Здравейте, имам следния казус
Собственик съм на УПИ, което няма лице на път. За да стигна до него има частен път с отделен идентификатор и "трайно предназначение на територията: земеделска, начин на трайно ползване: за друг поземлен имот за движение и транспорти" имам нотариален акт за СЪСобственост на този път. Има изготвен общ ПУП, по който този път ще бъде отчужден, но кога ще стане това, никой не знае
Имам изготвен проект за строителство и становище и предварителен договор с ВиК за присъединяване, по силата на който аз трябва да изградя за моя сметка отклонението от съществуващия водопровод до границите на моя имот, заедно с водомерна шахта, като след това се задължавам да им го предотстъпя безвъзмездно. До тук съм ОК със ситуацията.
Проблемът е. че това отклонение до границата на моя имот върви под този частен път, в който съм съсобственик с доста други хора. При това положение трябва ли да искам разрешение от всички съсобственици на пътя (чл.193 от ЗУТ) за да прекарам отколнението (което е с размер на градски водопровод Ф110 и което после така или иначе ще стане собственост на ВиК). Какво се случва ако някой от тях ми откаже? Аз не искам някой да съфинансира това отклонение, ще го правя изцяло за моя сметка, но все пак очаквам някой от съсобствениците да не мога да го намеря, или да прави спънки от "любов към спорта"
Не съм юрист и не съм се консултирал с такъв
Благодаря предварително за помощта
- Дата и час: 03 Дек 2024, 19:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Водопроводен казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Водопроводен казус
Няколко варианта:
1. Изчаквате регулацията за улицата. По влезлия в сила ПУП изваждате улицата от земеделски фонд. Правите проект за улицата, с всички комуникации под нея. Ел, вода, канал (битов, дъждовен), слаботокови, газ (евентуално), пътностроителен проект , организация на движението, и няколко спомагателни части. Този проект се одобрява. По него се учредяват съответните вещни права. Издават се съответните Разрешения за строеж, и т.н. След това прехвърляте (дарявате или възмездно) съответните елементи по предназначение.
2. Правите парцеларен план (вид ПУП) за трасетата , които Ви интересуват. По парцеларния план се учредяват съответните вещни права (сервитут за водопровода, примерно). Този парцеларен план се обявява два пъти в държавен вестник, уреждат се съответните вещни права, и след това - като в т.1. Принципно парцеларният план е с по-сложна процедура, отколкото уличната регулация. Освен това размерът на сервитутните зони е значително по-голям при парцеларните планове, сравнено със същите "в регулация".
3. Правите си собствен водоизточник.
Трите точки по-горе са просто загатнати, с цел начална ориентация. Не претендирам за последователност и изчерпателност.
1. Изчаквате регулацията за улицата. По влезлия в сила ПУП изваждате улицата от земеделски фонд. Правите проект за улицата, с всички комуникации под нея. Ел, вода, канал (битов, дъждовен), слаботокови, газ (евентуално), пътностроителен проект , организация на движението, и няколко спомагателни части. Този проект се одобрява. По него се учредяват съответните вещни права. Издават се съответните Разрешения за строеж, и т.н. След това прехвърляте (дарявате или възмездно) съответните елементи по предназначение.
2. Правите парцеларен план (вид ПУП) за трасетата , които Ви интересуват. По парцеларния план се учредяват съответните вещни права (сервитут за водопровода, примерно). Този парцеларен план се обявява два пъти в държавен вестник, уреждат се съответните вещни права, и след това - като в т.1. Принципно парцеларният план е с по-сложна процедура, отколкото уличната регулация. Освен това размерът на сервитутните зони е значително по-голям при парцеларните планове, сравнено със същите "в регулация".
3. Правите си собствен водоизточник.
Трите точки по-горе са просто загатнати, с цел начална ориентация. Не претендирам за последователност и изчерпателност.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря за бързия отговор!
Само да уточня, че има влезнал в сила ПУП за района. Според този ПУП този частен път се разширява, визата за проектиране и строителната линия, която ми е дадена са според него. Не знам дали урежда сервитутите и трасетата (би трябвало), само че към момента няма отчуждаване, а и кога ще стане - не знам и никой не се ангажира със срокове.
От ВиК ми дадоха становището и подписахме предварителния договор и ми казаха, че точно заради този ПУП трябва да им предоставя вече изготвеното отклонение. Проектантите съобразиха трасето с тях и с ПУП-а
И пак въпросът е за времето - аз имам намерения да строя в най-кратки срокове, ако трябва да чакам отчуждаване - отидоха години. Подал съм целия проект в общината и чакам строително разрешително. Въпрос на дата на експертния съвет е. Но не мога да се ориентирам дали ми трябват тези декларации от съсобствениците на пътя, а и никой от ВиК или общината не може да ми каже. Казаха - чакай експертен съвет и ще видим.... За това пиша тук, ако някой е имал подобен казус....
