начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Неизпълнение на предварителен договор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизпълнение на предварителен договор

Мнениеот babaadi » 07 Май 2012, 11:39

Здравейте!
Казусът ми е свързан със строителство.
Имах имот, който преотстъпих за строеж срещу обезщетение. По предварителна уговорка (описана в предварителния договор), външните паркоместа трябваше да останат моя собственост. В последствие в суперфицията не се споменава нищо за паркоместа. Беше ми обещано по-натам да се уредят нещата. Вече имаме акт 16, но нищо още не е предприето. Зная, че външните паркоместа не могат да бъдат собственост по нашия закон, но зная и че мога да търся по съдебен път имотно обезщетение за сметка на неизпълнения ангажимент.
Проблемът ми е, че фирмата-инвеститор, (с която ми е договора) не притежава нищо и най-вероятно ще спечеля дело срещу нея, но няма какво да взема. Два от апартаментите в сградата са прехвърлени на едната собственичка на фирмата.
Въпросът ми е - мога ли по някакъв начин да докажа прехвърляне на имот с цел лична облага и неизпълнение на договорености от страна на това лице и дали мога да търся въобще отговорност за неизпълнение на договор от физическо лице - собственик на нелоялната фирма?
babaadi
Нов потребител

Re: Неизпълнение на предварителен договор

Мнениеот neutralen » 08 Май 2012, 10:15

Всеки може да води дела срещу когото и да е, за каквото и да било, когато има правен интерес за това. От написаното от вас не става ясно какво точно искате, но когато става въпрос за строителство са необходими много специфични правни знания, за това най-добре потърсете специалисти в тази област - във Форума вашия проблем няма да се реши.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 08 Май 2012, 19:47

Може и да се реши проблемът във форума - зависи как зададете въпросите си, наистина...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 08 Май 2012, 19:56

babaadi написа:Здравейте!
Казусът ми е свързан със строителство.
Имах имот, който преотстъпих за строеж срещу обезщетение. По предварителна уговорка (описана в предварителния договор), външните паркоместа трябваше да останат моя собственост. В последствие в суперфицията не се споменава нищо за паркоместа. Беше ми обещано по-натам да се уредят нещата. Вече имаме акт 16, но нищо още не е предприето. Зная, че външните паркоместа не могат да бъдат собственост по нашия закон, но зная и че мога да търся по съдебен път имотно обезщетение за сметка на неизпълнения ангажимент.
Проблемът ми е, че фирмата-инвеститор, (с която ми е договора) не притежава нищо и най-вероятно ще спечеля дело срещу нея, но няма какво да взема. Два от апартаментите в сградата са прехвърлени на едната собственичка на фирмата.
Въпросът ми е - мога ли по някакъв начин да докажа прехвърляне на имот с цел лична облага и неизпълнение на договорености от страна на това лице и дали мога да търся въобще отговорност за неизпълнение на договор от физическо лице - собственик на нелоялната фирма?

Времето не работи във ваша полза. С книжата и при адвокат, докато е време .
Гост.
Старши потребител

Мнениеот babaadi » 15 Май 2012, 17:42

Благодаря за съвета да се обърна към адвокат. Ясно е, че ще го направя в един момент. Въпросът ми беше дали въобще има смисъл да се обръщам към такъв и ако да - какъв специалист да е - имуществени дела или наказателни!?
Уточнявам - собственичката на фирмата си прехвърли имоти на свое име (както и на името на брат си), за да освободи фирмата от имущество. Зная, че и държавата води дело срещу фирмата за неплатено ДДС, но фирмата няма нищо. Може би не съм съвсем ясна в изказа, но не съм ви колега и не боравя с вашия език. Всичко е прозрачно, но дали има шанс да се докаже пред съда???
Благодаря!
babaadi
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Май 2012, 07:23

vdggbg написа:Може и да се реши проблемът във форума - зависи как зададете въпросите си, наистина...

Дори и не подозирате колко сте прав колега! Има много и страхотно сериозна литература на тема "как се провежда разпит". Вече се продава свободно по книжарниците и все пак и за това умение се иска природен интелект. Не всеки му се отдава - особено когото разпита се води в епистоларна форма, както е в случая. Остава да се изясни въпроса дали овладяването искуството на разпита няма да струва по-скъпо от консултацията при адвокат.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Май 2012, 07:30

И аз да се намеся.
В последните години горещо препоръчвам на предприемачи да искат намаляване на подобни обезщетения с основание форсмажор. Щот съм бил свидетел на 40-50 , че дори и 67% обезщетения.
Та дали и този случай ... нали ? :lol: :lol: :lol:
P.S. Лакомията няма почивен ден. :lol: :lol: :lol:
Платете си на адвоката, подготвил предварителния договор, да види може ли нещо да стане. Ако и там не сте минал метър. :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Май 2012, 07:40

P.S. Лакомията няма почивен ден.

И непрекъснато трябва да се поущрява, това е едновременно и антикризисен похват! Всички печелиим от широко отворените зеници на искащия приобивки, а и от широко отворените усти на лапнишараните!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация