- Дата и час: 03 Дек 2024, 23:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за проект на къща
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за проект на къща
Собственик съм на имот, в който се намират две сгради - еднофамилни жилища.Едната е 29 кв. м, а другата е 54 кв. м. Сградите са успоредни една на друга с разстояние м/у тях от 7м /приблизително/. С приятеля ми решихме да запълним празното пространство с постройка от около 65 кв.м. Искаме да го направим по реда си и затова отидохме при Гл. архитект за консултация относно документите, които са ни необходими и каква беше изненадата ми...Той ни каза, че вместо да си правим проект за пристрояване или отделен проект за така оформената се сграда от 65 кв. м, той ми иска проект за всичко - приблизително 150 кв. м застроена площ. Допитах се до проектант, отговора му беше, че не е нужно да бъде на всички 150 кв. м , след като няма техн. отвори в старите сгради / в момента и от двете сгради има врати към все още празното пространство/. Въпросните 65 кв. м , които искаме да застроим са 2 стаи коридор и килер.
Моля, помогнете ми - нужен ли ми е проект за 150 кв.м след като ще строя 65?
Моля, помогнете ми - нужен ли ми е проект за 150 кв.м след като ще строя 65?
Последна промяна bubulina_ на 30 Юли 2012, 20:20, променена общо 1 път
- bubulina_
- Нов потребител
Re: Въпрос за проект на къща
Този проектант да знаете , голям майтапчия е бил. Какво проектира той,курници ли?
- sunrise
- Активен потребител
Въпроса му го зададох по телефона, даже нямах време да му обясня точно за какво става на въпрос.
- bubulina_
- Нов потребител
Архитектът , колкото и някои не ги харесват,е абсолютно прав. Нали това ще бъде една сграда, с общи носещи части и т.н. Как си представите, просто да направите външните стени вътрешни катоим ударите една боя ли?
- sunrise
- Активен потребител
Не, не съм си го представяла така! Прочела съм целия ЗУТ поне 3 пъти, мисля, че трябва да има вариант за пристрояване,поне само към едната сграда, затова и моля за помощ.
- bubulina_
- Нов потребител
bubulina_ написа:Не, не съм си го представяла така! Прочела съм целия ЗУТ поне 3 пъти, мисля, че трябва да има вариант за пристрояване,поне само към едната сграда, затова и моля за помощ.
И как точно си го представяте? Чисто технически , как ще го начертаят? А свързващите части ? Да не говорим,че може да се окаже , че изобщо не може да стане това пристрояване. Не е вярно ,че не пише такова нещо в ЗУТ, просто не го познавате, а освен ЗУТ има и други относими актове.
- sunrise
- Активен потребител
Кажете ми къде да търся, цитирайте ми членове и алинеи. А относно свързването - идеята е да се направят нови основи до съществуващите на 2-те сгради, да се вдигнат допълнителни стени в/у тези основи и 3-те постройки да се свържат с т.н. пояс при покрива.
- bubulina_
- Нов потребител
Помислете си за второстепенна постройка от допълващото застрояване - лятна кухня.
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=26&t=49728
Може да погледнете, дали Ви устройва и дали отговаряте на условията.
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=26&t=49728
Може да погледнете, дали Ви устройва и дали отговаряте на условията.
Последна промяна emilgrigorov на 30 Юли 2012, 21:30, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
След като архитекта каза, че иска проект за всички 150 кв. м аз го попитах за постройките от допълващо застрояване ако не се лъжа чл.46, а отговора му беше ,, Вие ще живеете там....може да има пукнатини...,, Интересното беше, че отговора му беше уклончив.
- bubulina_
- Нов потребител
По-облекчена процедура от тази няма. А от обясненията Ви, мисля, че ще Ви свърши работа.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Мда...четох коментарите по тази тема, но... по смисъл думата ,,пристройка,, е сграда долепена до друга само с едната си стена, макар че като се замисля...никой никъде не е формулирал в ЗУТ-а какво точно е пристройка... А за ,,летните кухни,, - никой в ЗУТ-а не е споменал къде точно може да си я построиш в имота, съответно след като си спазил изискванията за отстояние...
- bubulina_
- Нов потребител
Да.
Освен това никъде не пише, че не трябва да има врати към основното застрояване.
А по отношение на кострукцията - е няма такава конструкция, при три различни фундамента, и да няма движение по фугите. От сега си мислете за динамични фуги и декоративното им прикриване.
Друго важно - височините (корнизи, била) се мерят от нивото на моделирания терен, тоест - с проект за вертикална планировка може да задигнете терена и височините да са спрямо последния.
Необходима е виза (от главния архитект).
Като проектни части ще са Ви необходими : Архитектура (поне ситуационно решение и фасади с коти), конструкции, геодезия (задължително трасировъчен план, а препоръчително - вертикална планировка).
Освен това никъде не пише, че не трябва да има врати към основното застрояване.
А по отношение на кострукцията - е няма такава конструкция, при три различни фундамента, и да няма движение по фугите. От сега си мислете за динамични фуги и декоративното им прикриване.
Друго важно - височините (корнизи, била) се мерят от нивото на моделирания терен, тоест - с проект за вертикална планировка може да задигнете терена и височините да са спрямо последния.
Необходима е виза (от главния архитект).
Като проектни части ще са Ви необходими : Архитектура (поне ситуационно решение и фасади с коти), конструкции, геодезия (задължително трасировъчен план, а препоръчително - вертикална планировка).
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Прочела съм целия ЗУТ поне 3 пъти, мисля.....
bubulina_ и аз съм прочел по три пъти четирите Евангелия и мисля.... да стана митрополит ама не става.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Идеята да използвате нормите за допълващо застрояване по чл. 46 от ЗУТ е добра, ако желаете да минете по тази така наречена облегчена процедура. Помислете обаче и за друго - в имота Ви ще има три самостоятелни обекта (от гледна точка на правото на собственост - две самостоятелни жилищни постройки, и една лятна кухня, или каквото там го наречете). А Вие, доколкото разбирам, искате да обедините всичко това в един обект - жилище. Ако това е желането Ви - ще трябва в проекта да се отрази като хората функционалното обединяване на всичко изброено, с оглед и на изискванията по Глава 26 от Наредба № 7. Тогава наистина ще Ви трябва проект за всичките 150 кв. м. Може да се наложи и издаването на виза по чл. 134 (6) от ЗУТ, доколкото приликата между ЗРП по старите норми, и ПУП по новите, е доста повърхностна.
-
vdggbg - Активен потребител
доколкото приликата между ЗРП по старите норми, и ПУП по новите, е доста повърхностна.
Колега! Не отваряй кутията на Пандора!
-
Ако съществуващите сгради са много стари, според мен е икономически нецелесъобразно да се включват в нов проект нови изисквания ... алеле мале. Такива мероприятия обикновено струват повече, отколкото да се изнесе всичко и да се направи нова сграда.
Нов проект и изцяло ново застрояване в имота, тогава - да.
Или: ако някоя от съществуващите сгради е незаконна и неузаконима, то с общ проект може да се постигне елегантна форма на узаконяване
Или: ако някоя от съществуващите сгради е незаконна и неузаконима, то с общ проект може да се постигне елегантна форма на узаконяване
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Или: ако някоя от съществуващите сгради е незаконна и неузаконима, то с общ проект може да се постигне елегантна форма на узаконяване
Това е като циганчето на което по големият му брат му казва че новият пуловер който е на гърба му си го е купил от магазина, а пък малкото циганче рекло"Бате, ако те не фанат, купи един и на мен!"
-
emilgrigorov написа:Или: ако някоя от съществуващите сгради е незаконна и неузаконима, то с общ проект може да се постигне елегантна форма на узаконяване
Господин emilgrigorov, не спирам да се поразявам от широтата на Вашия мироглед и от височината на полета на Вашето въображение! Също и от чувството Ви за хумор, достойно за перото на Хашек, например. Елегантна форма на узаконяване, казвате? Може, що не? Какво ли не се случва по белия свят...
-
vdggbg - Активен потребител
"bubulina_ и аз съм прочел по три пъти четирите Евангелия и мисля.... да стана митрополит ама не става."
Уважаеми julyanvonemona, когато човек иска да прави нещо, нормално си търси най-изгодния и законен вариант, особенно ако не разполага с неограничени средства! Не искам да обидя никой, но с цел така нареченото ,, съдиране на кожа,, много от хората на длъжност, от която зависят решенията на по висшестоящи органи, злоупотребяват с незнанието на ,, простите люде,,. Нямам честа да познавам въпросния архитект от по дълго време и съответно не знам от ,,добрите,, или от ,,лошите,, е ! И г-н julyanvonemona, не съм претендирала, че знам всичко и че искам да ставам архитект! най малкото ако претендирах за това, няма да искам помощ от страниците на този форум!
А относно желанието Ви да станете митрополит - защо пък не!
Уважаеми julyanvonemona, когато човек иска да прави нещо, нормално си търси най-изгодния и законен вариант, особенно ако не разполага с неограничени средства! Не искам да обидя никой, но с цел така нареченото ,, съдиране на кожа,, много от хората на длъжност, от която зависят решенията на по висшестоящи органи, злоупотребяват с незнанието на ,, простите люде,,. Нямам честа да познавам въпросния архитект от по дълго време и съответно не знам от ,,добрите,, или от ,,лошите,, е ! И г-н julyanvonemona, не съм претендирала, че знам всичко и че искам да ставам архитект! най малкото ако претендирах за това, няма да искам помощ от страниците на този форум!
А относно желанието Ви да станете митрополит - защо пък не!
- bubulina_
- Нов потребител
bubulina_ , исках да осмея претенцията Ви че сте прочели три пъти ЗУТ. Много хора го четат по много пъти повече и пак не са в час, но пък както Вие казвате, за някои и от раз е достатъчно да се ориентират! Дано Вие да сте от тях. Иначе, ако искате да инкорпорирате всичките заварени сгради и постройки в един функционално обединен обект(и) и той да бъде жилище, наистина Ви трябва инвeстиционен проект по всички специалности (архитектура, конструкции ВК, ел. и геодезия, най малко, заедно с противопожарна безопасност ПБЗ и топлоефективност, който да обхване всички заварени нещица в имота Ви.
В това отношение emilgrigorov е прав в съждението си че,
По този въпрос имам и лични наблюдения и съм правил сравнителен анализ още през 1986, когато всичко уж беше с фиксирани цени. Сега при свобоoното договориране и плаващи цени, нещата са още по сложни и по неизгодни (имам предвид запазване на съществуващото строителство), защото се намесват и други негативни за Вас фактори.
Ако се стремите да икономисате проектиране, за сметка на палиативно изпълнение при всички случаи ще се набутате. Да не говорим ако Ви е нахрумтяло да представите нещата в преустройствата на заварените сгради по един начин, а на място да направите друго. Тогава освен че разходите ви ще нарастнат експонентно, рискувате и да пълните държавния бюджет с глоби от санкции!
В това отношение emilgrigorov е прав в съждението си че,
Ако съществуващите сгради са много стари, според мен е икономически нецелесъобразно да се включват в нов проект нови изисквания ... алеле мале. Такива мероприятия обикновено струват повече, отколкото да се изнесе всичко и да се направи нова сграда.
По този въпрос имам и лични наблюдения и съм правил сравнителен анализ още през 1986, когато всичко уж беше с фиксирани цени. Сега при свобоoното договориране и плаващи цени, нещата са още по сложни и по неизгодни (имам предвид запазване на съществуващото строителство), защото се намесват и други негативни за Вас фактори.
Ако се стремите да икономисате проектиране, за сметка на палиативно изпълнение при всички случаи ще се набутате. Да не говорим ако Ви е нахрумтяло да представите нещата в преустройствата на заварените сгради по един начин, а на място да направите друго. Тогава освен че разходите ви ще нарастнат експонентно, рискувате и да пълните държавния бюджет с глоби от санкции!
-
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|