начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Проблем с имотни граници

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с имотни граници

Мнениеот vesaka » 21 Фев 2013, 19:02

Здравейте моят казус е следния преди 10 години закупих имот който е ограден със незаконно построена ограда миналата година парцела до моя имот беше закупен от друг човек който е подал жалба за това че сме навлезли в имота му със 16лв м и за незаконен строеж на тази ограда и аз получавам писмо от общината да представя актуално замерване на имота, нотариален акт и разрешително за строеж на оградата.Аз направих замерване и действително се оказва че оградата се намира от единия край със 20 см в неговия имот а от другия със 1м оградата е дълга 35м и се оказва че съм навлязъл 16кв м в неговия имот.Въпроса ми е следния има ли вариант след като аз стопанисвам тази площ 10 години да я получа по давност защо ако трябва да се преместят границите водомера ми ще остане във неговия парцел и ще ми трябват доста средства за преместването му и има ли вариант да оспорвам че това са правилните граници тъй като чувам от много хора че има грешки по кадастрите и изобщо какво мога да направя за да си запазя сегашните граници
vesaka
Нов потребител

Re: Проблем с имотни граници

Мнениеот Standbay » 21 Фев 2013, 19:57

vesaka написа:сме навлезли в имота му със 16лв
:shock:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот vesaka » 21 Фев 2013, 20:02

за какви факти става на въпрос
vesaka
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Фев 2013, 20:05

Ще водите установителен иск за собственост върху тези 16кв.м..
Хубаво е да потърсите адвокат, ако не сте решил сам да си водите делото.
Хубаво е и да хвърляте малко препинателни знаци, когато пишете, за да се разбира конкретиката( като ви чета излиза, че оградата е построена миналата година, а това никак няма да ви ползва за вещния иск :) ). Съвсем добронамерено, без да се сърдите.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 21 Фев 2013, 20:19

:roll: Според мен, по-правилно е да се изчака другия да заведе Иск за собственост върху тези 16 кв.м. :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Фев 2013, 20:24

....при което може де се окаже че разходите свързани с евентуалното им придобиване (дори и да спечелите иска) са значитерно по- високи от преместване на водмерната шахта навъре във Вашия имот.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Фев 2013, 20:47

neutralen написа::roll: Според мен, по-правилно е да се изчака другия да заведе Иск за собственост върху тези 16 кв.м. :D

Не съм съгласна- изчаквателната позиция не го ползва. Съседа вече работи за своята теза- премахне ли се границата, прекъсва се и владението и.... а времето няма да обслужи бездействието.

julyanvonemona написа:

....при което може де се окаже че разходите свързани с евентуалното им придобиване (дори и да спечелите иска) са значитерно по- високи от преместване на водмерната шахта навъре във Вашия имот.

разноски, които при положително проведен иск ще се понесат от ответната страна.
Вие какво ( някакво) решение предлагате? Или афиширате пестеливостта си.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 21 Фев 2013, 20:58

:roll: Не съм наясно как ще се премахне границата без постановено влязло в сила съдебно решение по установителен иск за собственост от другия/претендента. :?:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Фев 2013, 21:54

Границата или незаконно построената ограда? Ако е второто-по административен ред, където ЗУТ върши чудеса в тази насока. :wink:
Съседа няма да води установителен, а по 108, защото не владее.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Фев 2013, 09:03

bird_of_paradise написа:........................................................................
Вие какво ( някакво) решение предлагате? Или афиширате пестеливостта си.

Обърнете внимание върху това, че не оспорвам каквото и да е!
Защо сте толкова агресивен?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация