начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Пристройка до калкан

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пристройка до калкан

Мнениеот bloodshot5 » 31 Яну 2013, 20:23

Здравей те имам следната ситуация – едноетажна къща на калкан, съседната сграда е доста по голяма във ширина и във височина. Искането за покриване на калкана е невъзможно. Ще правя преустройство на тавана в мансарда и невъзможността на вътрешно стълбище изисква пристройка до къщата за стълбище. За да може да се стига до мансардата. Интересува ме мога ли да залепя стълбището до калкана или на какво отстояние от калкана трябва да бъде комуникационния възел за да бъде изряден. Стълбището може да бъде и метално и монолитно.
bloodshot5
Нов потребител

Re: Пристройка до калкан

Мнениеот emilgrigorov » 31 Яну 2013, 21:40

Ако калканът и къщата Ви са законни:
вариант 1: като етап от цялостното позволено застрояване;
Вариант 2: под формата на временно строителство.

Възможно е да има и други решения, конкретика.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Яну 2013, 22:22

emilgrigorov написа:Ако калканът и къщата Ви са законни:

Препоръчвам подчертаното в червено - чл.49 и 50 ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bloodshot5 » 31 Яну 2013, 23:58

За временното строителство какви трябва да бъдат отстоянията от калкана и може ли да бъде залепен за него, като се има предвид че ще бъде стълбище.
bloodshot5
Нов потребител

Мнениеот Melly » 01 Фев 2013, 01:10

julyanvonemona написа:

Препоръчвам подчертаното в червено - чл.49 и 50 ЗУТ

Както е казал народът - Няма нищо по-постоянно от временното...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Фев 2013, 09:33

Melly написа:Както е казал народът - Няма нищо по-постоянно от временното...

А ич? :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bloodshot5 » 01 Фев 2013, 11:40

В ЗУТ е оказано чл. 50 т. 1 б) преустройство на таванско помещение, вместо пристрояване по буква
"а", като се изгради над зид до 1,5 м и се направят капандури, независимо от етажността на сградата.
Това ще бъде мансардата, след като вече веднъж е използвано временно строителство, как да реша изграждането на стълбището към мансардата. Обратното пак е възможно ако се поиска временна пристройка на 2 етажа по 30 квадрата (да се използва закона за стълбище), как да преустроя тавана в мансарда?
bloodshot5
Нов потребител

Мнениеот Melly » 01 Фев 2013, 12:04

bloodshot5 написа:В ЗУТ е оказано чл. 50 т. 1 б) преустройство на таванско помещение, вместо пристрояване по буква
"а", като се изгради над зид до 1,5 м и се направят капандури, независимо от етажността на сградата.
Това ще бъде мансардата, след като вече веднъж е използвано временно строителство, как да реша изграждането на стълбището към мансардата. Обратното пак е възможно ако се поиска временна пристройка на 2 етажа по 30 квадрата (да се използва закона за стълбище), как да преустроя тавана в мансарда?

Схема:
1. Правно възможно ли е? И как се постига целения резултат.
2. Ако ДА, тогава се търси техническото решение.
Продължавайте да си питате. Като нищо може да завържете задушевен разговор.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Фев 2013, 12:22

Относно изречение първо: Намирате си адвокат с познания в материята (Мели) и технически грамотно лице (Юлиян от Емона), които дружно, ръчичка за ръчичка, изясняват случая.
Относно изречение четвърто: Хипотетично съществуват варианти, които не са за пред хората. Но, посочените по-горе експерти (арх. Юлиян, адв. Мели) или някои други с тяхната компетентност (не ми се мисли даже, как ще се намерят такива), след запознаване в детайли с конкретния случай, ще преценят правилните ходове.

Така, както питате, може да си навлечете съвет, от който с големи мъки ще се отървавате после, години наред.

P.S. Важно е да са "ръчичка за ръчичка", защото по този начин на Мели и се отнема възможността да одраска архитекта ... , предвид, че другата и ръка носи адвокатската чанта :idea:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Фев 2013, 13:41

emilgrigorov написа:

Относно изречение първо: Намирате си адвокат с познания в материята (Мели) и технически грамотно лице (Юлиян от Емона), които дружно, ръчичка за ръчичка, изясняват случая.
Относно изречение четвърто: Хипотетично съществуват варианти, които не са за пред хората. Но, посочените по-горе експерти (арх. Юлиян, адв. Мели) или някои други с тяхната компетентност (не ми се мисли даже, как ще се намерят такива), след запознаване в детайли с конкретния случай, ще преценят правилните ходове.

Така, както питате, може да си навлечете съвет, от който с големи мъки ще се отървавате после, години наред.

P.S. Важно е да са "ръчичка за ръчичка", защото по този начин на Мели и се отнема възможността да одраска архитекта ... , предвид, че другата и ръка носи адвокатската чанта :idea:

Благодаря за препоръката, Григоров, но май се опитваш с подръчни материали да сътвориш "атомна бомба" - последен писък на "модата". :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Фев 2013, 13:52

С присъщата си скромност, и поради фактът, че името ми не се споменава напразно, следва да заявя, че и на двамата дъвкателните им апарати следва да са постоянно заети, с оглед избягване ухапвания и т.пр. инциденти от подобно естество.
Хапчетата против радиация и други лични предпазни средства от тоя сорт, са от значение, също така.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Фев 2013, 13:58

emilgrigorov написа:С присъщата си скромност, и поради фактът, че името ми не се споменава напразно, следва да заявя, че и на двамата дъвкателните им апарати следва да са постоянно заети, с оглед избягване ухапвания и т.пр. инциденти от подобно естество.
Хапчетата против радиация и други лични предпазни средства от тоя сорт, са от значение, също така.

Малцина са тези, които успяват да устоят на "опасния ми чар", Григоров, и се ползват с привилегии в общуването ни. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Фев 2013, 14:17

emilgrigorov Май забравяш римското правило че няма вечни съюзници или вечни врагове. А за да ни са здрави челюстите на мен и на Melly
сигурно сме изяли много тикви и кратуни - не мислиш ли?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Фев 2013, 14:48

Eто, забрави правилното обръщение ... но, нека ти е просто.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация