начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Процедура при побой

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Процедура при побой

Мнениеот iv4o_90 » 05 Юни 2009, 15:11

Здражейте искам да попитам каква е процедура.Миналия четвъртък (28-ми) ми нанесоха побой,при който ми беше натрошен брутално носа и имах няколко хематома в главата.Слава Бога и благодарение на бързите реакции и моментално напавената ми операция съм жив и се оправям вече.Искам да осъдя човека,причинил ми това,ако може да ме насочите каква е процедурата.Имам 2-ма свидетели и анамнезата ми е готова.
iv4o_90
Нов потребител

Re: Процедура при побой

Мнениеот system » 05 Юни 2009, 18:08

Така, както го описвате (с тези хематоми в главата), най-вероятно Ви е причинена средна телесна повреда. Трябва да се обърнете към Районната прокуратура в района, в който е извършено това, което описвате. Напишете тъжба (наименованието, което използвам, не е съвсем точно, но в случая няма значение - може да я озаглавите "жалба", "сигнал" или "молба") (до прокурора, в която трябва да опишете това, което е станало, като посочмите имената на свидетелите и техните адреси, и приложите медицинската документация.
Съветвам Ви да се обърнете към колега адвокат за съвет и евентуално изготвяне на "тъжбата".
Успех!
system
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 05 Юни 2009, 18:36

По-добре побързайте, тъй като се нуждаете от така наречената "визия" - тоест едно е да влезете в съда с шевове, друго е здрав.

Ама "средните телесни повреди" може и да Ви донесат доста добри пари като обезщетение.

Посещението при адвокат е 20 лева, минимум.

Делото е от 250 до 300 лева, минимум.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот babyfoot » 08 Юни 2009, 17:05

system написа:Така, както го описвате (с тези хематоми в главата), най-вероятно Ви е причинена средна телесна повреда. Трябва да се обърнете към Районната прокуратура в района, в който е извършено това, което описвате. Напишете тъжба (наименованието, което използвам, не е съвсем точно, но в случая няма значение - може да я озаглавите "жалба", "сигнал" или "молба") (до прокурора, в която трябва да опишете това, което е станало, като посочмите имената на свидетелите и техните адреси, и приложите медицинската документация.
Съветвам Ви да се обърнете към колега адвокат за съвет и евентуално изготвяне на "тъжбата".
Успех!

...и Ви съветвам да не представяте към тъжбата си оригиналите на мед.документи, а заверени техни копия (не е необходимо да е нотариално заверено копието).
Ако деянието срещу Вас е извършено по т.нар. "хулигански подбуди" (Вашият адвокат най-добре ще Ви разясни какво означава това и как се доказва, за да е съставомерно деянието по чл.131, ал.1, т.12 НК). възможно е престъплението да не е било по т.12 от този състав, но пак да представлява лека телесна повреда по някоя друга точка от чл.131, ал.1 НК.
Дали нараняванията Ви представляват лека или средна телесна повреда - това ще покаже експертната съдебно-медицинска справка (ако не е образувано досъдебно производство), която се базира на епикризата, с която са Ви изписали от болничното заведение.
При всички случаи едно е важно да знаете - първата Ви работа е да потърсите правна помощг в лицето на адвокат, по възможност - пеналист!
Успех!
babyfoot
Потребител

Назад към Наказателно право