начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Закупуване на общински терен

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закупуване на общински терен

Мнениеот valio4kata » 05 Юли 2012, 23:36

Наемател съм на общински имот(Частна общинска собственост)от 1993г.магазин 40кв.м и построени от мен два склада съответно 29кв.м и 32кв.м.Обекта е изграден съгласно одобрен арх.проект и разрешение за строеж от 1993г.,удостоверение за въвеждане в експоатация на строеж от 2006г.,удостоверение от"Софийски кадастър"от 2004г.2009г.закупихме магазина(40кв.м)от Столична общинска агенция за приватизация-след конкурс.Подадохме молба в район "Надежда"за закупуване на общински терен от 29кв.м (под склада)на основание чл.46(1)от Наредбата реда за придобиване,управление и разпореждане с общинска собственост.Молбата беше отхвърлена с мотив,че постройката попада в УПИ отредено за озеленяване.Въпросът ми е нали и магазина е в същото УПИ(закупен от СОАП) и общината е издала съответните разрешителни за постройката?
valio4kata
Младши потребител

Re: Закупуване на общински терен

Мнениеот julyanvonemona » 06 Юли 2012, 04:24

Никъде в цитираната от Вас наредба не е вписано задължение за СО да продаде недвижимост само въз основа на Ваше искане. Собствеността както и наредбата са си на СО, и винаги имат законното прво да Ви откажат.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Юли 2012, 08:53

Опитайте да закупите правото на строеж. Не земята.
Необходимо е да се докаже и доколко другите 2 постройки (като СМР и материали) са Ваши. :arrow: адвокат, вещи лица.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Юли 2012, 14:52

emilgrigorov написа:Опитайте да закупите правото на строеж. Не земята.
Необходимо е да се докаже и доколко другите 2 постройки (като СМР и материали) са Ваши. :arrow: адвокат, вещи лица.

И това може да бъде отказано независимо че се иска закупуването само на вещно право. Примерно аз съм общината и знам, че и ножу и лебо е у мен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот iliankka » 08 Юли 2012, 09:52

Имам сходен проблем и искам да попитам.Може ли да се да се дава под наем такава постройка като терена е общински и за него се плаща наем на общината?Терена е даден някога по чл.120.В арх.проект постройката е склад а искаме да го даваме като търговски обект?Благодаря Ви!
iliankka
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Юли 2012, 10:19

iliankka написа:Имам сходен проблем и искам да попитам.Може ли да се да се дава под наем такава постройка като терена е общински и за него се плаща наем на общината?Терена е даден някога по чл.120.В арх.проект постройката е склад а искаме да го даваме като търговски обект?Благодаря Ви!

Може да е наем, може да е "съвместна дейност" или някаква друга еквилибристика, но си прочетете договорите за наем с общината. Да не би там да има някакво ограничение. И адвокат да погледне също така :lol:
То не сте ли правили нещо за придобиване на постоянен градоустройствен статут?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Юли 2012, 15:52

То не сте ли правили нещо за придобиване на постоянен градоустройствен статут?

Няма законен начин наемател да придобие постоянен градоустройствен статут.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Юли 2012, 17:25

julyanvonemona написа:...Няма законен начин наемател да придобие постоянен градоустройствен статут.

Естествено , че няма ... освен в гробищата, или в качеството си на паметник, или наименование на населено място, или част от него, може би.
За обекта става дума, и незная защо си толкова сигурен. Или отново - по инерция :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Юли 2012, 20:37

emilgrigorov написа:
julyanvonemona написа:...Няма законен начин наемател да придобие постоянен градоустройствен статут.

Естествено , че няма ... освен в гробищата, или в качеството си на паметник, или наименование на населено място, или част от него, може би.
За обекта става дума, и незная защо си толкова сигурен. Или отново - по инерция :lol:

Защото режима по устройство на територията е относим единствено към собствениците на земята а в последно време и към собствениците на ограничени вещни права.Наемателя не е нито едното нито другото. А ако Вие уважаеми emilgrigorov считате че това е
по инерция
Така да бъде!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот iliankka » 11 Юли 2012, 08:14

Може ли координати на адвокат,който да ми разгледа документите?Благодаря Ви!
iliankka
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Юли 2012, 10:01

А ако Вие уважаеми emilgrigorov считате че това е "инерция"

- Приемам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация