начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Новият чл. 627в ГПК

Дискусии и предложения по проекти за закони

Новият чл. 627в ГПК

Мнениеот Ralinko » 22 Дек 2010, 11:33

Добър ден на всички колеги! Моля да ме извините, че пускат темата тук, но така и не можах да се сдобия с парола в раздела за юристи. Тази сутрин реших предколедно да отделя малко време на промените в ГПК. Като изключим някои както винаги не дотам обмислени и логични неща, в новия чл. 627в се прокрадва една наистина интересна идея: решенията на Софийски апелативен съд във връзка с обжалвани разпореждания по допускане изпълнението на съдебни решения или други актове, постановане от държава-членка, която не е обвързана от Хагския протокол, подлежат на касационно обжалване. Нищо не е казано за изпълнение на изискванията на чл. 280, ал. 1 по допускане на касационното обжалване. В същото време всички други касационни жалби преминават през процедурата по допускане на касационно обжалване. Или може би аз не съм се събудила и не съм прочела правилно?!
Ralinko
Младши потребител

Re: Новият чл. 627в ГПК

Мнениеот fighter » 22 Дек 2010, 12:24

Събудила сте се. Точно така излиза. Доколкото виждам това касае само издръжка.То сега с новия праг 5000 лв. - за граждански дела, нали се сещате кога дело за издръка ще отиде на ВКС?!.... Еле, ако издръжката е малка като българските!
fighter
Потребител

Мнениеот Ralinko » 22 Дек 2010, 12:41

Ако издръжката е постановена от български съд - вероятността клони към минус безкрайност...какво става обаче с издръжка, постановена в страна-членка на ЕС? Разпореждането за допускане на изпълнението ще подлежи на касационно обжалване във всички случаи! Нямам думи!
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Дек 2010, 12:48

Дори и без думи, има логика и е правилно едно такова законодателно решение.
Въпреки двойния аршин, или по-скоро именно заради него ( чл. 19 от Р).
Гост.
Старши потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти