- Дата и час: 03 Дек 2024, 02:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пристрояване към къща
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Пристрояване към къща
Здравейте.
Реших да пусна нова тема,за да може да ми помогнете евентуално по моя казус.
Случая е такъв:Къща на 3 етажа-завършени.В предната част на къщата от основите до нивото на първия етаж(два метра височина)се намира въглищарник.Плочата на въглищарника е 1/2 часта от пода на терасата на първия етаж.С приятеля ми искаме да да заградим цялата тераса(да стане като четвърта стая),тегли се плоча и на втория етаж брат му искат да го заградят по същия начин и накрая да сложим покрив.Идеята е цялата пристойка да си стане като част от къщата.Въглищарника няма разрешително за строеж,което ще рече ,че трябва да извадим разрешително за строеж от основи до покрив!
Помогнете ми и ме насочете от къде се тръгва?Първо в община ли се ходи?Или до архитект?Какви са сумите?Какви документи са необходими?Това се води масивна постройка или ремонтна дейност може да мине?
Благодаря предварително за помоща!!
Реших да пусна нова тема,за да може да ми помогнете евентуално по моя казус.
Случая е такъв:Къща на 3 етажа-завършени.В предната част на къщата от основите до нивото на първия етаж(два метра височина)се намира въглищарник.Плочата на въглищарника е 1/2 часта от пода на терасата на първия етаж.С приятеля ми искаме да да заградим цялата тераса(да стане като четвърта стая),тегли се плоча и на втория етаж брат му искат да го заградят по същия начин и накрая да сложим покрив.Идеята е цялата пристойка да си стане като част от къщата.Въглищарника няма разрешително за строеж,което ще рече ,че трябва да извадим разрешително за строеж от основи до покрив!
Помогнете ми и ме насочете от къде се тръгва?Първо в община ли се ходи?Или до архитект?Какви са сумите?Какви документи са необходими?Това се води масивна постройка или ремонтна дейност може да мине?
Благодаря предварително за помоща!!
- venetabaeva
- Нов потребител
Re: Пристрояване към къща
Намерете си архитект - проектант. Междувременно може да отскочите до общината и да вземете виза за проектиране. В случая не е задължителна, но ще имате някаква отправна точка. Ако сте от Бургаска област София град, София област или Врачанска област можете да ми се обадите на лични, на тези места имам собствен конак, т.е собственост където да спя, иначе ми е далече!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравейте.
Вие сте архитект-проектант или?
- venetabaeva
- Нов потребител
В случая ще Ви свърши работа виза за проектиране по чл. 134 (6) от ЗУТ. Доколкото разбирам, имотът е съсобствен, така че ще е необходимо и взаимно учредяване на право на строеж (между приятеля и брат му, ако те са собствениците).
-
vdggbg - Активен потребител
venetabaeva написа:Здравейте.
И аз и колегата vdggbg сме все това архитакти -проектанти.
-
Сега обсъждахме подобно "прилепване" . Освен казаното до тук, подобни кули стоят трудно съвместно със старата конструкция. Има технически решения, дори с лагери, но трябва да се внимава. Въпрос на правилна проектантска преценка и информация към Вас. Поради което не Ви препоръчвам да се занимавате с julyanvonemona, поради ред обективни и всеизвестни причини, които ще си позволя дане изброявам.
Ако нямате архитект, вижте vdggbg . Въпреки афишираната магарешка физиономия (ухилена до уши), същият е от мислещите и свестни архитекти в България. А пословичният инат, в случая, е във Ваш интерес
Ако нямате архитект, вижте vdggbg . Въпреки афишираната магарешка физиономия (ухилена до уши), същият е от мислещите и свестни архитекти в България. А пословичният инат, в случая, е във Ваш интерес
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Понеже форумът се води "правен", реших да се включа, но откакто ви оставих преди доста време, виждам, че пак сте тука - архитекти, геодезисти и пр. "професионалисти"... Само юристите липсват в правен форум. Как не ви омръзна да се надявате, пишейки в чужда, не за вас територия?!
- zelen
- Потребител
zelen написа:... Само юристите липсват в правен форум ...
Да, отсъстват. Както винаги. По впечатления, не обичат да си плащат. Не са от любимите ми клиенти, с изключения, разбира се.
zelen, Вие имате ли мнение по темата? Бих се учудил. Отговорите до тук са свързани с няколко нормативни акта, с които актове Вие не сте запознат. И няма как да сте, не са от компетентността Ви.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
venetabaeva написа:..........С приятеля ми искаме да да заградим цялата тераса(да стане като четвърта стая),тегли се плоча и на втория етаж брат му искат да го заградят по същия начин и накрая да сложим покрив.Идеята е цялата пристойка да си стане като част от къщата.Въглищарника няма разрешително за строеж,което ще рече ,че трябва да извадим разрешително за строеж от основи до покрив!.................
Това подчертаното в червено въобще не го споменавайте. Може да Ви навреди! Визата по чл.134 (6) ЗУТ е възможна само ако имате необходимите по чл.чл.31-35 ЗУТ разстояния са налице!
-
zelen написа:Понеже форумът се води "правен", реших да се включа, но откакто ви оставих преди доста време, виждам, че пак сте тука - архитекти, геодезисти и пр. "професионалисти"... Само юристите липсват в правен форум. Как не ви омръзна да се надявате, пишейки в чужда, не за вас територия?!
Този раздел на форума се нарича "Строителство и регулация" - или може би бъркам нещо? Вие, госпожо / госпожице zelen, в кой курс на юридическия факултет изучихте тези дисциплини?
-
vdggbg - Активен потребител
zelen написа:.........Само юристите липсват в правен форум. ........
zelen! Би следвало да сте наясно, че горната направена от Вас констатация съдържа отговор на въпроса който имплицитно задаватие в тази част от поста Ви!
-
Малко ме нямаше!Извинете!Проблеми!
Прочетох всички коментари.Определено не съм влязла във форума,за да си търся архитекти,а и до колкото знам (а то е малко)май трябва да се обърна към гл.архитект по местоположение на сградата?????Къщата е в гр.Костинброд.
Попрочетох малко и разбрах ,че единственото което като документ нямаме е въпросната виза.Скици и документи за собственост имаме.Видях,че цената за изкарване на виза не е висока.Но по-скъпо ще е самото разрешение за строеж.Какви са цените?На квадрат или как,на данъчна оценка...В смисъл това разрешително едни уж компетентни хора ни обясниха ,че ще е към 2000 лв.в нашия случай(поразпитваме тук-там).
Най-голямото ни притеснение е ,че въпросния въглищарник който няма документи май нарушава отстоянието от оградата.Демек:построявайки този въглищарник отстоянието от оградата(която е към улицата,не към съседи) е не повече от 0.70см(една пътека разстояние).На времето като са го цопнали ,не са се притеснявали,че някой съсед ще ги натопи,но сега няма как да си построим 3 етажа незабелязано.
Ясно е ,че ако ходим за разрешително няма да споменаваме ,че няма документи,но..
Искаме всичко да е възможно най-законово.
Мисихме и друг вариант:както бях писала поливината от мястото което ще заградим е тераса(влизаща в скиците на къщата),а др половина е въпросния въглищарник.Дали да не пуснаме заявление за заграждане на тераса?Как биха стояли там нещата?
Би ми било от полза ,ако някой компетентен ми пише и суми,защото така ми е трудничко!!
Благодаря предварително за помоща!
Прочетох всички коментари.Определено не съм влязла във форума,за да си търся архитекти,а и до колкото знам (а то е малко)май трябва да се обърна към гл.архитект по местоположение на сградата?????Къщата е в гр.Костинброд.
Попрочетох малко и разбрах ,че единственото което като документ нямаме е въпросната виза.Скици и документи за собственост имаме.Видях,че цената за изкарване на виза не е висока.Но по-скъпо ще е самото разрешение за строеж.Какви са цените?На квадрат или как,на данъчна оценка...В смисъл това разрешително едни уж компетентни хора ни обясниха ,че ще е към 2000 лв.в нашия случай(поразпитваме тук-там).
Най-голямото ни притеснение е ,че въпросния въглищарник който няма документи май нарушава отстоянието от оградата.Демек:построявайки този въглищарник отстоянието от оградата(която е към улицата,не към съседи) е не повече от 0.70см(една пътека разстояние).На времето като са го цопнали ,не са се притеснявали,че някой съсед ще ги натопи,но сега няма как да си построим 3 етажа незабелязано.
Ясно е ,че ако ходим за разрешително няма да споменаваме ,че няма документи,но..
Искаме всичко да е възможно най-законово.
Мисихме и друг вариант:както бях писала поливината от мястото което ще заградим е тераса(влизаща в скиците на къщата),а др половина е въпросния въглищарник.Дали да не пуснаме заявление за заграждане на тераса?Как биха стояли там нещата?
Би ми било от полза ,ако някой компетентен ми пише и суми,защото така ми е трудничко!!
Благодаря предварително за помоща!
- venetabaeva
- Нов потребител
emilgrigorov написа:Ама Вие всичко си знаете
Г-н Григоров,простете,ако не сте разбрали някое от изреченията ми!Аз не съм запозната и не знам.Интересувам се и чета...от което следват и въпросите на които не съм намерила отговори!Ако Вие не искате да ми помагате,просто не пишете.Нали е сайт за правна и всякаква вид помощ и информация,не-чат.
- venetabaeva
- Нов потребител
venetabaeva , когато emilgrigorov казва
В началото не казвате че въглищарника е на недопустимо спрямо съседите Ви разстояние, а после го съобщавате като тяхна вина, че те видите ли Ви "натопили", а не че този въглищарник е резултат на дълбоко незаконно строителство, че май-май, без възможност за режим на търпимост и за узаконяване, въпреки §127 (1) и(2) ЗИД на ЗУТ. А да пристрояваш и надстрояваш незаконно строителство е пълен абсурд . Няма да си дам труда да обясня защо!
"Два са бора ред по редом расли. Стига тия номера! На нас ли?".
Човек който има нужда от помощ съобщава всичко и създава колкото е възможно по пълна картина още от самото начало, а така с метода "на час по лъжичка"не върви!
Извинете ме ако съм Ви засегнал!
е съвършено прав. Вие (а и не само - kirile e най-големия майстор в това отношение) не търсите помощ, а се опитвате да провеждате разпит! Само се вижте:Ама Вие всичко си знаете
В началото не казвате че въглищарника е на недопустимо спрямо съседите Ви разстояние, а после го съобщавате като тяхна вина, че те видите ли Ви "натопили", а не че този въглищарник е резултат на дълбоко незаконно строителство, че май-май, без възможност за режим на търпимост и за узаконяване, въпреки §127 (1) и(2) ЗИД на ЗУТ. А да пристрояваш и надстрояваш незаконно строителство е пълен абсурд . Няма да си дам труда да обясня защо!
Човек който има нужда от помощ съобщава всичко и създава колкото е възможно по пълна картина още от самото начало, а така с метода "на час по лъжичка"не върви!
-
Вие май хич не четете внимателно,а през ред през два!ЯСНО СЪМ НАПИСАЛА ,ЧЕ ВЪГЛИЩАРНИКА Е КЪМ УЛИЦАТА и НЯМА досег със съседи:ИЗЦЯЛО КЪМ УЛИЦАТА!!!!Никъде не съм съобщила ,че съседите имат вина за нещо!Също съм пояснила,че тази постройка е строена от семейството на мъжа ми ,преди години,и сега се опитвам да им обясня,че първо тр да узаконим,въглищарника,и после да си изкараме рарешителни за строеж-НЕ ЗА ЗАГРАЖДАНЕ НА ТЕРАСА!Опитвам се да ги оборя,че би било нормално като цена и т.н.Като бързате да нападате прочетете по-внимателно.И съм далеч от мисълта за разпит,пиша всичко за което съм информирана и търся съвет дали това Е или НЕ Е така!!!Ако Вие не искате да си хабите времето за да обяснявате-добре,тогава не си правете труда да ми давате констатации каква съм!
julyanvonemona написа: venetabaeva , когато emilgrigorov казвае съвършено прав. Вие (а и не само - kirile e най-големия майстор в това отношение) не търсите помощ, а се опитвате да провеждате разпит! Само се вижте:Ама Вие всичко си знаете
- venetabaeva
- Нов потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|