начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Решения на НС по чл.86 КРБ

Дискусии и предложения по проекти за закони

Решения на НС по чл.86 КРБ

Мнениеот fani_i » 29 Мар 2010, 21:12

Колеги, не че е ново, но днес ми се наложи да ползвам и да се опитам да разтълкувам що ще рече това:

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България

РЕШИ:

1. В устройствените зони, предвидени за комплексно застрояване не може да се извършва строителство в отклонения от влезлите в сила до обнародването на това решение устройствени планове.
2. Мораториумът се налага до приемане на съответните промени в Закона за устройство на територията.

Решението е прието от 40-то Народно събрание на 31 юли 2008 г. и е подпечатано с официалния печат на Народно събрание.

Още съм на фазата на неуспешен опит да си отговоря смислено на следните въпроси, та моля ако някой от колегите има желание, да се включи:

1. Що за правомощие от изброените в чл.84 и 85 КРБ осъществява Народното събрание с това Решение?
2. Какъв е допустимият предмет на решенията на НС, ако същият не може да се извлече чрез разумно тълкуване на правомощията му?
3. Не се ли заобикалят разпоредби на Конституцията с решения с подобен предмет, да не говоря за предмет от рода на "Налага мораториум върху... и следва забрана за извършване на валидни разпоредителни сделки с конкретна "неприкосновена" частна собственост(визирам Решение на НС от 18.12.2009 г. и др. подобни) ?
Въпросите ми дойдоха от опита да осмисля целта и логиката на цитираното решение - По съществото си то е бисер - и без друго ЗУТ забранява застрояване на имоти (не само в посочените устройствени зони)при липсата на влязъл в сила ПУП, ДНСК има ясно разписани правомощия в тази посока, та защо е било нужно НС да се произнася по такъв безсмислен начин с решение и то извън правомощия?
Срокът на действие е още по-рядък бисер - кои са съответните промени в ЗУТ, които не знам от обнародването на решението досега да са приети, че да се е наложило да отпадне и действието му? Ще рече - не е било спешно :)
При положение, че в ЗУТ липсва норма(или има?), която да разрешава застрояването в отклонение от влезлите в сила устройствени планове, кога и какво съответно изменение се очаква да се приеме, че междувременно да се налагат забрани с решение на НС?
За израза "мораториум" не коментирам, нямам сили...
Не успях да открия практика на КС по въпроса за решенията на НС и техния предмет с оглед осъществяваните конституционни правомощия(извън ясно очертаните в чл.84, 85 КРБ), но ми се струва, че посоченото и други подобни, са противоконституционни и създават явна тенденция на подмяна на правомощия и актове, с които се регулират обществени отношения и постепенно налагане на откровено противоконституционни непредвидими ограничителни практики.
Какво мислите, колеги?
fani_i
Потребител

Re: Решения на НС по чл.86 КРБ

Мнениеот fani_i » 31 Мар 2010, 21:09

Уважаеми модератори, не знам кое в настоящия пост Ви наведе към мисълта, че предлагам обсъждане на законопроект, та темата е преместена в този раздел.
Предвид липсата на раздел "Конституционно право" съм я поставила в раздел "Административно право", който считам за най-близък. Въпросът е свързан с настоящи по Конституция правомощия на НС и тяхното упражняване.
С уважение!
fani_i
Потребител

Re: Решения на НС по чл.86 КРБ

Мнениеот Гост. » 01 Апр 2010, 01:14

:roll: :lol: М`дам, Фани- така се получава често с теми на колеги.
Някак си свикнахме ( това навикът е втора природа).
Аз пускам тема " колеги, издирвам СР № ..." във взаимопомощ, а тя се оказа преместена в раздел .... :shock: " лекции и материали".
Не, че имам против бъдещите колеги, ама някак е нелепо.
Гост.
Старши потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти