начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ПАМ-КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПАМ-КАТ

Мнениеот koychev » 23 Яну 2012, 08:38

През 2008г.имам издадени 3-НП по ЗДвП,но пак през същата година през м. декември бях арестуван и осъден на "лишаване от свобода".През това време въпросните НП са преведени в сила като основанието за това е чл.58 ал.2 от ЗААН или че някакъв полицай ме е търсил на адрес но не ме бил намерил и по данни на съседите установил че ме няма от доста време,това е записал в докладна записка през м 10. 2009г. като на място за подпис на връчване на НП е написал 58/2 и е дописал номерата на другите НП.На основание на всичко това началника на КАТ-Ловеч издава ПАМ и т.н.Единия от актовете е в гр.Перник и след като бях освободен подадох молба до Окръжния Прокурор за възобновяване на административнонаказателната преписка,но Той е установил че разпоредбата на чл.58 ал.2 е приложена незаконосъобразно без да е имало основание за това тъй като слуйителите на КАТ имат достъп до системата на МВР и са могли да установят че съм задържан и там да ми връчат НП който аз да раша дали да обжалвам или не и че към момента няма данни това НП да е влязло в сила защото не ми е връчено,но въпреки това фигурира сред НП на основание на който е издадена ПАМ.Въпроса ми е: Законна ли е ПАМ при това положение и кой трябва да я отмени ако не е.
koychev
Нов потребител

Re: ПАМ-КАТ

Мнениеот crane_law » 24 Яну 2012, 21:27

Най-вероятно говорите за ПАМ на осн. чл.157 ал.4 ЗДвП(отнети всички к.т.). Ако е така имате няколко възможности, предвид възобновяването, но първо трябва да сте в 14-дневния срок за обжалване на ПАМ. Става с жалба до Адм. съд, чрез органа издал ПАМ.
1. К.Т. се отнемат само с влязло в сила НП, ако това не е така(а то е очевидно), основанията за отмяна на заповедта са налице.
2. Възможно е изключването на това или няколко НП да Ви даде възможност за служебно възстановяване на к.т.(период от 2 год. без отнемане на точки) или да отидете на допълнително обучение, при положение , че имате положителен баланс след преизчисляването.

Ако сте в срока на обжалване, обжалвайте и си намерете адвокат
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 12 Фев 2012, 11:36

всъщност прокурора е компетентен да внесе предложение за възобновяване на производството по ЗАНН, но решава съда. Никак не е сигурно дали в сектор Пътна полиция са можели служебно да узнаят, че спрямо лицето има влязла в сила присъда с ефективно лишаване от свобода! Особено ако деянието е такова, че няма наказание, което да се изпълнява чрез служителите от Пътна полиция. Освен това може местната подсъдност на делото по НПК да е различна от мястото на извършване на деянията по ЗДвП и от службата по местоотчет в Пътна полиция.
iva_sh
Потребител

Мнениеот koychev » 12 Фев 2012, 13:09

Според прокурора не може да се внесе предложение за възобновяване,защото НП не е влязло в сила,а в същото време на основание на него ми е намален баланса на точките.Имам постановление в което прокурора е установил къде съм бил и как служителите на КАТ са имали възможност да ме намерят,защото като съм арестуван е логично да не бъда в къщи,а те имат достъп до системата и са могли да разберат къде съм.В същото време след 2г.7м. ми връчиха в затвора други НП пак от 2008г.
Цялата работа е че полицаят който ме е търсил е отбелязал в графата за връчване чл.58/2 ЗААН и е добавил номерата на още три НП и прокурора в постановлението казва че не е имал основание за това.
koychev
Нов потребител

Мнениеот crane_law » 13 Фев 2012, 19:54

koychev написа:Според прокурора не може да се внесе предложение за възобновяване,защото НП не е влязло в сила,а в същото време на основание на него ми е намален баланса на точките.Имам постановление в което прокурора е установил къде съм бил и как служителите на КАТ са имали възможност да ме намерят,защото като съм арестуван е логично да не бъда в къщи,а те имат достъп до системата и са могли да разберат къде съм.В същото време след 2г.7м. ми връчиха в затвора други НП пак от 2008г.
Цялата работа е че полицаят който ме е търсил е отбелязал в графата за връчване чл.58/2 ЗААН и е добавил номерата на още три НП и прокурора в постановлението казва че не е имал основание за това.

"Отбелязването" не е работа на полицая, а на съответния началник издал НП. Щом с постановление на прокуратурата е постановено, че не е налице връчване и съответно влизане в сила на НП, няма как заповедта за отнемане на СУМПС (отнети всички к.т.) да е законосъобразна. Дано да сте спазили срока за обжалването и.
Може да поискате да Ви бъдат връчени посочените НП и да започнете процедура по обжалването им.
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот marinovi » 15 Фев 2012, 20:42

Здравейте, ако някой може да помогне със съвет. През 2011 год. е наложена принудителна административна мярка - отнемане на свидетелство за правоуправление на основание- чл.171, ал.1, б."е" от ЗДвП Срок- до представяне на застраховка ГО. Сега върви обжалване, но Адм. съд я потвърди. Няма как да бъде сключена такава засттраховка, поради факта че моторчето не е регистрирано и няма номера. Още по- вече в момента за 2011година. Попитах адвокат, нямал идея.Ако някой има, моля да ми каже. Въпросът е че не можем да сключим застраховка за това скутерче, тъй като няма регистрация. А не искат да вдигнат заповедта без да им се представи ГО. А как и да се сключи за 2011 год.?
marinovi
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 15 Фев 2012, 21:16

не е нужно застраховката да е за 2011г., то е ясно че този вид ПАМ се налага защото към определен момент не е имало валидна застраховка. Действието е до представяне на валидна полица, но не със задна дата, това не е позволено от КЗ. Затова след регистрация сключете застраховка и я представете в КАТ. Все пак трябва да става дума за МПС, което не е спряно от движение. След като съдът е потвърдил ПАМ се предполага че въпросното МПС отговаря на изискванията на чл. 259 и сл. от КЗ, за да подлежи на този вид задължително застраховане.
iva_sh
Потребител

Мнениеот iva_sh » 15 Фев 2012, 21:59

нерегистрираните МПС се прехвърлят с писмен договор без да е нужна нотариална заверка - ако знаете кой е предишният собственик! Регистрацията в КАТ не елемент от състава по прехвърляне на правото на собственост на МПС, независимо дали са били регистрирани.Друг вариант е вещта да бъде бракувана и да стане безпредметно нейното застраховане. Няма МПС, няма проблем!
iva_sh
Потребител

Мнениеот koychev » 19 Фев 2012, 10:18

В нашата държава няма правосъдие,повярвайте ми,личен опит.Ако има човек пари ще се оправи,ако не правото за него не важи.С извинение,но хората които правораздават показват почтенност която е само привидна,а всъщност прилагат правото според човек и ситуация.Няма да има оправяне никога,не Бойко ами и господ да "слезе"все тая,тук е една цивилизована джунгла.Извинявам се ако някой се чувства засегнат,но това е в действителност.
koychev
Нов потребител

Мнениеот B_Simeonov » 23 Фев 2012, 04:55

За да се наложи санкция по КЗ задължително МПС трябва да е регистрирано на територията на РБългария. Друг е въпроса, че щом не е регистрирано МПС не следва да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване. Не виждам, обаче какъв е проблема да се сключи ЗЗГО по индивидуализиращите признаци на МПС - марка, модел, VIN номер, номер на двигател, както се прави преди регистрацията на всяко МПС.
B_Simeonov
Младши потребител

Мнениеот marinovi » 04 Окт 2012, 15:47

Засега никой застраховател не иска да ми направи ГО без скутера да е регистриран. ВАС се е произнесъл, че потвърждава ЗНПАМ. Нямам нужните документи да регистрирам скутера. Моля за съвет.
marinovi
Нов потребител

Назад към Административно право