начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Акт 14 преди 2 години, а Акт 16 излезна преди седмица

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт 14 преди 2 години, а Акт 16 излезна преди седмица

Мнениеот absolut » 13 Фев 2013, 13:31

Здравейте,

моля спешно за помощта на всички специалисти и препатили. Днес строителят полудя и в момента сме без ток..
Ако не вземем бързо мерки, родителите ми ще измръзнат в тази зима, тъй като сме без ТЕЦ и газификация на това място в София.

Става въпрос за следното: 20 години чакаме да вземем Акт 16, 18 години чакаме да се завърши блока. Ние сме собственици на земята (аз и родителите ми) Имахме договор през това време строителят да плаща наем на оборотно жилище, трябваше и да получим апартаментите до ключ с паркет, плочки и т.н.. Нищо от това не се случи..Влезнахме да живеем на Акт 14 преди 2 години, а Акт 16 излезна преди седмица. Тази сутрин стррителят дойде, сложи огромни катинари на ел. таблото и ни спря тока, защото не сме му го платили откакто живеем. От ЧЕЗ казаха, че щом техните хора не са сложили още електромери, значи таблото е на строителя все още и може да ни спира тока. А същевременно имаме Акт 16! А сумата, която той иска от нас за 2 години за два апартамента (аз и жена ми и родителите ми) е 19.000 лв. Тя е паднала от небето, тъй като официални са само данните на енергото..той го бил засякал. Всичко това е безумно и не знам накъде да тръгна, за да си потърся правата...и то спешно, тъй като без ток не се живее. Ако той реши да забави ЧЕЗ с електромерите поради една или друга причина какво правим?! Има ли как да го прескочим, да ускорим нещата, да си потърсим правата, да си пуснем тока? Благодаря на всички предварително!
absolut
Нов потребител

Re: СПЕШНО! Сериозен проблем!

Мнениеот emilgrigorov » 13 Фев 2013, 13:59

Намерете си адвокат, тъй като времето е студено и хората ще се изпоразболеят. Нямате много време.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот absolut » 13 Фев 2013, 18:22

Вече работя с адвокат по въпроса, но за съжаление делата са бавни и тромави. Търся легална врата да си пусна тока чрез полиция, ЧЕЗ или някаква друга власт на моя страна...
absolut
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 13 Фев 2013, 18:54

absolut написа:... Акт 16 излезна преди седмица. .... От ЧЕЗ казаха, че щом техните хора не са сложили още електромери, значи таблото е на строителя все още и може да ни спира тока. А същевременно имаме Акт 16! ...

Toва е същественият елемент, който ви касае в случая - не бързайте с адвокат и дела, а просто идете в съответното ЕРП (електроразпределително дружество) и въз основа на издадения Акт 16 и като се легитимирате като собственик на имота(ите), поискайте да сключите индивидуални договори за ел.захранване, за да ви пуснат тока възможно най-бързо.
Задължение на ЕРП-то е да ви монтира ел-мери и да ви подаде ток.

Споровете за заплащане на суми по "времянката" на строителя ще си ги решавате отделно, според каквото "сабя покаже" в съда. Строителят ви дали може да докаже, че вие точно дължите тези 19 000 лева по неговата времянка? Подписвали ли сте се някъде, че ще живеете "нерегламентирано" в жилищна сграда без разрешение за ползване (Акт 16)? По принцип това е наказуемо и който иска да докаже, че ток е ползван, трябва и да докаже от кой, в какви количества и кога е ползван.

Засега действайте с ЧЕЗ за индивидуални договори за ел-подаване.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот probcho » 13 Фев 2013, 21:08

borovinka написа:
Toва е същественият елемент, който ви касае в случая - не бързайте с адвокат и дела, а просто идете в съответното ЕРП (електроразпределително дружество) и въз основа на издадения Акт 16 и като се легитимирате като собственик на имота(ите), поискайте да сключите индивидуални договори за ел.захранване, за да ви пуснат тока възможно най-бързо.
Задължение на ЕРП-то е да ви монтира ел-мери и да ви подаде ток.

+1
probcho
Активен потребител

Re: Акт 14 преди 2 години, а Акт 16 излезна преди седмица

Мнениеот absolut » 14 Фев 2013, 11:16

Благодаря! В момента търся начин да си пуснем ток чрез ЧЕЗ индивидуално, а и да стане бързо. Сроковете им са над 2 месеца..много е. Строителят знае, че токът от времянката е недоказуем, никога нищо не сме подписвали в тази връзка. Именно затова той ни извива ръцете сега, оставяйки ни на студено преди електрото да сложат техните електромери и да отстранят времянката. Няма ли някакви срокове, които строителят да трябва да спази след изкарването на разрешението на ползване, за свързване с ЧЕЗ и осигуряване на индивидуални партиди? Колкото си иска ли може да протаква? Не е ли странно човек да има нот. акт и акт 16 и да му е отказан ток без право на възражение. Не е ли това форма на сомоуправство, не може ли да го блокираме временно чрез полиция, прокурор..нещо?
absolut
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Фев 2013, 11:32

Вижте първия ми пост. Че е студено. Във форсмажор се разсъждава по друг начин. Не става дума за съдебни дела, а за конкретен и бърз, макар и временен, изход от ситуацията.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 14 Фев 2013, 12:24

След Акт 16 строителят няма нищо общо с пускането на ел.захранването в сградата - това си е единствено и само въпрос на индивидуална уговорка между собствениците и ЕРП. (Ако и строителят е собственик на част от имотите в сградата, за него важи същото правило). Не знам как сте си уредили въпроса със строителя, може да сте му давали някакви пълномощни той да движи въпроса с ел.подаването на сградата след Акт 16, но това вече си е ваша отделна уговорка. Тогава не трябва да се сърдите, че строителят умишлено ви бави. Обърнете се към електроразпределителното дружество сами.
Обяснете на ЧЕЗ, че токът ви трябва спешно и че трябва да ви пуснат в най-кратък срок. И ел.мерите са ваша собственост, така че веднага след монтиране на табло от страна на ЧЕЗ, трябва да сте си купили и ел.мери, да са монтирани и ЧЕЗ да ги пломбира.

И един съвет: оттук нататък (След Акт 16, строителя го търсете само в рамките на 5-годишната отговорност за качество на строителството по Наредба 2 и Наредба 3 от 2003 г.) - За подробности по последното - при адвокат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Фев 2013, 14:28

Не я слушайте, а действайте, че ще се изпоразболеете. Налице е и самоуправство, и форсмажор, и облигационни задължения, и какви ли не други думички, с нецензурно съдържание.
Междувременно не забравяйте да си задвижете договора с ЧЕЗ.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот absolut » 14 Фев 2013, 16:21

Наясно съм със ситуацията, но не съм съм наясно как да реша въпроса бързо. Форсмажор, самоуправство и какво ли още не, но ток няма, а при ЧЕЗ се чака. Чудя се не следва ли, разрешение за ползване да включва и индивидуални партиди за собствениците? В акта пише, че разрешава ползване на външно ел. захранване! На какво основание ни го спират? Не е ли задължение на строителя да подаде молба за закриване на времянката по най-бързия начин след/по време на излизане на разрешението. В противен случай логично е всички живущи законно, да не плащат ток или плащат към строителя след изрична уговорка с него. Такава ние нямаме, а той не си е довършил работите очевидно. Акт 16 не прекратява ли автоматично всички права на строителя по сградата (вкл. ел. таблото)? Би трябвало той да може да се намесва само в случай на проблеми по сградата, които следва да бъдат отстранени..
absolut
Нов потребител

