Здравейте,
от известно време се опитвам да оправя документите на един наследствен имот. За какво става дума:
През 1924г. прадядо ми и един негов приятел купуват нива край София. Приятелят му по-късно(през 57 година) дарява своята 1/2 идеална част от имота (вече в регулация като дворно място в кв. Левски) на сина си , а през 2003 година той пък я продава на баща ми. По наша линия от прадядо ми насам имотът, който вече е в регулация се наследява от дядо ми, от баща ми и след като и той почина - от мен. Няма други наследници. Сега ми се налага да разполагам с имота, но единственият нотариален акт за собственост с който разполагам за нашата идеална 1/2 от имота е от 1924г. Иначе за другата, която баща ми е купил през 2003 имаме всичко - нотарилания акт от 57 година с дарението, който е съставен въз основа само на стария акт от 1924г., В акта от 2003 отново се споменава само актът от 1924г. Имам извадена комбинирана скица и удостоверение за идентичност, който показва че сегашния имот съвпада с имотът от 1957г. За съжаление комбинираната скица свършва с първия кадастрален план, който е от 1947г. От общината обаче отказват да ми издадат скица на целия имот като твърдят че трябвали някакси да се намери връзка, доказваща че прадядо ми е бил собственик на настоящия имот. Въпросът ми е следният - Не е ли достатъчно че в двата нотариални акта на съсобствениците на 1/2 идеална част от имота се цитира оригиналният стар акт от 1924 г. Не е ли очевидно че става дума за същия имот и че наследниците на другия съсобственик при положение че нямаме продажба са собственици. Благодаря предварително за отговорите и се извинявам ако описанието на казуса е малко объркано - не съм юрист.
- Дата и час: 03 Дек 2024, 02:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследствен имот с нот.акт от 1924 г.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследствен имот с нот.акт от 1924 г.
Ако всичко е действително така, както го описвате и Вие сте единственият наследник на прадядо си, Ви трябват удостоверения за наследници на: прадядо Ви, дядо Ви и баща Ви, след което като представите всички документи в Общината БИ ТРЯБВАЛО да Ви извършат поисканите услуги. НО: Общинската администрация обикновено не желае да преценява правото на собственост въз основа на купища документи, затова Ви препоръчвам с всички документи да посетите нотариус и да поискате да Ви издаде КОНСТАТИВЕН НОТАРИАЛЕН АКТ за придобит по наследство имот. Освен нотариалните актове и удостоверението за наследници ще Ви трябва данъчна оценка на имота и скица от Кадъстъра (ако има кадастър в Агенцията по геодезия, картография и кадастър - скицата на поземления имот трябва да е издадена оттам). Първо проверете дали за района, в който е имотът има нов Кадастър в АГКК, ако има с копие от нотариалните актове и удостоверенията за наследници проверете дали имотът е правилно нанесен и на Ваше име и ако всичко е О'кей - искайте скица, а ако не е - нека Ви консултират какво трябва да направите. Ако обаче за района, в който е имотът няма нов кадастър, попадате в омагьосан кръг, защото необходимата скица ще трябва да Ви бъде издадена от Общината, съобразно водения от нея кадастър. Ако попаднете в такава ситуация, трябва да настоявате, че старите нотариални актове и удостоверенията за наследници Ви легитимират като единствен собственик и, че Общината е длъжна да Ви издаде скица на имота или писмено и мотивирано да направи отказ.
- rts
- Активен потребител
rts написа: Ви трябват удостоверения за наследници на: прадядо Ви, дядо Ви и баща Ви,
Не е ли достатъчно едно-единствено УН - това за прадядото?
В него ще пише:
Удостоверение за наследници на Пешо
Акт за смърт номер...
