начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Сервитут върху имоти - публична собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сервитут върху имоти - публична собственост

Мнениеот slavyrebel » 02 Мар 2013, 00:08

Здравейте!
Кои сервитути Законът разрешава да бъдат учредявани върху поземлени имоти публична собственост?
Как стои въпросът относно правото на водопрекарване по Закона за водите, правото на преминаване и правото на прокарване на отклонения от общи мрежи по Закона за устройството на територията - възможно ли е да бъдат учредявани върху имоти публична собсвеност?
slavyrebel
Младши потребител

Re: Сервитут върху имоти - публична собственост

Мнениеот slavyrebel » 02 Мар 2013, 18:29

Необходимо ми е да изградя водопровод за присъединяване към съществуващ водопровод за минерална вода. За целта се налага водопроводът да премине по улица, която е публична общинска собственост. Въпросът ми е възможно ли е общината да ми учреди право на водопрекарване и ако е възможно сервитутът, от кой закон ще бъде уреден - от Закона за водите или от ЗУТ?
Проблемът произтича от това, че ЗОбС забранява имотите публична общинска собственост да бъдат обременявани със сервитути и е предвидено изключение единствено за изрично предвидените в закон случаи.
slavyrebel
Младши потребител

Мнениеот probcho » 02 Мар 2013, 21:42

slavyrebel написа:Необходимо ми е да изградя водопровод за присъединяване към съществуващ водопровод за минерална вода. За целта се налага водопроводът да премине по улица, която е публична общинска собственост. Въпросът ми е възможно ли е общината да ми учреди право на водопрекарване и ако е възможно сервитутът, от кой закон ще бъде уреден - от Закона за водите или от ЗУТ?
Проблемът произтича от това, че ЗОбС забранява имотите публична общинска собственост да бъдат обременявани със сервитути и е предвидено изключение единствено за изрично предвидените в закон случаи.

От чисто любопитство: чия собственост е "съществуващият водопровод"?
probcho
Активен потребител

Мнениеот slavyrebel » 02 Мар 2013, 22:10

probcho написа:От чисто любопитство: чия собственост е "съществуващият водопровод"?

Държавна собственост е. Публична. Тече процедура по издаване на разрешително за водоползване.
slavyrebel
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Мар 2013, 15:26

Чия ще е собствеността върху водопровода от съществуващата тръба до водомерния възел?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот slavyrebel » 03 Мар 2013, 16:07

emilgrigorov написа:Чия ще е собствеността върху водопровода от съществуващата тръба до водомерния възел?

Аз ще я поставям - ще бъде моя. Имам изготвен парцеларен план, но трасето преминава през улицата, за целта е необходим сервитут. При проведените разговори в общинската администрация ми казаха, че става въпрос за второстепенна улица, която е публична собственост и не може да бъде обременявана със сервитути, които не са изрично разрешени от закона. Затова и поставям така въпроса си:

Възможно ли е някой от сервитутите по Закона за водите, чл.192 ЗУТ (право на преминаване) или чл.193 ЗУТ (право на прокарване на отклонения от общи мрежи) да бъде учреден върху имот - публична собственост? Или ако не, възможно ли е да бъде учреден някакъв друг сервитут за прокарването на водопровода през улицата?

Приемам всякакви съвети за разрешаването на проблема. Благодаря ви много за изказаните мнения и оказаното съдействие!
slavyrebel
Младши потребител

Мнениеот Melly » 03 Мар 2013, 16:42

Абе, slavyrebel, пак нещо ви мотаят ли, мотаят. Що за глупости... :lol:
От подземния кадастър ще се проследи трасето на колекторната мрежа, която обременява със сервитут т.н. публична собственост. Ще трябва за сключите договор със собственика на мрежата/съоръжението, въз основа на който да се изготви проект за възможно най-късото трасе на "връзката" (водопровода) от границата на вашия имот до тази точка, който подлежи на съгласуване и одобрение от техническата служба в общината.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Мар 2013, 18:49

Този път наистина съм неподготвен! Възможно ли е по принцип да има сервитут върху имот публична собственост?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Мар 2013, 19:14

ЗОС:
Чл. 7. ...
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) Имотите и вещите - публична общинска собственост, не могат да се отчуждават и да се прехвърлят в собственост на трети лица. Имоти - публична общинска собственост, могат да се обременяват с ограничени вещни права само в случаите, определени със закон.
...
ЗДС:
Чл. 7. ...
(5) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) В случаите и при условията, определени със закон, с решение на Министерския съвет върху имоти - публична държавна собственост, може да се учредяват ограничени вещни права, когато това е необходимо за изграждане на национален обект или за трайно задоволяване на обществени потребности.
(6) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Ограничените вещни права по ал. 5 не могат да се учредяват върху имоти - публична държавна собственост, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, както и върху обекти или имоти - изключителна държавна собственост.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот slavyrebel » 03 Мар 2013, 19:43

Наясно съм с разпоредбата на чл.7, ал.2 ЗОС, но все още не ми е ясно: необходимо ли е изобщо общината да ми учреди сервитут за изграждането на водопровода и законът разрешава ли учредяването на такъв сервитут?

А и сега в хода на мисълта ми възниква още един чисто процедурен въпрос:
"Кое следва да бъде осъществено първо - одобряването на инвестиционния проект и издаването на разрешение за строеж на обекта (съоръжението) или учредяването на сервитута върху поземления имот (улицата), ако в действителност е необходимо учредяване на сервитут, както се тъврди от общинската администрация?
slavyrebel
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Мар 2013, 20:28

Господине, извинете, но отговорът ми е към julyanvonemona:
julyanvonemona написа:Възможно ли е по принцип да има сервитут върху имот публична собственост?

julyanvonemona е, по мои впечатления, доста полезен форумец, дал е отговори на доста хора тук. Струва ми се, че цитатите от ЗДС и ЗОС ще изяснят неща, за които някои хора не са съвсем наясно (не Вие, очевидно). Нека темата Ви не бъде полезна само за Вас самия, защото в този случай няма защо да се разисква във форума, може и на ЛС.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот slavyrebel » 03 Мар 2013, 21:55

ykovachev написа:Господине, извинете, но отговорът ми е към julyanvonemona:

julyanvonemona написа:Възможно ли е по принцип да има сервитут върху имот публична собственост?

julyanvonemona е, по мои впечатления, доста полезен форумец, дал е отговори на доста хора тук. Струва ми се, че цитатите от ЗДС и ЗОС ще изяснят неща, за които някои хора не са съвсем наясно (не Вие, очевидно). Нека темата Ви не бъде полезна само за Вас самия, защото в този случай няма защо да се разисква във форума, може и на ЛС.

Извинявам се, че придадох доста личен характер на дискусията. Не съм от най-редовните посетители на форума, но ще се опитам да бъда полезен и на останалите участници във форима.

Видимо от разпоредбите на чл.7, ал.2 ЗОС и чл.7, ал.5 и 6 ЗДС върху имотите публична собственоост, е възможно да бъдат учредявани ограничени вещни права и да бъдат обременявани с тежести (сервитути). Предвидена е обаче необходимостта да съществува изрична законова разпоредба, която да регламентира възможнноста за учредяване на ограничените вещни права. Такива законови разпоредби например съществуват в Закона за енергетиката и ЗОЗЗ.
Установих, че и в Наредбите на някои Общински съвети също има разпоредби, уреждащи учредяването на сервитути върху имоти - публична собственост. Става въпрос уредба на местно ниво конкретно на случая със сервитута за водопрекарване, уреден от закона за водите, както и за сервитутите по чл.192 и 193 ЗУТ. Не успявам да открия при прочита на ЗВ и ЗУТ изрична разпоредба, разрешаваща учредяване на сервитути върху имоти - публична собственост, като е възможно и пропускът да е мой. ==> и тук се ражда още един выпрос: как следва да бъдат тълкувани разпоредбата на чл.7, ал.2 ЗОС - в тесен смисъл, като се има предвид ЗАКОН, като акт на Народното събрание, или разширено, като се има предвид какъв да е нормативен акт.
И отново към основният въпрос: Законът за водите и ЗУТ, уреждат ли изключение от общото правило, че имотите публична собственост не се обременяват със сервитути?
slavyrebel
Младши потребител

Мнениеот zaden » 04 Мар 2013, 13:04

Здравейте, аз също имам подобен проблем. Необходимо ми е да прокарам водопровод през улица. Необходимо ли е да ми бъде учреден сервитут по Закона за водите или по ЗУТ?
zaden
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 04 Мар 2013, 17:11

Не ми е много ясно защо е необходимо водопроводът в частта му, минаваща по улицата, да бъде Ваша собственост? Не е ли по-лесно да го харижете на общината?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Мар 2013, 20:17

zaden написа:Здравейте, аз също имам подобен проблем. Необходимо ми е да прокарам водопровод през улица. Необходимо ли е да ми бъде учреден сервитут по Закона за водите или по ЗУТ?

Избийте си го от главата. Въобще не можете да прокарате този водопровод, та камо ли да питате и за сервитут.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Мар 2013, 04:12

julyanvonemona написа:Избийте си го от главата. Въобще не можете да прокарате този водопровод, та камо ли да питате и за сервитут.

Я па ти :wink:
Между другото, широко се полза вариантът на ВГБГБГ с дългите уши. Даже стана всеобща практика. Което не е нормално. Не, не е нормално.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Мар 2013, 09:42

emilgrigorov написа:
julyanvonemona написа:Избийте си го от главата. Въобще не можете да прокарате този водопровод, та камо ли да питате и за сервитут.

Я па ти :wink:
Преди да се пишеш такъв отворкьо прочети чл.108 (2) ЗУТ. После се върни и на (1) изр. второ за да разбереш (ако можеш разбира се), че просто няма как zaden да прокара водопровод напреко на улицата, освен ако не е сградно отклонение. Но! За това си има друг ред и не му трябва сервитут.
Най-накрая вземи и прочети новата т.8 от чл.134 (2) ЗУТ за да ти светне, че нашата татковина сериозно гледа на въпроса с плановете-схеми за водоснабдяване и пр., които съществуват номинално в легислатурата още от времето на §32 от ППЗПИНМ, но по незнайни причини общинарските негодници май не им обръщат достатъчно внимание.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 05 Мар 2013, 20:12

emilgrigorov написа:Между другото, широко се полза вариантът на ВГБГБГ с дългите уши. Даже стана всеобща практика. Което не е нормално. Не, не е нормално.

Ей, тия уши - все Ви дразнят. Ще взема да си ги вържа отзад с ластиче... :D
И защо да не е нормално - нали има свобода на договаряне, един вид? Сключва се договор, според който единия взима, а другия дава - какво толкова?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Мар 2013, 21:16

vdggbg написа:.................................
Ей, тия уши - все Ви дразнят..........
Сериозно! Що са ти, след като не са в състояние да пропъждат досадните мухи. Виж при мен е сложно!В мойта глава бият сачми, а от тях отърване няма! :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Мар 2013, 08:32

На косо не може. Ама напрЕко си може, Емонски. Сградно отклонение му викат. А до него - уличен водопровод (от някъде до някъде, етап ли, кВо ли). И, съответно, диференциацията в правата и задълженията.
По другите неща, за които пишеш, си е конкретика. Я ги има, я - нЕма, и трябва да се правят.
А Марко уж е дългоух, а каТ патица е .... кууух. :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация