начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

По-ниска етажност ново строителство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: По-ниска етажност ново строителство

Мнениеот julyanvonemona » 13 Фев 2013, 22:08

Melly написа:.....................

Melly, ти си "над нещата"! Каквото и да кажа - все някак ще го понесеш! За сега съм в равновесие, така че не се притеснявай!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот opetkov » 13 Фев 2013, 23:40

На няколко места споменавате минимална височина по норми 2,60, и не съм сигурен дали е вярно, но днес ми казаха също че по ТСУ наредба 5, чл.49 (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 1990 г.) Светлата височина на
новопроектирани жилища е най-малко 2,50 м.

Знаете ли коя е точката от ЗУТ, за 2.60м?
opetkov
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 13 Фев 2013, 23:57

Чл. 72. (1) Характерът на застрояването в зависимост от височината на сградите на основното застрояване се определя съгласно чл. 23 ЗУТ като:
1. ниско - с височина до 10 м;
2. средно - с височина до 15 м;
3. високо - с височина над 15 м.
(2) В подробните устройствени планове височината на сградата, определена съгласно чл. 74, се означава с инициала "h" и с арабско число в метри. Броят на жилищните етажи се означава с число пред инициала "Ж". Когато в жилищни сгради първият и следващите надземни етажи се предвиждат за магазини, гаражи или за други нежилищни нужди, същите се означават съответно с инициалите "М", "Г" или "М/Г" и с число пред инициалите, показващо броя на нежилищните етажи.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2005 г., в сила от 21.06.2005 г.) Светлата височина на жилищните помещения в нови жилищни сгради трябва да бъде най-малко 2,60 м. Жилищните помещения във вилни сгради и в подпокривното пространство на жилищни сгради трябва да имат светла височина най-малко 2,30 м в 50 на сто от площта им и най-малко 1,50 м в най-ниската им част.
(4) Светлата височина на първия надземен етаж в нови жилищни сгради, когато той е предназначен за магазини и заведения за хранене, трябва да бъде най-малко 3,20 м. При преустройства на съществуващи помещения за нежилищни нужди при условията на чл. 38, ал. 3, 4 и 5 ЗУТ височината на помещенията може да бъде и по-малка от 3,20 м.

Внимавайте с тази разпоредба. И си намерете адвокат. Защото, както сте стигнал до Наредба 5, да не се окажете под кривата круша.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Фев 2013, 07:26

emilgrigorov Прегледах темата от началото! Никъде не се казва кога е издадено РС. Ако е до влизане на Наредба №7 в сила opetkov правилно е посочил чл.49 (1) Наредба №5 ПНТСУ, а пък посочените височини 2,46 до 2,48 по-лесно могат да се пренебрегнат по отношение исискуемата 2,50 м.
За по точно "прицелване" може да се погледне и към §8 (1) ПРЗ на Наредба №7 ПНУОВТУЗ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Фев 2013, 07:45

Клиентите на Нар.5 вече са изучили и ЗТСУ-тата, и ЗУТ-овете, и къде е арменския патриарх знаят ... помисли малко.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Фев 2013, 14:42

....помисли малко.

Аз да си кажа, пък....
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Предишна