Само да уточня, че има влезнал в сила ПУП за района. Според този ПУП този частен път се разширява, визата за проектиране и строителната линия, която ми е дадена са според него. Не знам дали урежда сервитутите и трасетата (би трябвало), само че към момента няма отчуждаване, а и кога ще стане - не знам и никой не се ангажира със срокове.
От ВиК ми дадоха становището и подписахме предварителния договор и ми казаха, че точно заради този ПУП трябва да им предоставя вече изготвеното отклонение. Проектантите съобразиха трасето с тях и с ПУП-а
И пак въпросът е за времето - аз имам намерения да строя в най-кратки срокове, ако трябва да чакам отчуждаване - отидоха години. Подал съм целия проект в общината и чакам строително разрешително. Въпрос на дата на експертния съвет е. Но не мога да се ориентирам дали ми трябват тези декларации от съсобствениците на пътя, а и никой от ВиК или общината не може да ми каже. Казаха - чакай експертен съвет и ще видим.... За това пиша тук, ако някой е имал подобен казус....
- nikood
- Младши потребител
Поне знаят ли се собствениците?
Има вариант за отчуждаване (първа регулация). От коя година е тази Заповед за ПУП-а?
Има вариант и за "временно" по заповед на кмета, но като процедура е почти същото, като отчуждаването.
Изваждането от земеделски фонд (ако няма ОУП) също изисква собствениците ...
Относно "даряването на инфраструктура" се посъветвайте с адвокат.
Нека и някой друг вземе отношение по темата. Изчакайте.
Има вариант за отчуждаване (първа регулация). От коя година е тази Заповед за ПУП-а?
Има вариант и за "временно" по заповед на кмета, но като процедура е почти същото, като отчуждаването.
Изваждането от земеделски фонд (ако няма ОУП) също изисква собствениците ...
Относно "даряването на инфраструктура" се посъветвайте с адвокат.
Нека и някой друг вземе отношение по темата. Изчакайте.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
А как е възникнала тази съсобственост върху "частния път"?
-
vdggbg - Активен потребител
Най-в началото (90-те) е било нива с наследници, после са го разделили на няколко парцела и всеки е отстъпил по 4 метра за път, по който да се стига до всички парцели, извадили са го на отделен парцел и са станали съсобственици. Аз го купих така - с два нотариални акта - за парцела и съсобственост на пътя. После има ПУП, който отрежда това като зона за ниско застрояване и т.н.
- nikood
- Младши потребител
Сега, ако споменете и от коя година е заповедта за одобряване на въпросния ПУП...
-
vdggbg - Активен потребител
Жокер: Пише го на Визата от общината.
Докато чакаме, неприятно ми изглежда, че цял имот подлежи на отчуждаване.
Май няма как да се избяга от дарението.
Или - право на преминаване. Въпросът е кому?
Или общо (за всички собственици) разрешение за строеж.
Или заповед на кмета чл.210 ... но в този случай връзката си остава временна, собственост на nikood.
Докато чакаме, неприятно ми изглежда, че цял имот подлежи на отчуждаване.
Май няма как да се избяга от дарението.
Или - право на преминаване. Въпросът е кому?
Или общо (за всички собственици) разрешение за строеж.
Или заповед на кмета чл.210 ... но в този случай връзката си остава временна, собственост на nikood.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
nikood написа: Има изготвен общ ПУП, по който този път ще бъде отчужден, но кога ще стане това, никой не знае............................................. (NB!)
Не съм юрист и не съм се консултирал с такъв
Благодаря предварително за помощта
Че консултирайте се! Според някой участници във форума, най добре е да се консултирате с адвокат. Те (адвокатите) са хората които ще организират най-правилният и бърз подход за рашаване на казуса. Ако може на мен само ми отговорете кога е одобрен въпросният ПУП.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Че ще се консултирам, ще се консултирам... това е ясно. Че ще се мотам пак с месеци и това е ясно... Само не ми е ясно защо ми трябва да харча пари в тази държава и да се мъча да строя...Всичко до момента (уж) ми беше изрядно. Купих си парцела и идеалната част от пътя (платих ги и си имам 2 нотариални акта). Платил съм си целия проект, съгласил съм се да подарявам мои неща на държавни (или общински, все ми е едно) фирми, спазил съм всички (уж) предписания, съвети и т.н. Държах се търпеливо и любезно, карах по правилата, не с връзки и контакти и пари... и К'во?! .... Както и да е - Благодаря на всички за отговорите ви
На въпроса - 2009-та е одобрен ПУП-а
На въпроса - 2009-та е одобрен ПУП-а
- nikood
- Младши потребител
.nikood написа: Държах се търпеливо и любезно, ... и К'во?! ....
Фундаментална грешка
nikood написа:На въпроса - 2009-та е одобрен ПУП-а
Щом като ПУП е от 2009 и е цялостен трябва да проверите дали за Вашия имот регулацията е "първа" или "неприложена" първа. За справка вижте §22 т.1 буква а),б)и в)ЗР на ЗУТ. След това заповядайте пак!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|