- Дата и час: 03 Дек 2024, 02:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за постройка в земеделска земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос за постройка в земеделска земя
Здравейте. Предварително се извинявам ако има, а не съм намерил отговор на въпроса си във форума. Имам лозе с площ 1 декар и искам да построя малка вила около 30-40 квадрата без промяна на статута на земята. Според старият закон на земеделски земи до 10 декара можеше да се строи едноетажна постройка до 35 квадрата, но е излязла НАРЕДБА № 19 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2012 Г., която не мога да разбера с разните им проценти и плътност и интензивност на застрояване. Може ли някой да ми каже с прости думи според тази наредба до колко квадрата мога да построя нещо без да сменям статута на земята?
благодаря и поздрави на всички.
благодаря и поздрави на всички.
- nobreak
- Младши потребител
Re: Въпрос за постройка в земеделска земя
Можете да застроите до 20 кв. м на декар, на два етажа (общо - 40 кв. м), на не по-малко от три метра от границите (в общия случай).
-
vdggbg - Активен потребител
Ако този 1 дка са всички твои земеделски имоти в землището, можеш да построиш едноетажна постройка със застроена площ от 20 м2 (20% от 10% от 1000 м2). Ако имаш в същото землище още земеделски земи, то тогава ще можеш да построиш по- голяма сграда, вариантите са няколко в зависимост от общата площ на земеделските ти земи, ако общо са над 10 дка постройката може да бъде и двуетажна.
- bgarch
- Потребител
vdggbg написа:Можете да застроите до 20 кв. м на декар, на два етажа (общо - 40 кв. м), на не по-малко от три метра от границите (в общия случай).
Това с трите метра може ли да се преодолее със съгласието на съседите примерно? Нямам други земи в това землище..., но ако е само 20 кв. метра, не е ли по добре да направя стопанска постройка? Тази постройка до 20 кв. метра каква ще се води?
- nobreak
- Младши потребител
Постройката така или иначе ще бъде селскостопанска постройка, като може да има и помещение за обитаване, като това помещение не може да бъде с площ по- голяма от 10 % от площта на постройката, в случая, колкото и смешно да Ви се вижда- 2 м2. Със съгласие на съседа, удостоверено с нотариално заверени подписи, постройката може да бъде и на границата със съседа, но със стена, оформена като "калкан" (свързано застрояване).
- bgarch
- Потребител
Благодаря. Съвсем се обърках...това 35 кв. м. стопанска постройка вече не е 35, а строго според общата квадратура така ли?
- nobreak
- Младши потребител
Така е. Процент от процента от площта на земеделския имот.
-
vdggbg - Активен потребител
Това с 35-те квадратни метра умря при една промяна на ППЗТСУ, още преди началото на третото хилядолетие - забравете го!
Последна промяна julyanvonemona на 04 Апр 2013, 07:06, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Съвет: закупете си няколко декара селскостопанска земя в същото землище. Върви евтино. По този начин ще получите права за сграда с по-голяма квадратура.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Съвет: закупете си няколко декара селскостопанска земя в същото землище. Върви евтино. По този начин ще получите права за сграда с по-голяма квадратура.
Ако не успеете да закупите земя в същото землище можете да трагнете към процедура по промяна предназначението на земята по реда на чл.17 и сл. от ЗОЗЗ, не е ефтино, но пък е с ограничена във времето възможност - до 26.11.2016г. После тази възможност няма да я има!
-
Чудна работа. Днес ходих в общината и ми казаха, че новата наредба била в полза на хората и ако съм имал 1000 кв. метра зема, съм можел да застроя 10% или 100 кв. метра и служителката беше твърдо убедена в това. Противно на това пък засякох познат човек, който чакаше при архитектката и ми каза, че на 500 кв. метра архитектката му подписала за 35 кв. метра постройка....Не мога да разбера кой не спазва закона тука и кой не го знае...
- nobreak
- Младши потребител
nobreak, разни Общини, разни служителки. Ние, практикуващите архитекти, можем с часове да ти разказваме за истории с "компетентни" служителки в Общини. Най пресен случай- тези дни една служителка, прекарала повече от 25 години от живота си и трудовия си стаж в една малка Община, съвсем сериозно ми каза, че щяла да даде удостоверение за данъчна оценка за отстъпено право на строеж на мой клиент едва след като проектите (които са предмет на това право на строеж) бъдат одобрени от главния архитект. Такава им била практиката.
