- Дата и час: 08 Яну 2025, 20:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Делба на имот
Здравейте, осиновена съм напълно от дядо ми, той е записан като мой баща в акта ми за раждане.Майка ми почина преди него. След няколко години почина и дядо ми.Дядо ми има две деца - леля ми и майка ми.Дядо ми има апартамент. Въпроса ми е, дали аз и леля ми наследяваме по равни части - 50 на 50 от апартамента или аз наследявам 75 а леля ми 25 понеже аз съм наследник на майка ми като нейна дъщеря, но се водя и дете на дядо ми. Благодаря
- nikam77
- Нов потребител
Re: Делба на имот
Зависи как и кога е придобит апартамента от дядо Ви - по време на брака му ?
Зависи кога е починала съпругата на дядо Ви и въобще - той имал ли е такава ?
Зависи дали майка Ви и леля Ви са деца на една и съща майка - ако апартаментът е придобит възмездно по време на брака..
Зависи дали майка Ви има друго дете или последващ съпруг, с който е имала брак към момента на смъртта на съпругата на дядо Ви - в някои хипотези това ще даде отражение на квотите...
Дайде тези факти.
Зависи дали майка Ви и леля Ви са деца на една и съща майка - ако апартаментът е придобит възмездно по време на брака..
Зависи дали майка Ви има друго дете или последващ съпруг, с който е имала брак към момента на смъртта на съпругата на дядо Ви - в някои хипотези това ще даде отражение на квотите...
Дайде тези факти.
- hristev
- Потребител
Трябва да се види дали е пълно или непълно осиновяване.
Ще се опитам да помогна - пълното осиновяване замества родителят, непълното - само добавя родителски права и задължения.
Това е важно за логическото решаване на нещата, съдиите решават винаги логически. Дотук ще огранича мисловните си съображения - пълно или непълно е. С елементите. Ако има нюанс на непълно.
Ще се опитам да помогна - пълното осиновяване замества родителят, непълното - само добавя родителски права и задължения.
Това е важно за логическото решаване на нещата, съдиите решават винаги логически. Дотук ще огранича мисловните си съображения - пълно или непълно е. С елементите. Ако има нюанс на непълно.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
hristev написа:Зависи как и кога е придобит апартамента от дядо Ви - по време на брака му ?
Зависи дали майка Ви има друго дете или последващ съпруг, с който е имала брак към момента на смъртта на съпругата на дядо Ви - в някои хипотези това ще даде отражение на квотите.
ivan_lawyer написа:Трябва да се види дали е пълно или непълно осиновяване.
Хубави въпроси, но според мен са "изстрел в тъмното" и то в грешната посока. Щом някои неща не са казани - приемаме, че ги няма.
Бабата е починала отдавна, дядото е единствен собственик, майката и лелята са пълнокръвни сестри, майката не е имала втори брак и други деца, осиновяването е пълно!
Авторката пита
nikam77 написа:дали аз и леля ми наследяваме по равни части - 50 на 50 от апартамента или аз наследявам 75 а леля ми 25 понеже аз съм наследник на майка ми като нейна дъщеря, но се водя и дете на дядо ми.
Според нейното разбиране - тя се явява сестра на майка си и леля си, и леля на себе си!
Няма вариант
Ако тримата наследници наследяват на едно и също основание - деца на наследодателя - се получават три равни дяла, всеки наследява по 1/3. Щом питащата замества починалата си майка - нейния дял ще стане 2/3.
Ако се гледа кръвната връзка и степените - първо ще се дели на 2, по 50% за майката и лелята. Като делът на починалата майка ще бъде за питащата.
Няма вариант, при който - лелята да получи само 1/4.
Последна промяна guest1 на 08 Яну 2025, 12:20, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
nikam77 написа:Здравейте, осиновена съм НАПЪЛНО от дядо ми, той е записан като мой баща в акта ми за раждане.......
- hristev
- Потребител
ivan_lawyer написа:Дотук ще огранича мисловните си съображения - пълно или непълно е. С елементите. Ако има нюанс на непълно.
Макар hristev да отговори на чуденката - акцентирайки върху вида на осиновяването - ще добавя за непълното.
Чл. 5. (3) При осиновяване по чл. 102 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.
Обаче тук - не се говори за имоти на роднините на осиновителя!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|