Мнениеот Melly » 14 Фев 2013, 16:31

absolut написа:Наясно съм със ситуацията, но не съм съм наясно как да реша въпроса бързо. Форсмажор, самоуправство и какво ли още не, но ток няма, а при ЧЕЗ се чака. Чудя се не следва ли, разрешение за ползване да включва и индивидуални партиди за собствениците? В акта пише, че разрешава ползване на външно ел. захранване! На какво основание ни го спират? Не е ли задължение на строителя да подаде молба за закриване на времянката по най-бързия начин след/по време на излизане на разрешението - не е, той вече е предал обекта на собствениците и те са вече възложителите по смисъла на закона!. В противен случай логично е всички живущи законно, да не плащат ток или плащат към строителя след изрична уговорка с него. Такава ние нямаме, а той не си е довършил работите очевидно. Акт 16 не прекратява ли автоматично всички права на строителя по сградата (вкл. ел. таблото)? Би трябвало той да може да се намесва само в случай на проблеми по сградата, които следва да бъдат отстранени..

Продължавайте да се чудите... и да студувате. :mrgreen:
Беше ви разяснено повече от необходимото...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 14 Фев 2013, 20:35

absolut написа:Наясно съм със ситуацията, но не съм съм наясно как да реша въпроса бързо. Форсмажор, самоуправство и какво ли още не, но ток няма, а при ЧЕЗ се чака. Чудя се не следва ли, разрешение за ползване да включва и индивидуални партиди за собствениците? В акта пише, че разрешава ползване на външно ел. захранване! На какво основание ни го спират? Не е ли задължение на строителя да подаде молба за закриване на времянката по най-бързия начин след/по време на излизане на разрешението. В противен случай логично е всички живущи законно, да не плащат ток или плащат към строителя след изрична уговорка с него. Такава ние нямаме, а той не си е довършил работите очевидно. Акт 16 не прекратява ли автоматично всички права на строителя по сградата (вкл. ел. таблото)? Би трябвало той да може да се намесва само в случай на проблеми по сградата, които следва да бъдат отстранени..

От кого е въвеждането в експлоатация?
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 15 Фев 2013, 01:12

probcho написа:От кого е въвеждането в експлоатация?

От баба ти, Пробчо. Трънкина.
Хората нямат ток. Това означава отсъствие на осветление, отопление през зимата, компютър, за да отговорят на глупавият ти въпрос, и топла вода ..., за да си измият ръцете след това, от хигиенни съображения.
Какво ги забълбуквате с неуместни препращания към безвремието на поредната безсмислена инстанция.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 15 Фев 2013, 04:50

А кака Сийка? :lol:
Как ли се стърпя досега да не се впише и тя в темата? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Фев 2013, 08:10

Melly написа:А кака Сийка? :lol: .........

Тука съм! Чопля тиквени семки! :D :D :D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 15 Фев 2013, 08:50

emilgrigorov написа:
probcho написа:От кого е въвеждането в експлоатация?

От баба ти, Пробчо. Трънкина.
Хората нямат ток. Това означава отсъствие на осветление, отопление през зимата, компютър, за да отговорят на глупавият ти въпрос, и топла вода ..., за да си измият ръцете след това, от хигиенни съображения.
Какво ги забълбуквате с неуместни препращания към безвремието на поредната безсмислена инстанция.

Ехххххххххххххххххххххххххххххх, emilgrigorov, emilgrigorov! Ако баби ми приемаше, Вие нямаше да видите бял ден и сигурно щяхте да сте в ролята на малката кибритопродавачка!
Но ако все пак можете да четете, без да изпадате в мракана Вашата злоба(и все по прозираща комплексарщина), може би ще разберете за какво намеквам!
А че хората са без ток - твърде късно и твърде далече сме всички ние за да помогнем с физически действия!
И това където сте го писали:
emilgrigorov написа:Намерете си адвокат, тъй като времето е студено и хората ще се изпоразболеят. Нямате много време.

не виждам като как ще стане! Това може да се приложи за след това, но сега......
В подкрепа на моето твърдение, бе отговора
absolut написа:Вече работя с адвокат по въпроса, но за съжаление делата са бавни и тромави. Търся легална врата да си пусна тока чрез полиция, ЧЕЗ или някаква друга власт на моя страна...

Но явно няма кой да чете!
Седнете и пак четете, и ако и след второто прочитане не можете да излезете извън корубата си, никой не може да Ви помогне!
probcho
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация