- Дата и час: 03 Дек 2024, 02:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преместване на ограда без известие и присъствие?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Преместване на ограда без известие и присъствие?
Здравейте!!!
Казусът е следният:
Живея в Пловдив, и имам къща с двор на село, комшията имаше претенции за мястото на граничната линия между моя и неговия имот (от около 3-5 години насам). Ходя много рядко на село (1-2 пъти в годината) и скоро от познат разбрах, че комшията дейтвал по някакви начини, незнам точно как, община, геодезист и т.н. и е преместил оградата в негова полза.
Въпросиът ми е:
Може ли комшията да прави тези неща без да съм получавал никакви писма или да съм известяван по някакъв друг начин, не трябва ли например да получа от общината някакво писмо, не трябва ли аз да присъствам при преместването на оградата и да потвърдя с подпис че съм съгласен? Как може комшията и там хора от общината ли са, геодезисти ли са, техници ли са могат да местят без аз да присъствам и да се съглася?
Казусът е следният:
Живея в Пловдив, и имам къща с двор на село, комшията имаше претенции за мястото на граничната линия между моя и неговия имот (от около 3-5 години насам). Ходя много рядко на село (1-2 пъти в годината) и скоро от познат разбрах, че комшията дейтвал по някакви начини, незнам точно как, община, геодезист и т.н. и е преместил оградата в негова полза.
Въпросиът ми е:
Може ли комшията да прави тези неща без да съм получавал никакви писма или да съм известяван по някакъв друг начин, не трябва ли например да получа от общината някакво писмо, не трябва ли аз да присъствам при преместването на оградата и да потвърдя с подпис че съм съгласен? Как може комшията и там хора от общината ли са, геодезисти ли са, техници ли са могат да местят без аз да присъствам и да се съглася?
- meylin
- Нов потребител
Re: Преместване на ограда без известие и присъствие?
Съседът Ви няма право да премести оградата без да сте уведумен за това, дори и да има законно право върху спорните квадратни метри.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря много за отговора!
Аз все още не съм наясно с точната ситуация, тези дни ще отида и ще проверя, просто със сигурност знам, че той е преместил оградата. Предполагам че заради тези неща той е минал през общината. Кой по принцип или кой орган при тези промени трябва да ме уведоми мене? Можеше по принцип лично и комшията да ме уведоми доброволно най-малкото, но той тове не го е направил, даже преди съм му давал телефонен номер да ми звънне ако реши да действа нещо.
И какво мога да действам сега, как мога да оспоря промяната, трябва да оспоря промяната в общината ли, трябва да обжалвам че промените са направени без да съм уведомен по никакъв начин ли?
Аз все още не съм наясно с точната ситуация, тези дни ще отида и ще проверя, просто със сигурност знам, че той е преместил оградата. Предполагам че заради тези неща той е минал през общината. Кой по принцип или кой орган при тези промени трябва да ме уведоми мене? Можеше по принцип лично и комшията да ме уведоми доброволно най-малкото, но той тове не го е направил, даже преди съм му давал телефонен номер да ми звънне ако реши да действа нещо.
И какво мога да действам сега, как мога да оспоря промяната, трябва да оспоря промяната в общината ли, трябва да обжалвам че промените са направени без да съм уведомен по никакъв начин ли?
- meylin
- Нов потребител
По начало по смисъла на §5 т.38 ДР на ЗУТ отгадата е строеж. След като това е така, за да е законна за нея -съгласно чл.148 ЗУТи като изключим хипотезите на чл.151 ЗУТ - се издава разрешение за строеж от главния архитект на съответната община. Това пък разрешение се предхожда от други действия и т.н.
-
И за да не съм голословна, съветът ми към питащият е да се обърне към колега адвокат. Въпросът е за установяване на право, а не за факти - колко законосъобразно е или не е преместена оградата, т.к. с това демонстративно действие правото му на собственост е оспорено!!!
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:...Въпросът е за установяване на право, а не за факти - колко законосъобразно е или не е преместена оградата!!!
Споровете с "кака Сийка" са ми излишество, не че го подкрепям, но какво пречи да се работи на всички фронтове едновременно?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Melly написа:...Въпросът е за установяване на право, а не за факти - колко законосъобразно е или не е преместена оградата!!!
Споровете с "кака Сийка" са ми излишество, не че го подкрепям, но какво пречи да се работи на всички фронтове едновременно?
В конкретния казус административният спор (а дали той ще има предмет - ИАА) е малко вероятно. А това се установява от колега при предварителната проверка. Нито отмяната на ИАА, нито Заповедта за премахване, както знаем, имат изпълнителна сила.
Винаги съм търсела най-краткия път за решаване на проблемите, и в случая това е общия исков ред.
-
Проверка не е извършена, отделно, че и самият питащ не знае цялата фактология. Няма да се изненадам да има и ИАА, който да си виси в правния мир невръчен на заинтересованото лице по някакви си причини.
Дори да проведе успешно иска по 108, ако има наличие на усложнения от адм. характер същите следва да бъдат решени, защото само по себе си Р по гр. дело няма да заличи случилото се. Това ми е мисълта.
Дори да проведе успешно иска по 108, ако има наличие на усложнения от адм. характер същите следва да бъдат решени, защото само по себе си Р по гр. дело няма да заличи случилото се. Това ми е мисълта.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Melly написа:Въпросът е за установяване на право, ............
-
julyanvonemona написа:Melly написа:Въпросът е за установяване на право, ............
.... не е ли очевидно че правото е на meylin?
Никак, напротив- има си спор за собственост върху отнетите с преместването на оградата квадрати от имота. Това си е спор за право,
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Проверка не е извършена, отделно, че и самият питащ не знае цялата фактология. Няма да се изненадам да има и ИАА, който да си виси в правния мир невръчен на заинтересованото лице по някакви си причини.
По-скоро бих казала, че искът ще има правна квалификация чл.53 ЗКИР във вр.с чл.108 и чл.109 ЗС, където ще бъде проведен косвен съдебен контрол и върху ИАА в случай, че такъв е налице.
Две в едно, н`ъл тъй.
-
Последна промяна Melly на 09 Мар 2013, 15:59, променена общо 1 път
-
bird_of_paradise написа:Никак, напротив- има си спор за собственост върху отнетите с преместването на оградата квадрати от имота.....
Ако въобще са отнети някакви квадрати. Равно вероятно е просто съседът да си е потегнал оградата.
-
М, дам... би ли погледнала как стоят нещата за Пловдивско
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a
http://www.cadastre.bg/odobreni-s-vlezl ... st-plovdiv
Може да се окаже, че "две в едно" е "мисията невъзможна".
Чек, че слушам една хубава песен да те поздравя, защото си упорита http://www.youtube.com/watch?v=XQUpIO4g ... SVuDs3sp5w
Не се отклонявай от правия път. Намери сили и подмини страничните фактори.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a
http://www.cadastre.bg/odobreni-s-vlezl ... st-plovdiv
Може да се окаже, че "две в едно" е "мисията невъзможна".
Чек, че слушам една хубава песен да те поздравя, защото си упорита http://www.youtube.com/watch?v=XQUpIO4g ... SVuDs3sp5w
Не се отклонявай от правия път. Намери сили и подмини страничните фактори.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
julyanvonemona написа:bird_of_paradise написа:Никак, напротив- има си спор за собственост върху отнетите с преместването на оградата квадрати от имота.....
Ако въобще са отнети някакви квадрати. Равно вероятно е просто съседът да си е потегнал оградата.
Възможно е! Което ме подсеща, че не бива да се коментира по мъглив преразказ, ама на пустото "непостоянство" и/ или несъвършенство все ме връщат тук.
Спокойна почивка, юзъри.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Може би проявявам характерен за учениците от прогимназията изключителен наивитет, но ако музикалният поздрав е за мен сърдечно благодаря!
-
Благодаря на всички които се отзоваха
Аз за сега все още не споря за квадратите може и да са неговите може и да са моите. За сега въпроса е там, че е действано без да съм уведомен и присъствал за целия процес когато е местена оградата и преди това. Аз след като разбрах веднага му звъннах на комшията защо най-малкото той не ме е уведомил, и ми каза амм аз такова, ммм аз онова, мии аз за какво да ти звъня, и такива ми ги увъртя. Можеше да ми звънне после да сме спокойни и двамата и да нямаме разправии, сега като научавам след като всичко е свършило знам ли какви може да ги е навъртял.
След няколко часа тръгвам за село да видя за какво точно става въпрос, какво е извършено и на каво основание. Какво да кажа излишни разправии и разходи. Тогава вече ще преценя ако има нужда какви точно действия да предприема. Ще пиша после пак за положението.
Благодаря още веднъж и лек уикенд
Аз за сега все още не споря за квадратите може и да са неговите може и да са моите. За сега въпроса е там, че е действано без да съм уведомен и присъствал за целия процес когато е местена оградата и преди това. Аз след като разбрах веднага му звъннах на комшията защо най-малкото той не ме е уведомил, и ми каза амм аз такова, ммм аз онова, мии аз за какво да ти звъня, и такива ми ги увъртя. Можеше да ми звънне после да сме спокойни и двамата и да нямаме разправии, сега като научавам след като всичко е свършило знам ли какви може да ги е навъртял.
След няколко часа тръгвам за село да видя за какво точно става въпрос, какво е извършено и на каво основание. Какво да кажа излишни разправии и разходи. Тогава вече ще преценя ако има нужда какви точно действия да предприема. Ще пиша после пак за положението.
- meylin
- Нов потребител
meylin и не забравяйте да послушате съвета а именно
Така че идете до двора си с адвокат. Той с бръснещ поглед на часа и до йота ще прецени отнети ли са площи от дворното Ви място или не ,
А това се установява от колега при предварителната проверка.
Така че идете до двора си с адвокат. Той с бръснещ поглед на часа и до йота ще прецени отнети ли са площи от дворното Ви място или не ,
-
Забележката ви е израз на грубо и неуместно отношение към конкретен юзър.
Чета форума и не спирам да се питам.... не спирах, вече загубих интерес до къде може да стигне в озлоблението си този безумен свят.
Оказва се, че граници няма.
Дерзайте- може и още. Злобата показва безсилие.
Чета форума и не спирам да се питам.... не спирах, вече загубих интерес до къде може да стигне в озлоблението си този безумен свят.
Оказва се, че граници няма.
Дерзайте- може и още. Злобата показва безсилие.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
meylin написа:Благодаря на всички които се отзоваха
Сега Ви прочитам. Темата е интересна, но действително трябва да дадете повече информация и да се прегледат документите, особено важно е да извадите актуална скица на имота, за да се прецени кой какви права има и дали е налице нарушение в границите, как е възникнало това нарушение, възможно е да е налице административно нарушение при издаването на строителните книжа, но тук не можем да гадаем какво точно се е случило. На пръв поглед постът Ви насочва към негаторен иск, но това е само на пръв поглед. Определено е необходима реална среща с адвокат.
П.П. Не обръщайте внимание на някакви дребни и безсмислени нападки. Не си струва човек да си губи времето. Успех от мен!
Последна промяна nk7702n на 09 Мар 2013, 17:09, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|