- Дата и час: 03 Дек 2024, 02:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сервитут върху имоти - публична собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
74 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Сервитут върху имоти - публична собственост
Здравейте!
Кои сервитути Законът разрешава да бъдат учредявани върху поземлени имоти публична собственост?
Как стои въпросът относно правото на водопрекарване по Закона за водите, правото на преминаване и правото на прокарване на отклонения от общи мрежи по Закона за устройството на територията - възможно ли е да бъдат учредявани върху имоти публична собсвеност?
Кои сервитути Законът разрешава да бъдат учредявани върху поземлени имоти публична собственост?
Как стои въпросът относно правото на водопрекарване по Закона за водите, правото на преминаване и правото на прокарване на отклонения от общи мрежи по Закона за устройството на територията - възможно ли е да бъдат учредявани върху имоти публична собсвеност?
- slavyrebel
- Младши потребител
Re: Сервитут върху имоти - публична собственост
Необходимо ми е да изградя водопровод за присъединяване към съществуващ водопровод за минерална вода. За целта се налага водопроводът да премине по улица, която е публична общинска собственост. Въпросът ми е възможно ли е общината да ми учреди право на водопрекарване и ако е възможно сервитутът, от кой закон ще бъде уреден - от Закона за водите или от ЗУТ?
Проблемът произтича от това, че ЗОбС забранява имотите публична общинска собственост да бъдат обременявани със сервитути и е предвидено изключение единствено за изрично предвидените в закон случаи.
Проблемът произтича от това, че ЗОбС забранява имотите публична общинска собственост да бъдат обременявани със сервитути и е предвидено изключение единствено за изрично предвидените в закон случаи.
- slavyrebel
- Младши потребител
slavyrebel написа:Необходимо ми е да изградя водопровод за присъединяване към съществуващ водопровод за минерална вода. За целта се налага водопроводът да премине по улица, която е публична общинска собственост. Въпросът ми е възможно ли е общината да ми учреди право на водопрекарване и ако е възможно сервитутът, от кой закон ще бъде уреден - от Закона за водите или от ЗУТ?
От чисто любопитство: чия собственост е "съществуващият водопровод"?
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:От чисто любопитство: чия собственост е "съществуващият водопровод"?
Държавна собственост е. Публична. Тече процедура по издаване на разрешително за водоползване.
- slavyrebel
- Младши потребител
Чия ще е собствеността върху водопровода от съществуващата тръба до водомерния възел?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Чия ще е собствеността върху водопровода от съществуващата тръба до водомерния възел?
Аз ще я поставям - ще бъде моя. Имам изготвен парцеларен план, но трасето преминава през улицата, за целта е необходим сервитут. При проведените разговори в общинската администрация ми казаха, че става въпрос за второстепенна улица, която е публична собственост и не може да бъде обременявана със сервитути, които не са изрично разрешени от закона. Затова и поставям така въпроса си:
Възможно ли е някой от сервитутите по Закона за водите, чл.192 ЗУТ (право на преминаване) или чл.193 ЗУТ (право на прокарване на отклонения от общи мрежи) да бъде учреден върху имот - публична собственост? Или ако не, възможно ли е да бъде учреден някакъв друг сервитут за прокарването на водопровода през улицата?
Приемам всякакви съвети за разрешаването на проблема. Благодаря ви много за изказаните мнения и оказаното съдействие!
- slavyrebel
- Младши потребител
Абе, slavyrebel, пак нещо ви мотаят ли, мотаят. Що за глупости...
От подземния кадастър ще се проследи трасето на колекторната мрежа, която обременява със сервитут т.н. публична собственост. Ще трябва за сключите договор със собственика на мрежата/съоръжението, въз основа на който да се изготви проект за възможно най-късото трасе на "връзката" (водопровода) от границата на вашия имот до тази точка, който подлежи на съгласуване и одобрение от техническата служба в общината.
От подземния кадастър ще се проследи трасето на колекторната мрежа, която обременява със сервитут т.н. публична собственост. Ще трябва за сключите договор със собственика на мрежата/съоръжението, въз основа на който да се изготви проект за възможно най-късото трасе на "връзката" (водопровода) от границата на вашия имот до тази точка, който подлежи на съгласуване и одобрение от техническата служба в общината.
-
Melly - Старши потребител
Този път наистина съм неподготвен! Възможно ли е по принцип да има сервитут върху имот публична собственост?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
ЗОС:
Чл. 7. ...
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) Имотите и вещите - публична общинска собственост, не могат да се отчуждават и да се прехвърлят в собственост на трети лица. Имоти - публична общинска собственост, могат да се обременяват с ограничени вещни права само в случаите, определени със закон.
...
ЗДС:
Чл. 7. ...
(5) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) В случаите и при условията, определени със закон, с решение на Министерския съвет върху имоти - публична държавна собственост, може да се учредяват ограничени вещни права, когато това е необходимо за изграждане на национален обект или за трайно задоволяване на обществени потребности.
(6) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Ограничените вещни права по ал. 5 не могат да се учредяват върху имоти - публична държавна собственост, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, както и върху обекти или имоти - изключителна държавна собственост.
Чл. 7. ...
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) Имотите и вещите - публична общинска собственост, не могат да се отчуждават и да се прехвърлят в собственост на трети лица. Имоти - публична общинска собственост, могат да се обременяват с ограничени вещни права само в случаите, определени със закон.
...
ЗДС:
Чл. 7. ...
(5) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) В случаите и при условията, определени със закон, с решение на Министерския съвет върху имоти - публична държавна собственост, може да се учредяват ограничени вещни права, когато това е необходимо за изграждане на национален обект или за трайно задоволяване на обществени потребности.
(6) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Ограничените вещни права по ал. 5 не могат да се учредяват върху имоти - публична държавна собственост, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, както и върху обекти или имоти - изключителна държавна собственост.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Наясно съм с разпоредбата на чл.7, ал.2 ЗОС, но все още не ми е ясно: необходимо ли е изобщо общината да ми учреди сервитут за изграждането на водопровода и законът разрешава ли учредяването на такъв сервитут?
А и сега в хода на мисълта ми възниква още един чисто процедурен въпрос:
"Кое следва да бъде осъществено първо - одобряването на инвестиционния проект и издаването на разрешение за строеж на обекта (съоръжението) или учредяването на сервитута върху поземления имот (улицата), ако в действителност е необходимо учредяване на сервитут, както се тъврди от общинската администрация?
А и сега в хода на мисълта ми възниква още един чисто процедурен въпрос:
"Кое следва да бъде осъществено първо - одобряването на инвестиционния проект и издаването на разрешение за строеж на обекта (съоръжението) или учредяването на сервитута върху поземления имот (улицата), ако в действителност е необходимо учредяване на сервитут, както се тъврди от общинската администрация?
- slavyrebel
- Младши потребител
Господине, извинете, но отговорът ми е към julyanvonemona:
julyanvonemona е, по мои впечатления, доста полезен форумец, дал е отговори на доста хора тук. Струва ми се, че цитатите от ЗДС и ЗОС ще изяснят неща, за които някои хора не са съвсем наясно (не Вие, очевидно). Нека темата Ви не бъде полезна само за Вас самия, защото в този случай няма защо да се разисква във форума, може и на ЛС.
julyanvonemona написа:Възможно ли е по принцип да има сервитут върху имот публична собственост?
julyanvonemona е, по мои впечатления, доста полезен форумец, дал е отговори на доста хора тук. Струва ми се, че цитатите от ЗДС и ЗОС ще изяснят неща, за които някои хора не са съвсем наясно (не Вие, очевидно). Нека темата Ви не бъде полезна само за Вас самия, защото в този случай няма защо да се разисква във форума, може и на ЛС.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Господине, извинете, но отговорът ми е към julyanvonemona:
julyanvonemona написа:Възможно ли е по принцип да има сервитут върху имот публична собственост?
Извинявам се, че придадох доста личен характер на дискусията. Не съм от най-редовните посетители на форума, но ще се опитам да бъда полезен и на останалите участници във форима.
Видимо от разпоредбите на чл.7, ал.2 ЗОС и чл.7, ал.5 и 6 ЗДС върху имотите публична собственоост, е възможно да бъдат учредявани ограничени вещни права и да бъдат обременявани с тежести (сервитути). Предвидена е обаче необходимостта да съществува изрична законова разпоредба, която да регламентира възможнноста за учредяване на ограничените вещни права. Такива законови разпоредби например съществуват в Закона за енергетиката и ЗОЗЗ.
Установих, че и в Наредбите на някои Общински съвети също има разпоредби, уреждащи учредяването на сервитути върху имоти - публична собственост. Става въпрос уредба на местно ниво конкретно на случая със сервитута за водопрекарване, уреден от закона за водите, както и за сервитутите по чл.192 и 193 ЗУТ. Не успявам да открия при прочита на ЗВ и ЗУТ изрична разпоредба, разрешаваща учредяване на сервитути върху имоти - публична собственост, като е възможно и пропускът да е мой. ==> и тук се ражда още един выпрос: как следва да бъдат тълкувани разпоредбата на чл.7, ал.2 ЗОС - в тесен смисъл, като се има предвид ЗАКОН, като акт на Народното събрание, или разширено, като се има предвид какъв да е нормативен акт.
И отново към основният въпрос: Законът за водите и ЗУТ, уреждат ли изключение от общото правило, че имотите публична собственост не се обременяват със сервитути?
- slavyrebel
- Младши потребител
Здравейте, аз също имам подобен проблем. Необходимо ми е да прокарам водопровод през улица. Необходимо ли е да ми бъде учреден сервитут по Закона за водите или по ЗУТ?
- zaden
- Нов потребител
Не ми е много ясно защо е необходимо водопроводът в частта му, минаваща по улицата, да бъде Ваша собственост? Не е ли по-лесно да го харижете на общината?
-
vdggbg - Активен потребител
zaden написа:Здравейте, аз също имам подобен проблем. Необходимо ми е да прокарам водопровод през улица. Необходимо ли е да ми бъде учреден сервитут по Закона за водите или по ЗУТ?
Избийте си го от главата. Въобще не можете да прокарате този водопровод, та камо ли да питате и за сервитут.
-
julyanvonemona написа:Избийте си го от главата. Въобще не можете да прокарате този водопровод, та камо ли да питате и за сервитут.
Я па ти
Между другото, широко се полза вариантът на ВГБГБГ с дългите уши. Даже стана всеобща практика. Което не е нормално. Не, не е нормално.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Преди да се пишеш такъв отворкьо прочети чл.108 (2) ЗУТ. После се върни и на (1) изр. второ за да разбереш (ако можеш разбира се), че просто няма как zaden да прокара водопровод напреко на улицата, освен ако не е сградно отклонение. Но! За това си има друг ред и не му трябва сервитут.emilgrigorov написа:julyanvonemona написа:Избийте си го от главата. Въобще не можете да прокарате този водопровод, та камо ли да питате и за сервитут.
Я па ти
Най-накрая вземи и прочети новата т.8 от чл.134 (2) ЗУТ за да ти светне, че нашата татковина сериозно гледа на въпроса с плановете-схеми за водоснабдяване и пр., които съществуват номинално в легислатурата още от времето на §32 от ППЗПИНМ, но по незнайни причини общинарските негодници май не им обръщат достатъчно внимание.
-
emilgrigorov написа:Между другото, широко се полза вариантът на ВГБГБГ с дългите уши. Даже стана всеобща практика. Което не е нормално. Не, не е нормално.
Ей, тия уши - все Ви дразнят. Ще взема да си ги вържа отзад с ластиче...
И защо да не е нормално - нали има свобода на договаряне, един вид? Сключва се договор, според който единия взима, а другия дава - какво толкова?
-
vdggbg - Активен потребител
На косо не може. Ама напрЕко си може, Емонски. Сградно отклонение му викат. А до него - уличен водопровод (от някъде до някъде, етап ли, кВо ли). И, съответно, диференциацията в правата и задълженията.
По другите неща, за които пишеш, си е конкретика. Я ги има, я - нЕма, и трябва да се правят.
По другите неща, за които пишеш, си е конкретика. Я ги има, я - нЕма, и трябва да се правят.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
74 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Строителство и регулация
|
|