Явно служителката във Вашия случай не прави разлика между площта за застрояване от имота (която площ е 10% от площта на имота) и застроената площ на сградата в този имот, която пък е не- повече от 20% от площта за застрояване. А онзи човек с 500- те м2 може би има други земеделски земи в същото землище.
Явно служителката във Вашия случай не прави разлика между площта за застрояване от имота (която площ е 10% от площта на имота) и застроената площ на сградата в този имот, която пък е не- повече от 20% от площта за застрояване. А онзи човек с 500- те м2 може би има други земеделски земи в същото землище.
- bgarch
- Потребител
При 1 декар земя, с виза се допуска застрояване върху територия, предназначена за застрояване 100 кв.м, на сграда на един етаж - 20 кв.м.
Ако имате два декара в землището на селото, то в единия от тях (лозето примерно), с виза се допуска застрояване върху територия, предназначена за застрояване 200 кв.м, на сграда на един етаж - 40 кв.м.
За захранването с ток, вода, по всяка вероятност ще се наложи да правите ПУП-парцеларен план. Така че, премислете варианта да си направите ПУП и за въпросната застроена част от лозето.
Не се ловете на глупави приказки на неосведомени главни архитекти или на тоя-оня кмет. Глобите са жестоки, а една отмяна на Разрешение за строеж ... струва поне колкото 10 такива лозета.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
nobreak, все пак помислете, след като така и така без ПУП няма да минете, дали да не задействате процедура по промяна предназначението на земята по чл.17 и сл. от ЗОЗЗ.
В този случай може да добиете възможност да изградите във вашето лозе и обекти с площ и предназначение извън тези, по споменатата от emilgrigorov Наредба №19. До 2016 имате време!
В този случай може да добиете възможност да изградите във вашето лозе и обекти с площ и предназначение извън тези, по споменатата от emilgrigorov Наредба №19. До 2016 имате време!
Последна промяна julyanvonemona на 03 Апр 2013, 17:22, променена общо 1 път
-
Благодаря ви много за бързите и компетентни отговори. Сега като чета наредбата виждам това:
Чл. 8. В земеделски земи сградите се проектират с височина съобразно функционално-технологичните изисквания и етажност не повече от два етажа. - това означава ли, че мога да се боря да построя 20 кв. метра на 2 етажа?
Чл. 8. В земеделски земи сградите се проектират с височина съобразно функционално-технологичните изисквания и етажност не повече от два етажа. - това означава ли, че мога да се боря да построя 20 кв. метра на 2 етажа?
- nobreak
- Младши потребител
Тъй и тъй си почнал да четеш, преди да стигнеш до чл. 8 недей прескача чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата. Там се крие отговорът на въпроса ти.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Тъй и тъй си почнал да четеш, преди да стигнеш до чл. 8 недей прескача чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата. Там се крие отговорът на въпроса ти.
Е това съм го изпуснал Благодаря Ви много на Вас и на всички, които се включиха в темата. Все пак нали знаете, че българина пита докато му отговорят това, което му се иска, но в този случай няма как да стане Живи и здрави да сте всички.
- nobreak
- Младши потребител
Не знам тук луди ли са, но вчера при посещение в общината архитектката и техници, които уж се занимават с това твърдят, че новата наредба е в полза на стопаните и наредбата гласяла, че примерно на 1 декар без смяна на статута може да се застроят 10% или това било 100 кв. метра... Направо съм не раздвоен ами разтроен....все пак ще се дават едни пари и да взема да направя нещо по-голямо пък после да кажат събаряй....
- nobreak
- Младши потребител
С общинарите на "казал рекъл" не може да се разчита. Карайте ги да пишат. Повечето от както са излезли от гимназията не са сътворили две изречения на кръст и са отчайващо неграмотни, не само в професионалан план а и в съвсем граждански план. После след като из...рат някоя подпечатана с подпис на съответния орган, глупост може да стане така че да Ви заплатят разрешеното по- погрешка и в последствие съборено. Разбира се такъв изход е свързан с емоции, но който се страхува от мечки да не ходи в гората!
-
Не знам как да процедирам с тях...дайте някакъв акъл
- nobreak
- Младши потребител
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|