начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

ПТП - съвет

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП - съвет

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 16:53

здравейте,

имам нужда от съвет какво точно да предприема.

Днес се случи следната ситуация.

излизах от паркинг с бариера на оживена улица с 3 платна и еднопосочно движение. Изчаках бариерата да се вдигне, потеглих, спрях за да се огледам за изващи коли и потеглих. Скоростта ми беше съвсем малка, тъй като както казах точно натиснах газта за да потегля. В момента, в който се обърнах и потеглих (а това стана едновременно) видях че пред колата изкача колоездач, който бутнах и той падна.
Не видях човека защото първо имаше паркирали коли, второ той така да се каже се движеше в насрещното и съответно аз гледах за идващи коли, разчитайки на факта че улицата е еднопосочна и едва ли някой ще се вдижи в посока обратна на движението.
Извиних му се, не видях да му има нещо, но не слезнах от колата както би трябвало да стане за да му окажа помощ. Причината да не го направя е че честно казано бях направо в шок.
Приемам че определено имам вина в случая, тъй като не видях човека поради описаните вече обстоятелства. Възможно е той да ме е видял и да е разчитал че аз ще го изчакам да мине, без може би да си дава сметка че аз не го виждам, защото това което ми направи впечатление, че той дори не направи опит да спре. Възможно е и да не ме е видял.

как да се опитам да намеря човека? какво трябва да предприема при тази ситуация? Ако се стигне до съд какво може да е наказанието?
la6ki
Младши потребител

Re: ПТП - съвет

Мнениеот analizatora » 14 Юли 2010, 17:24

КАТ идва ли, колоездача има ли някакви наранявания, счупвания, травми и т.н.,въобще вие поинтересувахте ли се има ли му нещо, велосипеда в какво състояние е, има ли причинени материални щети?
Така, както Вие описвате случая, оставам с впечатлението, че сте напуснал местопроизшествието/дано не съм прав/, обяснете?
analizatora
Потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 17:30

всъщност само се извиних на човека и тръгнах както писах. това наистина е груба грешка от моя страна.
la6ki
Младши потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 17:31

на човекът видимо му нямаше нищо.
la6ki
Младши потребител

Мнениеот analizatora » 14 Юли 2010, 17:37

Ма много лаконично, искате съвети, а трябва да ви вадим думите с ченгел, какво значи видимо, вие разговаряхте ли с него, можеше ли да ходи, къде се удари при падането, силен ли беше удара, той каза ли ви нещо, айде, ако благоволите да дадете повече факти, за да ви кажа какво предстои.
analizatora
Потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 18:04

да човекът стана, можеше да ходи. извиних му се не сме водили разговори. просто незнам какво повече да кажа това което се случи го описах за това може би звуча лаконично
la6ki
Младши потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 18:08

ударът със сигурност не беше силен тъй като точно потеглях, което ще рече че колата се движела бавно на първа, не погледнах километража
la6ki
Младши потребител

Мнениеот analizatora » 14 Юли 2010, 18:18

Попитах ви КАТ идва ли, правиха ли оглед на място, някой предложи ли да викнете полиция, пострадалия имаше ли някакви претенции към вас, по вашия автомобил има ли следи от удара, казахте, че не сте слизал от автомобила, как тогава сте му се извинил, неговото поведение, охкаше ли, болеше ли го нещо, държеше ли се за мястото където е ударен, нещо не се връзва, щом спестявате факти, няма как да ви дам компетентно мнение.
analizatora
Потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 18:26

не, кат не сме викали. прост как ви обясня че бях напълно в шок. дори незнам защо тръгнах от там просто това явно е било някаква реация. след удара спрях, както бях в колата видях че човекът става държеше за ръката но видимо нямаше нараняване по кожата. извиних му от колата, глупаво наистина, но как да обясня че в този момент дори незнах как да реагирам, може да звучи глупаво и го осъзнавам. не мога да върна момента за да слезна от колата да викна кат и прочие неща. всичко стана за секунди просто. това че си тръгнах не съотвества на типа човек, който съм и дори незнам защо го направих. незнам как да обясня факт, че в този момент едва ли не бях аз ми все едно гледам филм. явно това може да го разбере някой на който му се е случвало подобно нещо.
la6ki
Младши потребител

Мнениеот analizatora » 14 Юли 2010, 19:05

Така, както и да е, но ако по колоездача има счупвания /казвате, че се е държал за ръката/ и си извади медицинско свидетелство, рентгенова снимка или др.медицински доказателства и си подаде жалба, срещу вас ще се образува дело за ПТП с причиняване на средна телесна повреда.Това само ако от удара има причинена средна /или евентуално тежка, но е малко вероятно/телесна повреда, ако тел. повреда е лека, което е най вероятно или ако по велосипеда има щети велосипедиста може да ви заведе дело от частен характер за ПТП с причинена лека тел.повреда или за ПТП с причинени мат.щети.Това зависи само от велосипедиста, ако той прояви инициатива и сезира полиция или прокуратура, както и да ви заведе дело частен характер.
Ако вие отидете сам в полицията и разкажете за случая, твърде голяма е вероятността да ви съставят акт за установяване на адм. нарушение по ЗДвП, ако нараняванията по велосипедиста не представляват средна или тежка тел.повреда, ако се квалифицират като такива срещу вас ще се възбуди н.о.х.д.
Така, че от морална гл.т. постъпката ви е укорима, трябва да ви кажа, че балгарският наказателен кодекс, поощрява с нарочна разпоредба /чл.343а НК/последващото положително поведение от страна на водача при ПТП, като наказанието му се редуцира значително.С две думи много е важно какви са травмите на велосипедиста, и дали той ще предприеме някакви действия срещу вас.
analizatora
Потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 19:44

мерси за съвета до тук. но пък от тук следват и нови въпроси.

следващият ми въпрос е - ако отида в КАТ е съобщя за ПТП ще ми съставят акт. Какво ще е наказанието по акта? Те ще могат ли да изидирят човека?
Като съставят акт, как точно ще разберем щетите по велосипедиста, аз дори не го познам. Как точно да го изиря за да проверя какво му се е случило. Обмислях варианта да седя сутрин на мястото на ПТП и да чакам дали този човек случайно ще мине. Но ако това не е обичаен за него маршрут, той може никога повече да мине от там. Ако пък редовно минава от там, какъв е шанса точно в този момент отново да се появи?
Ами ако този човек не е извадил медицинско, как ще установим щетите по него?
Ситуацията е супер объркана и глупава. Съзнавам че поведението ми в този момент е било безотговорно, но така или иначе не мога да върна времето назад.
Глупаво е и от страна на велосипедиста да кара в насрещното и то на оживен булевард, но и той не може да върне нещата обратно.

При положение, че не сме викали КАТ и при положение че минало време от инцидента, щетите по велосипеда може да се окажат доста субективен фактор. Не казвам че човекът ще го направи, но историята познава всякакви случаи и той просто може да си счупи колелото и да докаже че щетите са големи въпреки че може да не са. Знам за безброй измами от подобно естество (с коли и застраховки това е честа практика при нас в БГ). Не искам да обвинявам човека, но сам знаете че има хора всякакви. Най-вероятно човека да е свестен, но след като няма протокол от КАТ как точно ще се установят обективно щетите по велосипеда.
Съдейки по моята кола ударът трябва да е бил лек, защото по бронята на колата няма поражения, само прах явно от гумата на колелото, коята с пръст се изчисти.

искрено се надявам на самият човек да му няма нищо, не защото вината е моя, а защото той реално в такава ситуация може да пострада повече от мен.

Проста незнам как да постъпя в този случай и за това поисках съвет тук. Ясно е че на никой не му се иска да бъде обвиняем в съда или да трябва да плаща актове. Ясно, е че от морална гледна точка трябва да предприема нещо, но наистина незнам какво. Реално и двамата сме в нарушение, наясно съм че по-голяма част от вината е моя, тъй като както следва по закон не извиках КАТ. Но станалото вече е станало и аз все още незнам кое най-правилното в ситуацита - да се опитам да намеря човека, или просто да отида в КАТ?
la6ki
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2010, 19:57

Отнемане на предимство. Няма значение, че е еднопосочна улицата, може да идва автомобил със спец. режим - длъжен сте да се огледате и в двете посоки.
Дори и някой "цървул" да кара в насрещното с колата си, за него е акт за нарушен пътен знак а за вас отнемане на предимство и виновен за ПТП.
Но за вашият случай:
Велосипедиста в случая с право кара в насрещното, защото поне има малка видимост над идващите насреща МПС, същото е и за пещеходците - винаги се върви срещу движението, защото ако не те видят, може ти да ги видиш.
Вие не знаете дори какво се е случило, разпитайте някой продавачи наблизо и т.н., може да е идвал кат, да са правили оглед. Вие е трябвало в по-кратко време да звъннете на 166 дори и да кажете "Бутнах леко един човек при следната ситуация..." а те вече ако имат някакъв сигнал топката е в тях. Вие може да сте употребил алкохол и затова да сте напуснал мястото на ПТП. Мисля си, че при напускане на ПТП вече има отнемане. Но не съм напълно сигурен.

