- Дата и час: 03 Дек 2024, 23:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
От къде да се мери...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
От къде да се мери...
Къщата ни е еднофамилна,на два етажа,като вторият етаж е с 10кв.м. по-голям от първия.Тези 10кв.м.,са изнесени с еркер към границата със съсед с който имаме спор за местоположението на същата.Наехме геодезическа фирма която да заснеме на какво отстояние от къщата трябва да е оградата.Въпроса ми е следния,откъде трябва да се мери,от основата на къщата,от еркера,или от края на покрива там където е улука.По скица разстоянието е 3(три)мм.,което било равно на 3(три)метра.Има ли вероятност къщата да не е нанесена правилно на скицата.Лицето на имота ни е 20.65м.Има ли го твърдо записано в закон,точно от къде трябва да се мери.
- dracata
- Потребител
Re: От къде да се мери...
По принцип измерването следва да се прави през най-близките точки между начупената (понякога) линия на ортогоналната проекция на регулационната граница и най-често начупената линия, където повърхността на фасадата пресича ортогонамната проекция на повърхността на терена. За еркерите има други правила. Иначе вероятности колкото желаете. Изследването им ще отнеме най-малко 15 страници А4
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Кое ще е най-точното,има ли закон който да казва:"Мери се еди от къде си,точно от там и от никъде другаде."Защото ако се гледа по скицата тези 3мм.=3метра ако са от основите е едно,от еркера друго,а от улука хептем друго.Като по мнението на двама различни геодезиста след като е снимано от самолет няма как да се види нито еркера нито основата на къщата,и по тяхно мнение трябва тези 3м. да се мерят от улука на покрива,в случая от улука е най-близо до тези (3мм=3метра),и границата трябва да е образно казано(пуска се отвес от улука до земята и от там се измерват тези 3мм=3метра),така ми го обясниха на мен геодезистите по просто.А,иначе казано ако някой ме снима от самолет и аз съм с чадър-отворен над главата ми на снимката няма как да се видят какъв цвят ми са обувките дали въобще съм с обувки или чехли например.
- dracata
- Потребител
dracata написа:Кое ще е най-точното,има ли закон който да казва:"Мери се еди от къде си,точно от там и от никъде другаде."Защото ако се гледа по скицата тези 3мм.=3метра ако са от основите е едно,от еркера друго,а от улука хептем друго.Като по мнението на двама различни геодезиста след като е снимано от самолет няма как да се види нито еркера нито основата на къщата,и по тяхно мнение трябва тези 3м. да се мерят от улука на покрива,в случая от улука е най-близо до тези (3мм=3метра),и границата трябва да е образно казано(пуска се отвес от улука до земята и от там се измерват тези 3мм=3метра),така ми го обясниха на мен геодезистите по просто.А,иначе казано ако някой ме снима от самолет и аз съм с чадър-отворен над главата ми на снимката няма как да се видят какъв цвят ми са обувките дали въобще съм с обувки или чехли например.
Глей сега кво става:
1. Мери геодезист (а не ти) от достоверен кадастрален план (а не от скицата) дължините на две отсечки между твоята и на комшията къща (кюшетата), и дължините до пресечните точки с имотната граница в плана.
2. Мери същите отсечки на място.
3. Интерполира всичките 4 разстояния.
4. Отмерва на място дължините до имотната граница и получава достоверни 2 точки от нея. Забива в тях колчета, боядисва ги с червен спрей.
5. Опвате с комшията канап през тия 2 колчета. Това Ви е границата. И заставате на пост: ти с мотика от твойта си страна, той - с лопата от неговата. Да си я вардите.
Предполага се, че стрехите са Ви горе-долу еднакви с комшията.
Айде, успех.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Аз,не съм мерил.Наемаме геодезическа фирма която да извърши това замерване.Не стрехите не са еднакви.Съседа има една малка лятна кухня около 12-15кв.м.площ полусрутена (пропаднал покрив но четирите стени стоят),какво означава интерполира.Кухнята му е почти в една линия с нашата къща от към улицата.Този начин на мерене ли е правилен да направя за да се сложи край на сагата с меренето и установяване местоположението на оградата(границата) м/у имотите ни.Благодаря ви.
- dracata
- Потребител
dracata Ти му думаш а оно рупа ли рупа
Какви стрехи, какви 5 лева!? Говорим за ортогонални проекции и за повърхнини изучавани в курса на средно образование - освен ако не сте изкласил до там.
Не стрехите не са еднакви
Какви стрехи, какви 5 лева!? Говорим за ортогонални проекции и за повърхнини изучавани в курса на средно образование - освен ако не сте изкласил до там.
