начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Задължения по наследен партиден номер на ВиК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължения по наследен партиден номер на ВиК

Мнениеот ross975 » 09 Сеп 2024, 17:46

Здравейте,
Имам казус относно партиден номер на Вик, за който казус ВиК ми дават разностранна информация и не знам как мога да го реша. Казуса е следния:
В един апартамент живеехме аз, брат ми, майка ми и баща ми. Баща ми умира и във апартамента остава да живее само брат ми. Партидния номер на ВиК е на името на баща ми и така всички сметки, които брат ми трупа и не плаща през годините докато живее там се разделят на мен и на него, като наследници на партидния номер на баща ми. Въпроса ми е - След като платя половината задължения мога ли да прекратя партидния номер на баща ми (със удостоверение за наследници, смъртен акт), за да не трябва да продължавам да плащам задълженията на брат ми?
Много ви благодаря!
ross975
Нов потребител

Re: Задължения по наследен партиден номер на ВиК

Мнениеот guest1 » 10 Сеп 2024, 08:09

Здравейте.
Покойният не може да бъде титуляр на каквото и да е. Но за разлика от банките - които следят и замразяват сметки - комуналните доставчици се интересуват основно от това, да си получават парите.
При Вас виждам два въпроса - за минал период и за бъдещето.
Според мен не сте длъжен да плащате консумацията на Вашия брат, но процеса ще е сложен и труден. Да се доказва кой какво е ползвал.
След "изчистване" задълженията за минали периоди, не трябва да има проблем - партидата да ке прехвърли на името на единия наследник. И след това - само той да бъде отговорен за плащанията.

От ВиК дружеството едва ли са Ви дали официален отговор. По-вероятно сте получили устни, според познанията на конкретния служител.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ross975 » 10 Сеп 2024, 22:43

Много ви благодаря за отговора. За жалост прецених, че ще е много трудно да докажа, каквото и да е било затова реших да платя старите задължения. Проблема е, че от ВиК ми казаха, че трябва двамата с брат ми да отидем и с негово съгласие да се прехвърли партидата на негово име. Проблема е, че разбира се той няма да иска да направи подобно нещо. С вързани ръце ли съм и аз не знам? Трябва ли да започна процедура по принудителна делба на апартамента и продажбата му за да мога да докажа пред ВиК, че аз не живея в този апартамент и той не моя собственост, за да могат да прекратят партидата на баща ми?
ross975
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 10 Сеп 2024, 23:18

ross975 написа:Трябва ли да започна процедура по принудителна делба на апартамента и продажбата му за да мога да докажа пред ВиК, че аз не живея в този апартамент и той не моя собственост, за да могат да прекратят партидата на баща ми?

Щом не е правена делба и/или прехвърляне на собствеността - в момента и двамата сте съсобственици, като наследници. Без значение, дали живеете там.
Колкото до самата делба (на цялото наследствена маса - не само на този апартамент) - може да няма нужда от продажба. Ако има и други имоти - може да направите „уравняване“. Може брат ви да изкупи вашия дял, може да му го дарите ...
За да бъде единствен титуляр по всички партиди - трябва той да е единствен собственик.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