Пешо, ЕГН..... оставил наследници:
- Гошо, ЕГН..... - син, починал, оставил наследници:
.......- Тошо, ЕГН..... - внук, починал, оставил наследници:
.................- Чочо, ЕГН..... - правнук (питащият iidiotov )
-
Sir_Humphrey - Потребител
За съжаление кв. Левски попада в район Подуяне, където няма все още нов кадастър и съответно скицата се издава от община Подуяне. Там обаче ми се правят на интересни и ми искат пряка връзка между името на някой от предците ми и настоящия парцел. Основния проблем е че тъй като парцела никога не е бил прехвърлян, даряван или продаван от 1924 г. насам явно никой не си е направил труда да вади нов нот. акт. Кога и как парцелът е влязъл в регулация и от нива се е превърнал в УПИ нямам информация. За съжаление баща ми също е починал и няма кого да питам кога и как е станало това. От комбинираната скица, която ми беше издадена става ясно как се е променяла номерацията на парцела през годините, но няма никаква информация кой е бил собственик тогава. Такава информация липсва и в удостоверението за идентичност, което ме посъветваха от общината да извадя. Единствената връзка между стария нот.акт от 24г. и настоящия парцел са нотариалните актове на съсобствениците. Интересното е че през 57г. ортакът на прадядо ми е успял да прехвърли на сина си имотът, вече в регулация ЕДИНСТВЕНО въз основа на акта от 24г и някаква скица, която не знам как и откъде е извадил. Актовете от 24г. и от 57г. са упоменати като представени документи и в нот.акт с който баща ми е купил парцела от сина през 2003г., а също така в комбинираната скица парцела през 57г. съвпада като номер с този, който е дарен. Наистина не знам какъв документ да им извадя, където черно на бяло да пише че прадядо ми, дядо ми или баща ми е бил собственик на точно този вече влязъл в регулация парцел. Извинявам се за дългия пост, но се опитвам да обясня точно как стоят нещата. Благодаря предварително на всички, които имат някаква идея.
- iidiotov
- Нов потребител
Със сигурност към 1924г вашият парцел е бил регулиран защото попада в "І-ва или ІІ-ра извънградска част". Това са територии за които има влязъл в сила регулационен план поне от 1914г. защото в ДВ. 146 ( тази цифра споменавам по памет защото за съжаление книжният носител не е пред мен) от 1914г.има влязъл в сила " Правилник за благоустрояването на извънградските части на София". Дали в съответната извънградска част попада и кв. Левски или е допълнително присъединен по реда на "извънредно подобрените дворища" съгласно чл.36 ал.2 от Закона за благоустройството на населените местта в Царство България (ДВ бр.67 от 1905 основно изменен ДВ бр.60 от 1911г.), не бих могъл да кажа, но в архива на НАГ такъв план със сигурност има. От тук нататък въпрос на опитен геодезист е да посочи къде са ви точните имотни граници по сега действащия план за регулация и съответно да се действа съгласно ЗУТ. Много внимавайте! Предстои за Вашия район влизане в сила на КК, а тези които я изработват, към подобни изследвания съвсем не са добросъвестни. Следете публикациите в Държавен вестник защото изпуснете ли момента да отразите правилно Вашия бивш парцел после е изключително трудно да върнете събитията назад.iidiotov написа:За съжаление кв. Левски попада в район Подуяне, където няма все още нов кадастър и съответно скицата се издава от община Подуяне. Там обаче ми се правят на интересни и ми искат пряка връзка между името на някой от предците ми и настоящия парцел. Основния проблем е че тъй като парцела никога не е бил прехвърлян, даряван или продаван от 1924 г. насам явно никой не си е направил труда да вади нов нот. акт. Кога и как парцелът е влязъл в регулация и от нива се е превърнал в УПИ нямам информация...............................
Напълно очевидно е! Послушайте и съвета на rts и на Sir_Humphrey относно препоръките за удостоверенията за наследници.iidiotov написа:Не е ли очевидно че става дума за същия имот и че наследниците на другия съсобственик при положение че нямаме продажба са собственици. Благодаря предварително за отговорите и се извинявам ако описанието на казуса е малко объркано - не съм юрист.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|