начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Захранване на имот с вода

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Захранване на имот с вода

Мнениеот orchid12 » 05 Мар 2013, 21:48

Здравейте!
Бих искала да ви помоля за професионално мнение по следния въпрос.
От Варна съм. Имам имот с къща в кв. Изгрев. Районът от скоро е в регулация. Общината няма средства да го водоснабди и това няма да бъде скоро на дневен ред . Въпреки всичко ми казаха, че мога да се Водозахраня по общински път, като изградя водопровод с дължина 84 м. Не просто отклонение за моя имот, а водопровод отговарящ на всички съвременни изисквания за изграждане на инфраструктурата. До тук супер, но това мероприятие ще струва около 16 000 лева , а и в Общината ме уведомиха, че ще трябва да подпиша договор с тях, че след построяването на водопровода той ще стане тяхна собственост, а аз ще поема всички разноски по проектирането и изграждането му. Въпросът ми е: има ли право Общината да ме "изнудва" по този начин, след като е длъжна да изгради инфраструктура за своите граждани? Има ли закон, чрез който Общината един ден да ме обезщети /поне частично/? Този водопровод ще задоволи нуждите и на съседни имоти, които са дръпнали по една тръбица от други съседи и ВИК не може да поддържа системата дори и да иска. За съжаление в района живеят само възрастни хора и никой не може да ми помогне финансово. Благодаря предварително!
orchid12
Нов потребител

Re: Захранване на имот с вода

Мнениеот TheOldMan » 05 Мар 2013, 22:40

Общината няма право да ви изнудва, обаче от друга страна не е и задължена да прекара водопровода в момента когато го поискате. Така че пробват - ако мине-мине, ако не мине... ще чакате докато се намерят пари отнякъде, или докато на власт не дойде кмет от вашия квартал :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Мар 2013, 08:38

Това е всеобща практика.
Може да опитате, предвид обществените настроенията в момента, да си осигурите вземане на сумата, в бъдеще време.
Редно би било, ако минете на такъв вариант, да докажете стойност по реда на обществените поръчки или по-ниска.
Адвокат :!: :!: :!:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 06 Мар 2013, 20:37

"Доказване на стойност по реда на обществените поръчки"? Що е то? Да не е някой нов модел на ракия от цитрусови плодове, примерно?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Мар 2013, 21:41

vdggbg написа:"Доказване на стойност по реда на обществените поръчки"? Що е то? Да не е някой нов модел на ракия от цитрусови плодове, примерно?

Не бе колега, това е интерполация от нещо, към нещо друго!Не ги разбираш тези работици. Представяш ли си emilgrigorov врял и кипял в ЗОП, да се занимава да обяснява що е
"Доказване на стойност по реда на обществените поръчки"
то се подразбира. Съвсем естествено е да го приемеш, също като баничка която си купуваш от уличната лафка - толкова е просто че даже бие на тъпотия.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Мар 2013, 22:24

Е, то ясно, че и двамата не го разбирате. Не съм имал за цел да обяснявам нито на Марко, нито на Санчо. :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Мар 2013, 09:08

emilgrigorov написа:Е, то ясно, че и двамата не го разбирате. Не съм имал за цел да обяснявам нито на Марко, нито на Санчо. :lol:

Мисля че ние с Марко искренно бихме се радвали ако си си го обяснил на себе си, за да заревем заедно с пълен глас "осанна осанна emilgrigorov! Ти си Велик!"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 07 Мар 2013, 17:43

julyanvonemona написа:... осанна осанна emilgrigorov! Ти си Велик!

Правилно, правилно. Точно така. :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Мар 2013, 19:05

emilgrigorov , освен че разбрахме за варене на рякия от маслини, би ли ни казал нещо за това как се оправят адвокатите в Гърция, техният закон по сложен ли е от нашия и въобще възможно ли е там вмешателство в адвокатската професия - такова каквото правим тук?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 07 Мар 2013, 20:43

emilgrigorov написа:Е, то ясно, че и двамата не го разбирате. Не съм имал за цел да обяснявам нито на Марко, нито на Санчо. :lol:

Не е нужно нищо да обяснявате - то всичко е ясно. Делото по спасяване на давещите се е в ръцете на самите давещи се - нали така? Ние сме само наблюдатели. А Вие сте и експерт по обществени настроения, и иженарицаеми "поръчки".
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 07 Мар 2013, 21:24

julyanvonemona написа:...за варене на ракия от маслини ...

Абе, не разбрахте ли най-после, че слуховете за ракия от маслини са силно преувеличени :?: :lol: От грозде, Емонски. От грозденце се прави. :lol:
Отношението на маслинките към ракийката е от къмту салатката.
А в братска Гърция сделка с недвижим имот без адвокат на всяка от страните не стаа, нема как. Като нотариуса си пише нотариалния акт, не е за това адвоката.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 08 Мар 2013, 02:36

orchid12 написа:Здравейте!
Бих искала да ви помоля за професионално мнение по следния въпрос.
От Варна съм. Имам имот с къща в кв. Изгрев. Районът от скоро е в регулация. Общината няма средства да го водоснабди и това няма да бъде скоро на дневен ред . Въпреки всичко ми казаха, че мога да се Водозахраня по общински път, като изградя водопровод с дължина 84 м. .....

В София, поне в район Банкя, ми съгласуваха без проблеми инвестиционен проект за сграда, захранена с вода от сондажен кладенец. Ако при Вас този вариант е приложим, със сигурност ще излезе по-евтино, ще си имате водица, а някой прекрасен ден, когато местното Ви ВиК прокара вода до Вас, ще си имате един независим резервен водоизточник, от който да си поливате градината безплатно. :wink:
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Мар 2013, 08:17

Sir_Humphrey идеята Ви за сондажен кладенец е много добра- още повече че съответната басейнова дирекция е във Варна. Това има известно ппредимство, защото в Банкя за разрешение за водовземане от подпочвени води май беше в Благоевград, разбира се ако искаме водоисточника да ни е законен. Лошото е, че оная бяла варовикова платформа на която е резположена Варна ако ще да я извиваш като пране не пуска капчица вода. Все пак зависи къде е имота. Има и късметлии.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Мар 2013, 09:28

В Плевен е. И "осъвремениха" изискванията си: вихрят се едни безумни хидрогеоложки доклади, разработвани от едни "нашички", на цена 2-3000 лв. Това - без сондажа и водовземните съоръжения. И тези неща, евтино да ти излязат, под 1000 лева няма да паднеш.
И какво, като равносметка: 4 бона. Това са 2000 кубика вода от водопроводната мрежа, купени. Знаеш ли кога ще похарчиш 2000 кубика, за да излезеш на нула :?: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Мар 2013, 09:44

А ич?!!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Мар 2013, 09:59

С кобилицата, менците, ииии .... коя беше, на чУшмата :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 08 Мар 2013, 18:31

Само, нека да уточним - за къща в кв. Изгрев не е необходимо разрешение за водовземане - достатъчно е уведомление за изграждане на кладенец (сондаж). Уведомителен, а не разрешителен, режим.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Мар 2013, 19:20

Имаш право колега vdggbg при това положение и таксите са съвсем различни, особено ако става въпрос не за търговски нужи, така че си стрева стига вода да има!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 09 Мар 2013, 02:14

При мене уведомлението към басейновата дирекция и удостоверението (издадено от нея и заместващо договора с ВиК в документацията за разрешение за строеж) за регистриран кладенец бяха безплатни, защото ставаше дума за кладенец за задоволяване на собствени битови нужди. За сметка на това, чакането за удостоверението беше поне двойно по-дълго от обичайния двуседмичен срок за адм. услуга.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Мар 2013, 09:20

Самият аз на морската си къщичка съм изцяло на сондажен кладенец, но водата е кът- особено от средата на овгуст до към края на септември. Когато го осъществих понятието басейновата дирекция не съществуваше. После някъде около 2000-та в селото, понеже всички сме на сондажни кладенци (там водопровода е на местен каптаж от 9 кубика който се изчерпва в края на май) дойдоха не'кви от басейнова дирекция Варна и ни регистрираха кладенците, нямаше нищо за плащане, но един реши на сондажна вода, да регистрира търговски обект и действително му разказаха играта. Каза че плащането било безумно, а изискванията още по...
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация