начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Срочен трудов договор и обезщетение за безработица?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срочен трудов договор и обезщетение за безработица?

Мнениеот marsdog » 01 Юни 2021, 09:24

Здравейте,

В интернет намирам конфликтни мнения по следния въпрос:

Мога ли, ако съм назначена на срочен трудов договор (не изпитателен), при изтичане на договора да се регистрирам в Бюрото по труда и да получавам обезщетение?

Също така, ще има ли ефект получаването на обезщетение върху получаване на майчинство в бъдеще (ако то е в последващите 2 години)?

Благодаря!
marsdog
Нов потребител

Re: Срочен трудов договор и обезщетение за безработица?

Мнениеот katerinakuch » 01 Юни 2021, 10:37

Би следвало да може!Обърнете се и към Бюрото по труда.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 01 Юни 2021, 18:52

Изобщо няма връзка между нещата във въпроса! От една страна - вида на ТД и от друга - правото на обезщетение за безработица.
В КСО си е казано, какви са условията:
Чл. 54а. (1) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по този кодекс или по законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда.

По втория въпрос - да, ще има негативен ефект. Защото - пак от КСО.
Чл. 49. (1) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Първо - за да имате право на обезщетение за бременност и раждане, а после и обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - е необходимо да имате 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство. Този стаж не е необходимо да е положен непосредствено преди началото на отпуска за бременност и раждане.
Второ - към началото на първия болничен лист (за 45 календарни дни ) да работите и да сте осигурена за общо заболяване и майчинство.
Защото - безработните, с право на обезщетение за безработица - не са осигурени във фонд „Общо заболяване и майчинство", фонд „Трудова злополука и професионална болест" и фонд „Безработица". Осигуряването е само за фонд „Пенсии", а времето „на Борсата“ се отбелязва като „Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж“.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот bbblaze » 06 Фев 2024, 22:56

Здравейте,
в подобна ситуация съм и се нуждая от малко повече инфо, но не мога да се ориентирам по цитираните членове от КСО.
Накратко след 8+ години стаж в една фирма ме освободиха по взаимно съгласие. След месец започнах работа в друга фирма на срочен договор за 2м за извършване на определена работа. Остават 2 седмици от този срок и ще ми изтече договора. Следващата стъпка е подаване на документи за обезщетение, но ме интересува на колко месеца обезщетение имам право? От това, което намирам за стаж между 7 и 11г се полагат 8 месеца обезщетение. Притеснява ме частта със срочния договор и това, че ме освобождават след изтичането му. Дали не влияе на периода на обезщетението и той да се намали/стане минимален?

Затова се обръщам към знаещите тук за повече информация.
Благодаря предварително за помощта!
bbblaze
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 06 Фев 2024, 23:56

Здравейте!
Ако тези „8+ години“ са всичкия Ви стаж след 31 декември 2001 г. - сметките ви са верни.

bbblaze написа:Притеснява ме частта със срочния договор и това, че ме освобождават след изтичането му. Дали не влияе на периода на обезщетението и той да се намали/стане минимален?

Няма значение, какъв е бил срокът на последния ТД, както и причината за прекратяване - освен, ако не попада в изключенията.
Чл. 54б. (3) Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326, 330 и 331 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105, чл. 107, ал. 1, т. 1 - 4 и чл. 107а от Закона за държавния служител, чл. 162, ал. 1, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 226, ал. 1, т. 4, 6, 8 и 16 от Закона за Министерството на вътрешните работи, чл. 101, ал. 1, т. 5, 8 и 11 от Закона за Държавна агенция "Разузнаване" и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони, получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.

При Вас е на основание чл. 325, ал. 1, т. 3 - с изтичане на уговорения срок.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот bbblaze » 08 Фев 2024, 12:40

Благодаря за подробния отговор.
Успешен ден!
bbblaze
Нов потребител

Назад към Трудово право