза в пенсия :D така че разговора за сила специялно за тях е излишен :D и знай едно джебчийка не прави грабеж тя краде
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот street » 06 Сеп 2010, 18:28

Тони напълно си прав за ПЗО -то това е голяма простотия чесно, незнам защо не е променен тоя текст. знаеш ли повдигал съм обинение за ПЗО в което присъства чл. 195 е кажи ми колега това не е ли пълна просотия ......
а пък дето ми говорят за джебчийки хехех знаете ли как извършват това ....
хехе
даже няма се усетиш ..
искам да кажа нещо на професорите :) тука:

Човешкото тяло в момент на допир, бутане или удар усеща , най силното - джебчиите действат по тоя начин бутат те " без да искат" в това време вече са ти бръкнали в джобето ;) така че освен юристи трябва да сте малко и психолози ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 18:59

:D не казвай така тук има много чуствителни на такива теми :wink: аз също съм много чуствителен защото не съм ти колега :wink: но ми харесва как се оправят хората реят се навсякъде макар че не им по специяноста и са готови със закона члена алинията :D и най хубавото е че не обичат истината а тя е само една
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 19:02

Най-интересното на правото е, че всеки има различни мисли в главата си, то затова си трябват две позиции-обвинителна и защитна. Ако всички мислеха еднакво, всичко щеше да е предварително решено, т.е. нямаше да има нужда от обвинител, защитник и решаващ. Е, случва се понякога да се стигне до единомислие.
j.k
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 19:16

до- j.k това не го оспорвам ,но закона е един нали а те питам защо когато има виновен по даден закон от 10 са 10 различни мнения :D или питане по даден закон от 10 поне 7-8 са различни :D това искам да разбера и смятам че тук не сме да правим свободно съчинение на дадена тема нали и цитати от кодекси от постановления и така нататък :D защото умрях от смях в една тема се почна спор и за малко до бой :D накрая се стигна до споразумение да се намери айпито на виновника за темата
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот street » 06 Сеп 2010, 19:19

хехе

аз не споря по принцип....
винаги каквото съм писал се е образувало...
практиката в смисъл си е за съда ;)
но практиката с хората - прокурори, следователи и Р.П. е съвсем друго нещо ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 19:23

Заради постоянните промени в съдебната практика, заради наличието на житейско многообразие, което винаги изпреварва правото, а то се опитва да се нагодява впоследствие...Та, и аз се дразнех защо трябва да има различни мнения, не може ли всичко да е ясно като бял ден, но свикнах с мисълта, че не всички сме еднакви, че не всички мислим еднакво, свикнах даже да уважавам противоположното мнение, щом е аргументирано, защото знам, че този, който го изразява, е положил точно толкова огромни усилия, колкото и аз.
Последна промяна j.k на 06 Окт 2010, 20:05, променена общо 1 път
j.k
Младши потребител

Мнениеот street » 06 Сеп 2010, 19:43

J.K.

:)

много добре казано ... но колега не е заради преподаването ;)
просто човешкия мозък е различен във всяка главица ;) за това се получава това..

едни вижда едно , друг второ и виско се върти около техните представи , ако се замилиш ще разбереш че съм прав.
Лично аз съм имал дело за използване на рег. табели за друго мпс ;) колегите щели бил да пращат за прекратяване ,докато бях в школата в мвр ,ама се върнах и го оплющях за съд адееее аз защо съм рабтил ;) еми осъдиха го така че всеки има различен поглед ;) ....
Аватар
street
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 19:56

до-j.k какви промени в съдебната практика нали съда е независим той се обосновава на доказателствата и там е виновен или невинен :D и какво означава житейско разнообразие как са живели хората преди и сега така живеят каква е разликата освен малко по динамичният живот :D е прав си не всички сме еднакви всеки си има мнение по даден въпрос :D и има едно правило всяка жаба да си знае гльола там където знае и може там да се перчи :wink:
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот j.k » 06 Сеп 2010, 20:09

Виртуалният разговор излиза от рамките на добрия тон, затова честит празник на всички, както и на тези, които са извън моя гьол, както се изразява toni_sf.
j.k
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право