-
Човека ме пита дали стрехите са еднакви,затова му отговарям,че не са еднакви,средното съм го завършил преди 22години,признавам не бях отличник по математика,де да бях...ако това мерене се окаже най-точно,ще го направя пък един ден ще почерпя,айде не се пали пък чак толкова....
- dracata
- Потребител
dracata моля да ме извините! Понякога наистина се паля, а не си струва!
-
dracata, на скицата къщата ти е нанесена със застроената си площ, или по външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж. Така е било винаги досега. Колегите, с които сте коментирали може да не са работили фотограметрия, аз също не съм, но би трябвало да знаят, че след като мине самолета да снима, трябва да се мине и пеша със снимките да се дешифрира и стрехите и еркерите да се измерят и вземат предвид.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:... трябва да се мине и пеша със снимките да се дешифрира и стрехите и еркерите да се измерят и вземат предвид.
Така е, petko_a. Би трябвало. Но - не винаги ставаше. Като притиснат със сроковете ... тра ла ла
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Какво има да се коментира? Това е принципът. Ако не е спазен, много лесно ще се разбере ако някой от двамата колеги направи контролно заснемане на къщата барабар с еркерите и улуците.
- petko_a
- Потребител
petko_a Олее-е къде отидохте с emilgrigorov. К'во беше туй фото... ...как го казахте?....Защото аз съм на темата кое е най-късото разстояние между две точки.
-
julyanvonemona, dracata питаше за снимки та затова изказах мнение. Мен ме хваща страх обаче, че работата изглежда отива натам границата между имотите да се измерва от очертанията на сградата приемана като "стабилен репер".
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:julyanvonemona, dracata питаше за снимки та затова изказах мнение. Мен ме хваща страх обаче, че работата изглежда отива натам границата между имотите да се измерва от очертанията на сградата приемана като "стабилен репер".
Според някогашната инструкция за прилагане на кадастралните и регулационни планове ог 1976 това се приемаше за на пълно закономерно, особено в някои случай при изчистване на верижните грешки от трасировъчните карнети, но не е необходимо да се извисяваме чак толкова. Днес просто правилата са други.
-
dracata написа:Като по мнението на двама различни геодезиста след като е снимано от самолет няма как да се види нито еркера нито основата на къщата,и по тяхно мнение трябва тези 3м. да се мерят от улука на покрива,в случая от улука е най-близо до тези (3мм=3метра),и границата трябва да е образно казано(пуска се отвес от улука до земята и от там се измерват тези 3мм=3метра),така ми го обясниха на мен геодезистите по просто.
Да се мери отстояние от сграда до регулационна линия от олука?!? Къде ги намирате тия геодезисти, интересно? Ами ако сградата Ви беше от тия, модерните, без стрехи?!?
-
vdggbg - Активен потребител
Може и друго да е станало. При обработката на снимките покривите да са редуцирани с по 60 см за по-бързо. Ако действително има разлика, както казва dracata, си е необходима сверка. Тоест, да се заснемат стрехите и да се види какво точно е нанесено в кадастралния план.
Не е зле да се потърси и двойката снимки.
P.S. Според мен, petko_a, става дума тепърва за установяване местоположението на имотна граница. Репераж от съществуващи трайни обекти си е съвсем нормално. А за селянина, като му мериш от кюшето на къщата, звучи тежко. Щот е непоклатима
Не е зле да се потърси и двойката снимки.
P.S. Според мен, petko_a, става дума тепърва за установяване местоположението на имотна граница. Репераж от съществуващи трайни обекти си е съвсем нормално. А за селянина, като му мериш от кюшето на къщата, звучи тежко. Щот е непоклатима
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Може и друго да е станало. При обработката на снимките покривите да са редуцирани с по 60 см за по-бързо.
Бъзикате се, сигурно. На гърба на "селяните", дет'се вика. Тая работа, със снимките (дори и по двойки, че и по тройки), е несериозна отвсякъде.
-
vdggbg - Активен потребител
emilgrigorov написа:...P.S. Според мен, petko_a, става дума тепърва за установяване местоположението на имотна граница. Репераж от съществуващи трайни обекти си е съвсем нормално...
Какво имаш предвид с този репераж?
Иначе vdggbg, доста сериозни планове са били изработени по този несериозен начин със снимките.
- petko_a
- Потребител
vdggbg написа:...Тая работа, със снимките (дори и по двойки, че и по тройки) ...
Не е бъзик. Аеро фото снимки, по двойки са. Стерео, такъв е метода. И се пазят (обикновено).
А селяните са си селяни. С тях шега не бива. Тройките пък, от друга страна, биват руски и шведски ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|