начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

опасни сгради

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

опасни сгради

Мнениеот anna_1927 » 11 Юли 2012, 11:53

здравейте,
Моля за помощ, относно следния казус:
собственик съм на стара сграда в центъра на града, намираща се в двор от 400 квадрата и имаща обща стена единствено с паркинг на нова кооперация, другите страни не граничат с улица или сгради, парцела е вътрешен. съседите от новата кооперация се дразнят от моята къща, в която никой не живее и са подели подписка за нейното събаряне, като опасна. Моля ви кажете, как да постъпя, какви са моите права. Сградата не е опасна за тях, разбирам, че им загрозява гладката, но не смятам, че е опасна. Какво да предприема, как да докажа че не е опасна и какво да направя, в случай, че кмета на район централен издаде заповед за събаряне.
Предварително благодаря за отговорите!
anna_1927
Нов потребител

Re: опасни сгради

Мнениеот borovinka » 11 Юли 2012, 12:59

Струва ми се, че за Пловдив говорим... или греша?

При всички положения, ако смятате, че сградата ви не е от т.нар. "застрашени от самосрутване", извадете си една оценка на техническата годност и удостоверение от РДНСК и бъдете спокоен за имота си. Съседите ви няма как да искат събаряне на годна сграда, върху която нямат права.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 11 Юли 2012, 14:54

Може би трябва да поискате удостоверение, че сградата Ви е "заварен строеж" по смисъла на § 21 от ПР на ЗУТ. То, обаче, се издава от общината, а не от РДНСК. А що за документ е това - "оценка на техническата годност", и от къде се изважда?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 11 Юли 2012, 21:25

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2012, 07:39, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 11 Юли 2012, 23:44

Вие, probcho, не ставате за събеседник, за съжаление. Освен всичко останало, страдате и от остър дефицит на домашно възпитание.
А Вие, anna_1927, просто обжалвайте заповедта на кмета за събаряне, ако издаде такава. Не се занимавайте с разни екзотични бумаги от сорта на "оценка на техническата годност" - нали разбирате, че срещу Вашата "оценка" "врагът" ще извади "контра-оценка" (от още-по-най-голям експерт, вероятно), и в крайна сметка нещата пак ще опрат до почитаемия български съд.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 12 Юли 2012, 00:32

anna_1927 написа:здравейте,
Моля за помощ, относно следния казус:
собственик съм на стара сграда в центъра на града, намираща се в двор от 400 квадрата и имаща обща стена единствено с паркинг на нова кооперация, другите страни не граничат с улица или сгради, парцела е вътрешен. съседите от новата кооперация се дразнят от моята къща, в която никой не живее и са подели подписка за нейното събаряне, като опасна. Моля ви кажете, как да постъпя, какви са моите права. Сградата не е опасна за тях, разбирам, че им загрозява гладката, но не смятам, че е опасна. Какво да предприема, как да докажа че не е опасна и какво да направя, в случай, че кмета на район централен издаде заповед за събаряне.
Предварително благодаря за отговорите!

Vddggbg е напълно прав, каквото и удостоверение да си извадите, ако се предприеме процедура за установяване , че сградата е опасна за околните и може да започне да се срутва, ще бъде издадена такава заповед на кмета за събаряне. Но ако не са спазени съответните правни норми при издаването на заповедта, можете с помощта на колега адвокат да обжалвате и съдът да я отмени. Съседите не са тези, които ще решават каква е годността на сградата.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот probcho » 12 Юли 2012, 07:36

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2012, 07:39, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 12 Юли 2012, 14:13

probcho написа:
vdggbg написа:Вие, probcho, не ставате за събеседник, за съжаление. Освен всичко останало, страдате и от остър дефицит на домашно възпитание.

Явно някои хора живеят само заради нападки срещу другите! Ако желаете да ме анализирате и да ми поставяте оценки, поне го направете качествено, не като махленска клюкарка!
nk7702n, сигурно и Вие като колегата си, не забелязвате основата на поста! Питащата се интересува от това, какво да направи за да не се стигне до заповедта, а не какво да прави при вече издадена заповед! Споделих мнение по въпроса с цел избягване на момента за назначаване на комисия за обследване на сградата, а не мнение да седи и да чака да мине комисията, да си съставят протокола в нейна вреда и да се издаде заповедта на кмета, която вие желаете да обречете на "почитаемия български съд", където
vdggbg написа:......"врагът" ще извади "контра-оценка" (от още-по-най-голям експерт, вероятно), ....
, зло"вещи" лица и т.н., където изхода на делото е неизвестен....
И ако случайно спечели, то няма да е благодарение на "оборено твърдение" на комисията, а на "допусната процесуална грешка".... при издаване на заповедта.... т.е. с една дума - "общинарите" ще се поправят при издаване на последващата заповед, която предполагам отново по ваш съвет ще се обжалва......
Та както беше във вица: "Ехххххххххх, сине, аз с това дело те изхраних, изучих и ожених, а ти....."
Радвам се, че питащата има възможност да избира между двата варианта!

Абсолютно излишен беше по - острият Ви тон в предните постове. Питащата има право да избира между двата варианта. Само че, я, ми кажете, ако избере Вашия, какви биха били предимствата и каква е гаранцията, че комисията няма да констатира точно обратното? :roll: И кой твърди, че издадената заповед може да се атакува само на процесуално основание?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Юли 2012, 16:47

Ми , пуснете едно писмо до кмета, с входящ номер и т.н. атрибути, че къщата не е застрашена от самосрутване, че е ваша и струва 800 евро на квадратен метър РЗП. Който иска да я събаря, да ви ги плати предварително, да я събори по установения ред и да изнесе отпадъците. Пък било то кмета, или заинтересованите от съдържанието на чуждото канче съседи. И че ще поискате от него да си Ви заплати всички разходи, които направите по започнатата преписка :lol:
Хубаво би било да е придружено от едно конструктивно становище от проектант с ППП и ТК за състоянието към момента, за около стотина лева. :!:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 12 Юли 2012, 23:01

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2012, 07:42, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Юли 2012, 00:05

Така, да се изясним, не съм признала нищо от Вашите съждения, камо ли да съм Ви похвалила за това! :roll: Споменаването на вариантите беше с цел да прозрете, че всеки изразява мнение, а питащите имат право на избор на чие мнение или съвет да се доверят или не.
Относно срутване на сгради и общата конструктивна носимоспособност Вие може и да се по - наясно от техническа гледна точка, но сте далече от юридическия поглед върху заповедите като АА, подлежащи на съдебен контрол. Намекнах Ви, че има различни основания за оспорване. Така че, доколко посоченият от Вас документ ще има някакво съществено значение върху констатациите на комисията по мое мнение е спорен.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот probcho » 13 Юли 2012, 07:42

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2012, 07:43, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юли 2012, 18:17

По една случайност аз имам съвсем личен опит със чл.195 ЗУТ в с. Дърманци до гр. Мездра за мой сънаследствен имот. По всички съдебни нива ги направих сами да си говорят. Още заглъхва ехото от моята дейност там. probcho, големи надежди възлагаш на органа по чл.196 (1) и (2) ЗУТ Ако знаеш какви дементни пияници битуват там (поне в мездренския вариант лично ги опознах)..... Не'aм думи!. В сравнение с тях вещите лица на административните съдилища, направо са корифей във всички знания!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 16 Юли 2012, 20:15

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2012, 07:44, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юли 2012, 20:55

Те едва се отърваха от мен и то щото съм добър човек, иначе щяха да плащат от джобовете си. Така я бях курдисал! Обективно погледнато къщата си е за събаряне от всякъде, ама разни романтици-роднини пречат на това, а аз няма как да тръгна срещу тях, нали сме си близки, та тръгнах срещу кмета и халгъзниците му!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация