- Дата и час: 03 Дек 2024, 19:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
По-ниска етажност ново строителство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
По-ниска етажност ново строителство
Здравейте, имаме следният казус – собственици сме на апартамент в ново строяща се сграда и строежа е пред етап акт 15. По архитектурни чертежи светлата височина на апартамента трябва да е 2.60м, но установихме, че всъщност светлата височина е 2.48м. Направихме замерване на всички етажи в сградата и измерихме светли височини от 2.46м до 2.48м.
Досега се съветвахме с познати брокери, надзори и строители и всички ни казаха, че в крайна сметка нищо не може да се направи и да изпием една студена вода. А дори и да тръгнем да съдим строителя делото може да се проточи с години, строителя да фалира фирмата си и ние да останем завинаги със сграда без възможност да я узаконим.
Ще сме ви благодарни ако някой ни посъветва как и къде да си търсим правата.
Благодаря предварително.
Досега се съветвахме с познати брокери, надзори и строители и всички ни казаха, че в крайна сметка нищо не може да се направи и да изпием една студена вода. А дори и да тръгнем да съдим строителя делото може да се проточи с години, строителя да фалира фирмата си и ние да останем завинаги със сграда без възможност да я узаконим.
Ще сме ви благодарни ако някой ни посъветва как и къде да си търсим правата.
Благодаря предварително.
- opetkov
- Нов потребител
Re: По-ниска етажност ново строителство
Наистина ли няма какво да се направи?
- opetkov
- Нов потребител
А Вие какво искате да постигнете? Да се събори сградата ли, да Ви върнат парите и да си вземат апартамента ли, да получите обезщетение за намаления обем ли, да бъдат разстреляни нарушителите ли? Това изяснете , и после - отговори.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Преди всичко си изяснете дали по- ниската височина на етажите не се дължи на одобряващата инстанция.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:Преди всичко си изяснете дали по- ниската височина на етажите не се дължи на одобряващата инстанция.
Е, ти пък. То да беше само ... Винаги този спечелен метър осмисля още един етаж, знаеш го
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Преди да правите каквото и да било, не би било зле да си изясните произхода на тази намалена светла височина - сравнете действителното положение с одобрените чертежи, вижте каква е конструктивната (от под до под) височина - на чертеж, и в действителност. Нещата се свеждат до две хипотези - намаляване на светлата височина за сметка на по-дебела замазка, в която минават разни тръби, и пр., или същото, поради намаляване на конструктивната височина, заради осигуряване на някой и друг сантиметър височина в повече за подпокривното пространство. В първия случай нямате печеливш ход, защото сте ощетени за сметка на самите себе си. Във втория случай бихте могли да претендирате за някакво обезщетение от предприемача, защото сте ощетени за сметка на някой друг, който е облагодетелстван. Следва обаче да знаете, че претенциите Ви може да доведат до отказ да бъде въведена в експлоатация сградата, което едва ли е във Ваш интерес. Помислете.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:... В първия случай нямате печеливш ход ...
Я пък ти
Интересно е какви са му щенията, все пак
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:julyanvonemona написа:Преди всичко си изяснете дали по- ниската височина на етажите не се дължи на одобряващата инстанция.
Е, ти пък. То да беше само ... Винаги този спечелен метър осмисля още един етаж, знаеш го
Имам предвид че а о е грешка на одобряващата инстанция, последната най лесно може да бъде огъната!
-
За мен нещата са горе-долу ясни, но - добре, нека да видим какви са щенията...
-
Сложи 2-3 сантиметра от некоректно отразяване в проекта по част конструкции и архитектура на дебелините на армировките в зоните на усилване около вертикални елементи. Десетина сантиметра от неотчитане инсталационните проекти в архитектурата дебелините на мазилки (или окачен таван), замазките и подовите покрития. И 1-2 от некачествени кофражи станаха толкова.
Нормативът е категоричен: Жилищното помещение е със светла височина минимум 2,60м. Сигурен съм, че и в проекта е котирано толкова
vdggbg, другари архитекти, не се излагайте, ако обичате
Нормативът е категоричен: Жилищното помещение е със светла височина минимум 2,60м. Сигурен съм, че и в проекта е котирано толкова
vdggbg, другари архитекти, не се излагайте, ако обичате
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
vdggbg написа:За мен нещата са горе-долу ясни, но - добре, нека да видим какви са щенията...
emilgrigorov най-вероятно намеква, че opetkov има предвид преследване на някакво ликвидно действие, което очевидно - предвид зададения от него въпрос - не е така, макар че не се знае от коя трънка ще изскочи заек!
-
emilgrigorov написа: vdggbg, другари архитекти, не се излагайте, ако обичате
Открай време се възхищавам на способността Ви, уважаеми, да ръсите нищо незначещи словосъчетания с убеждението, че са откровения свише. Да не се излагаме, казвате? Само след Вас, господине...
-
vdggbg написа:emilgrigorov написа:
....Открай време се възхищавам на способността Ви, уважаеми, да ръсите нищо незначещи словосъчетания с убеждението, че са откровения свише. Да не се излагаме, казвате? Само след Вас, господине...
vdggbg Най странното е обаче, че в писането на постовете си emilgrigorov има характерен за жените словоред. Не бива да си мисли обаче че правя гей-намеци, Не го познавам и ни най малко не бих искал да бъда разбран погрешно.
-
Та, това , което се е случило с изчезналите сантиметри, е плод на творческите усилия точно на такъв, като двамата архитекти, julyanvonemona и vdggbg, включили се по темата. Чиста проектантска измама.
Г-н opetkov. Ако имате да търсите обезщетение от някой, и имате нотариален акт, то това е проектантът. Най-вече архитектът. Типична проектна измама във височините, за да се спечели още един етаж, и да вземат хонорар за още проектни квадратни метри. Видяхте що за хора са, как разсъждават.
