начало

Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол

Проблем с ВиК/частен водопровод

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с ВиК/частен водопровод

Мнениеот nedyalko_chilikov » 12 Окт 2012, 16:06

Преди 10 години без мое разрешение съседи прекопават собственият ми и още няколко частни имота и полагат водопроводна тръба. През тази година пожелах чрез водопроводно отклонение да се свържа към преминаващият през имота ми водопровод. За целта за заплатих такса и подадох заявление с нужните документи за да бъда включен във водопроводна мрежа. От ВиК ми издадоха ми разрешение за проект и изискан изготвен проект от оторизирана фирма , заплатих и тази такса и от месец очаквам официален отговор от В и К за издаване на становище , като срока за получаване на такова е една седмица. Всеки път когато отивам да го потърся ми отговаряха че някои от колегите им ги е нямало; защо не съм платил на човека който го е направил и т.н., но официален отговор от тях нямам . Какво мога да направя?
nedyalko_chilikov
Нов потребител

Re: Проблем с ВиК/частен водопровод

Мнениеот g_tsvetanov » 19 Окт 2012, 18:59

Интересен казус ! Тези ваши съседи преди 10г са прокарали водопровод, който ще се окаже най-вероятно, че е незаконен . Водопроводите обикновено се полагат в обсега на уличната мрежа, а не през частни имоти, има и изключения за прокарване през чужд имот, за които си има отделен ред.
Кое е това ваше ВиК, което разрешава проектиране, намира ви проектант и т.н. ?? ВиК - дружествата имат само съгласувателни функции.
И още нещо : Сградните водопроводни отклонения до водомер (водомерна шахта) са собственост и се изграждат за сметка на съответното ВиК - дружество.
Точно преди 1г от "Софийска вода" ми подмениха старо водопроводно отклонение изцяло за тяхна сметка.
g_tsvetanov
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Окт 2012, 09:59

g_tsvetanov написа:Интересен казус !....... Тези ваши съседи преди 10г са прокарали водопровод, който ще се окаже най-вероятно, че е незаконен .....

Едва ли казуса е чак толкова интересен. Водопровода е със 95% сигурност - незаконен. Ако посоченият от neznaiko_chilikov срок e малко повече от 10 години, тогава редът за прокарване на мрежи през чужд имот се уреждаше от чл.210 ППЗТСУ, който по мои скромни спомени, дори и столичните общинари, които си пишат "фръст" в ТСУ-материята не знаеха как да приложат.Днес при действието на чл.193 ЗУТ едва ли общинарските чиновници са се научили как да го прилагат. Иначе ВК дружествата не възлагат проектиране на частни отклонения от общите мрежи. Това си е грижа на neznaiko_chilikov
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот g_tsvetanov » 20 Окт 2012, 20:24

Грешката ми е, че думата интересен трябваше да е с кавички. Проблемите с подземните мрежи са безбройни..... И цяла седмица няма да ни стигне, ако ги коментираме.
g_tsvetanov
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Окт 2012, 21:13

g_tsvetanov написа:..... И цяла седмица няма да ни стигне, ако ги коментираме.....

По-лошото е, че дори и да ги коментираме, нищо позитивно по отношение ЗУТ-практиката, няма да произтече от това.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Окт 2012, 05:51

Варианти много.
Ако все пак има нещо законно в изградения водопровод и ВиК нищо не предприема, :arrow: кмета.
Ако ли не :arrow: § 127 от предстоящото изменение на ЗУТ :arrow: чл. 72 – 74 от Закона за собствеността, 193 - ЗУТ. След месец - два.
Има и други решения.
За какво Ви е необходимо това включване? Ако е за ново строителство, пак има решения.
А ако е просто за доказване на собствената Ви значимост, решенията са други.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация