Здравейте.
Имам намерението да регистрирам ЕООД с основна дейност Архитектурно проектиране, но самият аз все още не съм архитект. Задължително ли е да наема такъв (разбира се с пълна проектантска правоспособност) на постоянен трудов договор или може да работим с него и чрез граждански договор за изработка, за всеки отделен проект? Така или иначе изискването на КАБ е проекта да бъде подписан и подпечатан от архитект с ППП. Щом аз самият не съм архитект, но съм управител на ЕООД-то с основна дейност арх. проектиране мога ли да подписвам договори за проучване и проектиране или е необходимо архитекта да го прави.
Предварително благодаря за информацията.
Надявам се, че подобна тема би била полезна и на други колеги.
- Дата и час: 03 Дек 2024, 23:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЕООД с основна дейност арх. проектиране
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ЕООД с основна дейност арх. проектиране
Моля модераторите да преместят темата в подходящ раздел, ако не съм я поставил в правилния такъв.
- t0nk00
- Нов потребител
t0nk00! Немате никакъв проблем! Единственото като требе да внимавате е да не придобиете един ден ограничена проектантска правоспособност (ОПП) защото "изначално премъдрият законодател" е турил една забрана в чл.8 изр. второ ЗКАИИП която гласи "Проектантите с ограничена проектантска правоспособност не могат да назначават за свои служители по трудов договор проектанти с пълна проектантска правоспособност.". Това съвсем не означава че ЕООД, като самостоятелно юридическо лице не може да го направи, както и всяко друго лице което е търговец без качеството на "проектант с ОПП", да не говорим, че разпоредбата визира само трудовите договори, но не и гражданските такива. При елементарна гъвкавост от Ваша страна няма да Ви е трудно да назначите проектант с пълна проектантска правоспособност (ППП) във фирмата си особено сега - гладни са горките, но пък си придават важност!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря julyanvonemona !
Моят проблем е именно, че след около година ще придобия ограничена проектантска правоспособност (ОПП). От тук следва, че ако аз създам още сега своята фирма в един момент тя ще е извън закона. Затова по-скоро се интересувам дали ако работя с проектант с пълна проектантска правоспособност (ППП) само на граждански договор за изработка без фактически да го наемам на трудов договор и да му плащам осигуровки, ще има проблем. Например да минават проектите, които излизат от моята фирма с неговия подпис и печат, в общината.
До скоро аз работех във фирмата на този архитект, но сега нещата се обръщат и искам отново да работим заедно и законно, но с моята бъдеща фирма.
Предварително благодаря за отговорите и разяснението. От тях зависи дали да си вложа спестяванията или не. Все пак живеем в правова държава и аз искам да спазвам законите.
Поздрави.
Моят проблем е именно, че след около година ще придобия ограничена проектантска правоспособност (ОПП). От тук следва, че ако аз създам още сега своята фирма в един момент тя ще е извън закона. Затова по-скоро се интересувам дали ако работя с проектант с пълна проектантска правоспособност (ППП) само на граждански договор за изработка без фактически да го наемам на трудов договор и да му плащам осигуровки, ще има проблем. Например да минават проектите, които излизат от моята фирма с неговия подпис и печат, в общината.
До скоро аз работех във фирмата на този архитект, но сега нещата се обръщат и искам отново да работим заедно и законно, но с моята бъдеща фирма.
Предварително благодаря за отговорите и разяснението. От тях зависи дали да си вложа спестяванията или не. Все пак живеем в правова държава и аз искам да спазвам законите.
Поздрави.
- t0nk00
- Нов потребител
Възниква още един казус. Договорите за устройствени схеми и инвестиционни проекти от първа до четвърта категория задължително се регистрират в КАБ (в едномесечен срок, чл.29, (3) от ЗКАИИП) и то от архитект с ППП. Щом аз, в качеството си на управител на фирмата, подписвам договора за проектиране с инвеститора, то този договор не може да бъде регистриран в съответното регионално звено на КАБ, защото нямам ППП. Законен ли е всъщност този договор за проектиране при условие, че фирмата с него предоставя съответната услуга, а именно изготвянето на проект от проектанти с ППП (не само архитекта, но и съответните специалисти по отделните части).
- t0nk00
- Нов потребител
t0nk00 написа:Възниква още един казус. Договорите за устройствени схеми и инвестиционни проекти от първа до четвърта категория задължително се регистрират в КАБ (в едномесечен срок, чл.29, (3) от ЗКАИИП) и то от архитект с ППП. Щом аз, в качеството си на управител на фирмата, подписвам договора за проектиране с инвеститора, то този договор не може да бъде регистриран в съответното регионално звено на КАБ, защото нямам ППП. Законен ли е всъщност този договор за проектиране при условие, че фирмата с него предоставя съответната услуга, а именно изготвянето на проект от проектанти с ППП (не само архитекта, но и съответните специалисти по отделните части).
Ами, Вие ще си сключите последващите 12-13 договора с проектантите по всички части, съобразно изискванията на съответните камари ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov, това е въпроса - каква да е формата на този договор за да не си противоречи с чл.8 изр. второ ЗКАИИП която гласи "Проектантите с ограничена проектантска правоспособност не могат да назначават за свои служители по трудов договор проектанти с пълна проектантска правоспособност."
Според мен първият вариант е да сключа граждански договор за изработка с всеки специалист. Вторият вариант е моята фирма да сключи договор за проучване и проектиране с друга фирма, която разполага с всички специалисти (или ще си сключва договори с тях) т.е. аз се явявам един вид посредник. Това довеждали до проблеми с моя клиент, който всъщност е и инвеститор за целия проект.
Целта е да защитя интереса и на клиента и на специалистите, с които работя и да не подвеждам или мамя никой.
Според мен първият вариант е да сключа граждански договор за изработка с всеки специалист. Вторият вариант е моята фирма да сключи договор за проучване и проектиране с друга фирма, която разполага с всички специалисти (или ще си сключва договори с тях) т.е. аз се явявам един вид посредник. Това довеждали до проблеми с моя клиент, който всъщност е и инвеститор за целия проект.
Целта е да защитя интереса и на клиента и на специалистите, с които работя и да не подвеждам или мамя никой.
- t0nk00
- Нов потребител
Няма законова забрана да сключите договор за проектиране с възложителя (комплексно проектиране, вероятно), а също така - и същите такива договори за проектиране със специалистите, но вече като възложител, за конкретните части.
-
vdggbg - Активен потребител
и то от архитект с ППП. Вникнете малко в ето този пасаж от предишниян ми пост, а именноДоговорите за устройствени схеми и инвестиционни проекти от първа до четвърта категория задължително се регистрират в КАБ (в едномесечен срок, чл.29, (3) от ЗКАИИП)
и ще се убедите че дори и да придобиете ОПП - нямате никакъв проблем като управител на ЕООД!"....Това съвсем не означава че ЕООД, като самостоятелно юридическо лице не може да го направи...."
-
Мисля, че ми се изясниха нещата, особено след последния пост.
Моля да ми препоръчате юрист(ти) от гр.Варна или района, който се занимава с подобни въпроси в областта на проектирането и строителството, като цяло.
Още веднъж едно голямо Благодаря!
Моля да ми препоръчате юрист(ти) от гр.Варна или района, който се занимава с подобни въпроси в областта на проектирането и строителството, като цяло.
Още веднъж едно голямо Благодаря!
- t0nk00
- Нов потребител
Става и Балчик. Все пак не смятам да му губя времето всекидневно, а при по-специфични въпроси.
- t0nk00
- Нов потребител
Обадете се на един друг участник във форума poli_g. От форумните и изяви личи че е с буден ум, макар и да обича да се шегува!
-
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|