P.S. Емонски, нещо ти се изчерпаха аргументите ли Имай предвид, че съм мноого напред в дюлгерската терминология. Избери си стотина думички, от най-пиперливите, и ... все едно съм ти ги казал
Г-н opetkov. Ако имате да търсите обезщетение от някой, и имате нотариален акт, то това е проектантът. Най-вече архитектът. Типична проектна измама във височините, за да се спечели още един етаж, и да вземат хонорар за още проектни квадратни метри. Видяхте що за хора са, как разсъждават.
P.S. Емонски, нещо ти се изчерпаха аргументите ли Имай предвид, че съм мноого напред в дюлгерската терминология. Избери си стотина думички, от най-пиперливите, и ... все едно съм ти ги казал
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:......Та, това , което се е случило с изчезналите сантиметри, е плод на творческите усилия точно на такъв, като двамата архитекти, julyanvonemona и vdggbg, включили се по темата. Чиста проектантска измама........
Дори и да е така, не е луд който яде зелника, а който одобрява проектите, затова отново се връщам към поглед върху одобряващата инстанция, пък ако за подсигурявяне се е произнесъл някой консултант с "оценка за съответствие към съществените изисквания на закона" още по гот!
Тук има юристи които се пишат мастори в исковите производства. Нека те отговорят на въпроса "Кой-кого"
...........................................................................................................................................
А колкото до пиперливите думички, айде нема нужда! Знаем се!
-
Затова го питах човека, какви са му мераците. Ако иска да развали сделката, трудно ще стане. Ако иска да събори сградата - още по трудно. Ако иска да бъде наказан виновния и да си направи душевна гаргара, може да почне наред: продавач, проектанти, консултанти (надзори), строители, община, арменския поп ... всички. Намерил кой да пита ... и какво му отговорили
Ако претендира за обезщетение, може да се търсят едни 4-5% неизпълнение, евентуално. Ако се наложи смяна на предназначението, в ателиета примерно, също може да се мисли, дори за разваляне. Сградата може да бъде приета и с декларация - съгласие от всички собственици.
Официализиране на грешката ще доведе до забавяне, преработки, съгласия, пазарлъци. Но, човекът си е изправен, да си взема адвокат и да прецени.
Ако претендира за обезщетение, може да се търсят едни 4-5% неизпълнение, евентуално. Ако се наложи смяна на предназначението, в ателиета примерно, също може да се мисли, дори за разваляне. Сградата може да бъде приета и с декларация - съгласие от всички собственици.
Официализиране на грешката ще доведе до забавяне, преработки, съгласия, пазарлъци. Но, човекът си е изправен, да си взема адвокат и да прецени.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Сградата може да бъде приета и с декларация - съгласие от всички собственици.
Да бе да! И то при положение че се касае за съществени по смисъла на чл.154 (2) т.4 ЗУТ изменения! Машаалах!
-
Здравейте,
благодаря за отговорите ви.
На одобрените от институциите чертежи (със всички печати и подписи) светлата част е 2,60м.
На въпроса какви са ми исканията, напълно наясно съм, че за бутане на сграда няма защо да се коментира, още повече че вече сградата е почти населена. Просто искаме да получим това, за което сме платили или поне на същата стойност от другата страна. От тук вече ще е въпрос на преговори дали ще бъде парично, замяна с друг апартамент (освен ако това строителство не е "стандарт" на строителя) или в краен вариант продажба и закупуване на друг.
Може би не съм достатъчно точен във запитването си, но в крайна сметка когато отиваме на преговори отново, трябва да знаем до колко строителя си е "вързал гащите" и дали имаме въобще опорна точка за искания.
благодаря за отговорите ви.
На одобрените от институциите чертежи (със всички печати и подписи) светлата част е 2,60м.
На въпроса какви са ми исканията, напълно наясно съм, че за бутане на сграда няма защо да се коментира, още повече че вече сградата е почти населена. Просто искаме да получим това, за което сме платили или поне на същата стойност от другата страна. От тук вече ще е въпрос на преговори дали ще бъде парично, замяна с друг апартамент (освен ако това строителство не е "стандарт" на строителя) или в краен вариант продажба и закупуване на друг.
Може би не съм достатъчно точен във запитването си, но в крайна сметка когато отиваме на преговори отново, трябва да знаем до колко строителя си е "вързал гащите" и дали имаме въобще опорна точка за искания.
- opetkov
- Нов потребител
Мисля, че бях ясен. По отношение количеството, разликата е малка, не повече от 5%. Едва ли ще постигнете разваляне на договора по този път.
По отношение предназначението, и необходимостта от промяната му, напълно възможно е да стане. Даже - по взаимно съгласие, при съответен подход.
Виновни не Ви съветвам да търсите, ще си отровите нервите. Обезщетените собственици на терена са изнудили строителя за повече квадратни метри, строителят е натиснал проектантите и консултанта, оправил се е с общината, и е спечелил един нормален етаж допълнително, от който етаж е дал обезщетение на собствениците на земята. Това е стандартната схема на безобразията.
По отношение предназначението, и необходимостта от промяната му, напълно възможно е да стане. Даже - по взаимно съгласие, при съответен подход.
Виновни не Ви съветвам да търсите, ще си отровите нервите. Обезщетените собственици на терена са изнудили строителя за повече квадратни метри, строителят е натиснал проектантите и консултанта, оправил се е с общината, и е спечелил един нормален етаж допълнително, от който етаж е дал обезщетение на собствениците на земята. Това е стандартната схема на безобразията.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Ако сградата е въведена в експлоатация, могат да се случат много интересни танци, иначе за стандартната схема на безобразията emilgrigorov има право!
-
46 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|