Шок шок... ама да дадеш газ и да тръгнеш.... извинявай :mrgreen: , ами в шок кара ли се автомобил??
Ха сега си представи, че човека е станал, хванал се за ръката.. ти си му казал "извинявай" и си заминал... след 30 секунди губи съзнание и при повторното падане на земята си удря главата. Свидетели на това падане няма - честито приятел.
Щом нямате големи щети по автомобила, вероятно удара е бил лек, но....
Последна промяна nikiboy на 14 Юли 2010, 20:22, променена общо 1 път
nikiboy
Потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 20:03

добре, това го разбрах. В този случай трябва ли да търся адвокат или не. Честно казано от нарочна разпоредба /чл.343а НК нищо не разбрах. там пише само за лишаване от свобода и прочие. От друга страна незнам защо е нормално велосипедистите да се движат в насрещното след като в Законо пише че са длъжни да се движат в най-дясна лента по посока на движението.
Както и да е. То се вижда че въпроса не може да се реши еднозначно, за това питам да търся ли адвокат?
la6ki
Младши потребител

Мнениеот analizatora » 14 Юли 2010, 20:18

Ако вие отидете в полицията и разкажете за случая, те си имат начини и средства да установят кой е пострадалия, ако не го направите, можете само да чакате дали колоездача ще предприеме нещо срещу вас.За останалото не берете грижа, полицията знае как да докаже едно ПТП.Ако минете само с акт, то нарушенията ще са 1 или 2 едното със сигурност ще е по чл.20, ал.1 и 2 ЗДвП, а другото по чл.123 и сл. ЗДвП, като това че ще ви съставят акт, не означава, че задължително сте виновен.Има способи да оспорите акта, както и след това да обжалвате НП.Пак повтарям, че това е хипотеза, която е възможна само ако вие сам отидете в полицията и признаете, и пострадалият не предприеме никакви действия срещу вас.
analizatora
Потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2010, 20:28

Отидете на място и се огледайте за възможни свидетели:
1. Пазачи на банка, магазин, друг обект.
2. Продавачи в магазин, баби продаващи на щайга и т.н.
3. Просяци, миячи на автостъкла и т.н.
4. Някой който си прекопава градинка, пред входове пейки и т.н.
5. Видеокамери за охрана на някого.

От тях разберете продължението на инцидента, тръгнал ли си е човека, идвал ли е КАТ, правен ли е оглед и т.н.

Най-вероятно няма нищо, ама като сме започнали темата... :D
nikiboy
Потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 20:31

за съжаление аз не съм адвокат и всички членове и алинеи мога просто да ги потърся в гугъл и до тук. това от което аз лично имам нужда е да обсъдя подробно всички хипотези и варианти с някой и който да ме посъветва какво точно да направя. за това ако вие сте адвокат и имате желание да го направите просто можете да ми оставите координати за да се свържа с вас.
защото писането тук още повече ме обърква.
la6ki
Младши потребител

Мнениеот analizatora » 14 Юли 2010, 20:47

Вие нещо или криете или просто не искате да разберете, това което ви обяснявам.От адвокат има нужда, човек който е обвинен в нещо, от случая, който вие описвате става ясно, че засега не сте обвинен в нищо, а просто търсите съвет как да постъпите.Опитвам се да помогна, само и единствено защото проявявате морални качества и се разкайвате за стореното от вас, макар осъзнавайки го по-късно.Та това което горе ви пиша са само и единствено ХИПОТЕЗИ, тоест проиграваме вариантите които евентуално могат да се случат при вас и ви казвам какви ще са неблагоприятните за вас последици при всеки един от тях.Но аз няма как да знам какви са травмите на пострадалия, които в случая ще са определящи за да понесете евентуално наказателна отговорност.Колегата никибой е прав, че вие може да сте го видели да се изправя и нищо да му няма, но само секунди след като сте му се извинил и сте си тръгнал да изпадне в безсъзнание, ако си е ударил главата например при удара /затова ви попитах какво си е ударил/.На този етап е най-добре нищо да не предприемате, а просто да чакате.
Не си оставям телефоните във форума, грозно и неколегиално е.
analizatora
Потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 20:55

съжелявам ако написаното ви е обидило, просто цялата ситуация не ми излиза от главата. нищо скрито няма.
la6ki
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2010, 21:41

la6ki написа:съжелявам ако написаното ви е обидило, просто цялата ситуация не ми излиза от главата. нищо скрито няма.

Пий една бира !!!
Щом преценяваш че е лек удар ( някога не си ли падал от колело? ), значи е бил лек, човека може би ти е теглил една ...... и си е заминал.
Виждал съм на живо човек който докато върви получава инсулт или инфаркт, пада и умира на пътя докато пресича. На хипотези този човек може да е починал, може и сега да си пие ракията :lol:
Ако имаше нещо, вече щяха да те намерят и да духнеш на дрегера.
Хайде по живо по здраво, не се притеснявай.
nikiboy
Потребител

Мнениеот la6ki » 14 Юли 2010, 22:15

дори и да пиех алкохол, нямаше да мога човеко. Мерси за успокоението, но едва ли ще мога просто да забравя ей така случката.
а относно колелото, да преди години редовно карах по витоша и не веднъж се е случвало да се прибера с по над 15 синини и драскотини.
тъпото е че все още не мога да намеря обясниние защо не останах, а си тръгнах, но едва ли ще разбера.
силно се надявам човекът наистина да не е пострадал и просто да ме псува някъде.
la6ki
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право