Здравейте - бих помолила за малко помощ!
Ако може някой да ми обясни, при подаване на заявление за скица/виза за проектиране, кога е необходимо да имам и декларации от съседите?
Смятам да строя според правилата на ЗУТ по отношение на отстоянията от съседните имот, освен това съм единствен собственик на имота, за който ще се издава разрешение за строеж.
Ако може за коментар?
- Дата и час: 03 Дек 2024, 02:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Виза за проектиране
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Виза за проектиране
По всяка вероятност виза не Ви е необходима. Ако имотът е УПИ, в зона за свободно стоящо жилищно строителство.
Подберете си архитект по този критерий. Нека той се занимава, от компетентността му е.
Подберете си архитект по този критерий. Нека той се занимава, от компетентността му е.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Архитект за проекта- 100% ще потърся. Става дума за имот в село и ако наистина не ми трябва виза - какво директно към проектиране на сградата ли се минава?
Това е важно за мен, защото така ще скъся едни от сроковете по документите
Това е важно за мен, защото така ще скъся едни от сроковете по документите
- petiadch
- Нов потребител
petiadch написа: Става дума за имот в село и ако наистина не ми трябва виза - какво директно към проектиране на сградата ли се минава?
Чл. 140. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Възложителят или упълномощено от него лице може да поиска виза за проектиране. Визата се издава от главния архитект на общината в срок до 14 дни от постъпване на заявлението.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Визата за проектиране представлява копие (извадка) от действащ подробен устройствен план с обхват поземления имот и съседните му поземлени имоти, с означени налични сгради и постройки в него и в съседните имоти и с нанесени линии на застрояване и допустими височини, плътност и интензивност на застрояване и други изисквания, ако има такива, както и допустимите отклонения по чл. 36. Когато кадастралната карта е влязла в сила след влизането в сила на подробния устройствен план, визата се издава върху комбинирана скица от кадастралната карта и подробния устройствен план.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) За строежите по чл. 12, ал. 3, чл. 41, ал. 2, чл. 50, 51, 58, 59, чл. 133, ал. 6 и чл. 134, ал. 6, както и за обекти - недвижими културни ценности издаването на виза е задължително. За тези строежи визата за проектиране се съобщава на заинтересуваните лица по чл. 131.
В този законов текст е писано почти всичко за визата. Както виждате тя е задължителна само в няколко случаи и не зависи от това дали имота е в село или в столицата.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Първо си намерете архитект. Той ще прецени, необходима ли е виза, и какво още.
Както сте тръгнала, изпреварвате събитията и може да си вкарате автогол.
Логически чисто решение излиза в следната последователност:
1. Архитект
2. Геодезическо заснемане, прецизиране на границите, установяване на незаконни строежи;
3. Ако не се налагат действия по отношение граници, собственост (вкл. сметки по регулации), поправки на кадастри, ПУП-ове, незаконни строежи и пр., преминава се към официализирането на изходните данни
и т.н.
Практикуват се и други варианти, обикновено повече или по-малко в полза на ентропията.
Както сте тръгнала, изпреварвате събитията и може да си вкарате автогол.
Логически чисто решение излиза в следната последователност:
1. Архитект
2. Геодезическо заснемане, прецизиране на границите, установяване на незаконни строежи;
3. Ако не се налагат действия по отношение граници, собственост (вкл. сметки по регулации), поправки на кадастри, ПУП-ове, незаконни строежи и пр., преминава се към официализирането на изходните данни
и т.н.
Практикуват се и други варианти, обикновено повече или по-малко в полза на ентропията.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Приятно съм изненадан! Познания за ентропията в този форум, трудно могат да се очакват!emilgrigorov написа:........ в полза на ентропията.
-
Останах с впечатление, че наличието на Виза/Скица е задължително при първото посещение при архитекта, затова съм тръгнала да разпитвам
- petiadch
- Нов потребител
От както в закона написаха цитираният от мен по-горе текст, всеки общинарски главен архитект са опитва да внуши на гражданите, че визата е задължителна както беше преди това. Целта е прозрачна - да Ви постави в зависимост от неговия подпис, което от своя страна означава той да Ви насочи към кого да се обърнете за изпълние на проектирането! Разбира се той ще ви насочи към свой познат, а от тук нататък този негов познат колега знае какво значи "благодарност". Това което описвам е "класика". Има и още по драстични методи!petiadch написа:Останах с впечатление, че наличието на Виза/Скица е задължително при първото посещение при архитекта, затова съм тръгнала да разпитвам
-
А като за последно - само теоретично.... имотът ми е около 2дка, ако имам право да построя 2 къщи в него, и ми издадат разрешение за строеж за 2 къщи (със съответния проект), но впроследствие не ми стигнат парите - мога ли без да подавам нови документи да започна строителство само на 1 къща? и евентуално след 2-3 години да започна процедурата за втора?
- petiadch
- Нов потребител
Разбира се.
Вижте, насочихме Ви. По-нататък е конкретика, няма как да получите верен отговор, без познаване на обстоятелствата.
Обърнете се към архитект. След това, ако възникнат въпроси, питайте, нямайте притеснения. Тук има добри в областта, ще Ви помогнем.
Вижте, насочихме Ви. По-нататък е конкретика, няма как да получите верен отговор, без познаване на обстоятелствата.
Обърнете се към архитект. След това, ако възникнат въпроси, питайте, нямайте притеснения. Тук има добри в областта, ще Ви помогнем.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
petiadchвижте чл.145(2) и чл152 (2), (3) и (4) ЗУТ
-
Благодаря за отговорите - във всяка професия определящи са конкретните обстоятелства, но е добре човек да е запознат с вариациите (дори и хипотетично) - защото, съгласете се, че в преобладаващите случаи "професионалистите" често се възползват от "невежите" с цел облагодетелстване...
Дори и в моята професия го забелязвам за жалост - и целта ми сега не е да ви дразня, а да добия повече информация за възможностите ми. Лека!
Дори и в моята професия го забелязвам за жалост - и целта ми сега не е да ви дразня, а да добия повече информация за възможностите ми. Лека!
- petiadch
- Нов потребител
Не става дума за дразнения. Твърде възможно е да Ви заблудим.
Не е зле да споделяте тук как вървят нещата. Ще е във Ваш интерес.
julyanvonemona е архитект. Има и една друга особа, с магарешка физиономия и пословичен инат - също перфектен архитект. Наоколо витае и трети, който, след като му бъде набито канчето относно "единственото решение", също е от добрите.
Аз съм друг случай, името ми не се споменава напразно, а ако се наложи - задължително предхождано от "осанна, осанна".
Не е зле да споделяте тук как вървят нещата. Ще е във Ваш интерес.
julyanvonemona е архитект. Има и една друга особа, с магарешка физиономия и пословичен инат - също перфектен архитект. Наоколо витае и трети, който, след като му бъде набито канчето относно "единственото решение", също е от добрите.
Аз съм друг случай, името ми не се споменава напразно, а ако се наложи - задължително предхождано от "осанна, осанна".
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov , благодаря Ви за препоръката, но имам грижи по няколко проекти за узаконяване във връъзка с §127 (2) ЗИД на ЗУТ и не ми се занимава с казуса на petiadch
-
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|