начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ПТП с пиян шофьор

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП с пиян шофьор

Мнениеот krankuba » 05 Сеп 2008, 18:55

Привет,

Преди седмица бях ударен от пиян шофьор (1.28 промила) с отнета книжка за каране пиян. След като бях спрял на знак 'Стоп', огледах се и бавно потеглих, видях кола, която се движеше с видимо над 100 км/ч в града и спрях веднага, въпреки, че бях навлязъл в платното. Булеварда беше абсолютно празен, но въпреки това друият шофьор не можа нито да спре, нито да ме заобиколи и последва удар. Предложиха ми да преместим колите и да се 'оправим' без да викаме КАТ, но категорично отказах. В момента се води дознание и мисля да ангажирам адвокат след като то приключи. Искам да знам според вас има ли смисъл да съдя водача за щетите, понеже нямам 'Автокаско', а ремонта ще ми излезе доста солено ако въобще колата ми може да се поправи, понеже двигателя е на салата. Чух, че тези дела отнемат години и не се знае как могат да се извъртят нещата в съда, всичко зависило от по-добрия адвокат. Това обяснява тази кланица по улиците и всекидневното избиване на невинни хора от пияни шофьори. И какво трябва да се направи за да се добави в закона бързо действие срещу пияни шофьори без книжки?? Особено когато участват в ПТП. Защото полицаите ги пускат да си ходят, все едно нищо не е било. А нищо не им пречи да се качат в поредния автомобил и да си изкарат мъката от живота върху всеки един от нас...
krankuba
Нов потребител

Мнениеот vurtolet » 05 Сеп 2008, 22:32

Не знам дали зависи от адвоката или от това как е направен огледа и въобще как е приключено разследването. Ако разследващия не е претоверан от дела /както е по принцип/ делото трябва да приключи до 2 +4 месеца. Вярно, че има и опция за още неограничено време на разследването , но това е друг въпрос. Ако щетите са "значителни "по слисъла на чл. 343, ал.1, буква "а" от НК, пияното състояние няма отношение, в смисъл че ал. 3 на същия текст е неприложима. Има съвкупност с престъпление по чл. 343б от НК. Живот и здраве до гозина може е да приключи. Друг е въпроса как ще си вземете парите за щетите...ако няма значителни имищуствени вреди, пиши го бегал....
vurtolet
Нов потребител

Re: ПТП с пиян шофьор

Мнениеот Гост. » 05 Сеп 2008, 23:22

krankuba написа:......В момента се води дознание и мисля да ангажирам адвокат след като то приключи.

Аз ви предлагам да идете при такъв скоро/преди да ви разпитат/, поне за една консултация...ще ви е от полза.

krankuba написа:Искам да знам според вас има ли смисъл да съдя водача за щетите, понеже нямам 'Автокаско', а ремонта ще ми излезе доста солено ако въобще колата ми може да се поправи, понеже двигателя е на салата.

Във връзка с отговора на колегата- само ВЛ по ДП ще определи размера на щетите..
Винаги има смисъл- това го твърдя, не като адвокат, а от опит.
krankuba написа:Чух, че тези дела отнемат години

Няма много истина в този слух, поне в досъдебната фаза. За съдебната- никой не може да прогнозира точно.

krankuba написа: и не се знае как могат да се извъртят нещата в съда, всичко зависило от по-добрия адвокат.

Не само от адвоката зависи, преди всичко и от доказаните факти по ДП...
krankuba написа:И какво трябва да се направи за да се добави в закона бързо действие срещу пияни шофьори без книжки?? Особено когато участват в ПТП. Защото полицаите ги пускат да си ходят, все едно нищо не е било. ..

Законодателно е предвидена такава възможност по реда на особените производства- 24 и 25. Но, с оглед изложените факти- наличен е случай с фактическа и правна сложност/ ще има експертизи, чието изготвяне отнема технологично време/- ще си върви по общия ред! Вие имате само интерес от това.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vetre » 06 Сеп 2008, 23:39

според мен можеш да го съдиш спокойно,като това че е пил го прави автоматично виновен,но виновен сигурно ще си и ти,но си имаш
гражданска ако другия те осъди да неговите щети.
с двигател на салата,както и предполагам преден мост,скоростна кутия
и куп други неща си търси нова кола явно.
vetre
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 08 Сеп 2008, 21:27

За това, че кара пиян, надявам се водачът да си понесе отговорноста. Но доколкото разбрах от казуса, най-вероятно ще има съпричиняване на щети - все пак Вие сте излизали от път без предимство.
Gabi1
Потребител

Мнениеот Amorphine » 17 Сеп 2008, 18:18

Gabi1 написа:За това, че кара пиян, надявам се водачът да си понесе отговорноста. Но доколкото разбрах от казуса, най-вероятно ще има съпричиняване на щети - все пак Вие сте излизали от път без предимство.

Едни експерти лесно могат да преценят с колко км/ч се е движил пияния , в този случай излизащия от знак СТОП няма никаква вина !
Amorphine
Младши потребител

Назад към Наказателно право