начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

gluposta niama krai

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: gluposta niama krai

Мнениеот ne » 10 Яну 2005, 13:24

а да , щях да забравя "Милена П" ако си спомняш при кой нотариус е заверил пълномощното ти, можеш да провериш в архиваму, ако все пак не пъзи копие от него, той трябва да пази регистъра в който се вписват имената на упълномощителя и упълномощения, а вече с три имена можеш лесно да откриеш ЕГН и адреса ме.
успех и на теб
ne
Потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 13:53

И моля не забравяйте да споделите и тук какви проблеми евентуално са възникнали - във всеки град е различно, дори в две съседни данъчни служби понякога реагират доста различно...
Успех!!!
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот ne » 10 Яну 2005, 14:32

блягодаря за пожеланията и идеите.
на всяка цена ще споделям.
а и предполагам, че сте срещна препядствия, за които също ще искам помощ от Вас.
ne
Потребител

Мнениеот ne » 10 Яну 2005, 17:44

ето, че вече възникна запитване от моя страна.
За да направя отказ от правото на собственост следва да се легинимирам пред нотариуса като собственик със съответния документ - талон на автомобила. А такъв аз нямам - той е в купувача - пълномощник.
Не е проблем разбира се да се снабдя с нов талон от КАТ, но за целта следва да подам декларация, че същия е загубен. А той не е.
Тогава автоматично давам неверни данни. И ме притеснява 313 НК.
как да се справя с този проблем сега?

може би ще е редно да се подписвам не като "ne" , а като "достадна" :)
ne
Потребител

Мнениеот ne » 10 Яну 2005, 18:19

и какво би станало ако след като пусна декларацията за нов талон и седмица по-късно спрат например настоящия шофьор с въпросния "изгубен" талон например за пребивена скорост всичко ще лъсне
ne
Потребител

Мнениеот LakeG » 10 Яну 2005, 21:12

В тази връзка, колеги-ако не е сключил гражданска отговорност как ще му съставят и връчаг акт като не присъства и дори не знае къде е автомобилът му.Нали трябва първо да получи акта/да му е връчен/, та след това да му се състави наказателно постановление, което също да му се връчи.Не мислите ли, че е по-логично да глобят шофьора?Какво мислите?Оставям въпросът за данъците настрана.Ясно, че те си се дължат
LakeG

Мнениеот Anastassia Terzieva » 10 Яну 2005, 22:04

не мисля че трябва непременно да се легитимирате като собственик на автомобила, нотариуса само прави заверка на подписа, съдържанието той не е длъжен да проверява. Само удостоверява че точно вие сте подписали точно този лист заедно с написаното на него.
Ако не сте собственик отказът е нищожен, така че не би трябвало да ви изисква талона. Вие носите отговорност по 313 НК, не нотариуса. Той носи отговорност до свери снимката на личната карта с лицето пред него и че същото това лице е ръкоположило един подпис пред него.
Anastassia Terzieva

Re: gluposta niama krai i njama kraj

Мнениеот Ant » 10 Яну 2005, 22:29

Edna podrobnost - eko taksata za brakuwane - ще трябва да платите инея (за сметка на собственика по регистър на КАТ е)
:)
Ant

Re: gluposta niama krai и нйама крйа и нйама край..

Мнениеот Ant » 10 Яну 2005, 22:46

Ето какво бях избрал аз по такав проблем:

При положение, че глупостта е стигнала до там, "купувачът" да е напълно неизвестен, както при стремеж, да не се злепоставя лицето, придобило владението.

- започвам адм. производство пред КАТ ( регистрации ), за установяване на новонастъпили обстоятелства - това, че вече собственика е друг.
- те, разбира се отказват
- завеждам молба пред местния Районен съд за охранително производство (гл. 46 от ГПК), на основание отказа на КАТ (отказ на адм. орган) и липса на надлежни документи, с които да бъде удостоверен даден факт. Поканвам за свидетели - съседите на стария собственик и самите (съ-)собственици.
-с решението на РС отивам отново в КАТ за да заличат регистрацията и те да си търсят владелеца (неизвестен купувач).
- с удостоверението от КАТ отивам в данъчното...

----------------
кажи как е минало
tvaltchev@abv.bg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ant

Мнениеот ne » 11 Яну 2005, 12:32

много благодаря на всички за идеите, за това, че накарахте и мен доста надълбоко да помисля върху проблема, както и че разнищихте казуса от всички гледни точки и с всички подробности.
действително много ми помогнахте.
и няма да забравя да пиша щом реша реално проблема.
сигурна съм че не съм само аз с такъв.

благодаря!
ne
Потребител

Мнениеот ne » 11 Яну 2005, 12:37

"Anastassia Terzieva" права сте за това, че не е необходим талон, и особено предвид това, че закона не ме окраничава с вестна компетентност на Нотариуса - все ще открия един който дисли, ме става въпрос за заверка на съдържание.
ne
Потребител

Re: gluposta niama krai и нйама крйа и нйама край..

Мнениеот Anastassia Terzieva » 11 Яну 2005, 16:37

С отказа се отива в данъчното и се декларира, че колата не е твоя, те са длъжни да приемат декларацията (подкрепена с доказателство - декларацията за отказ от собственост), КАТ са отделно.
Когато продаваш кола и новия собственик не я е декларирал в данъчното, стария собственик декларира, че колата не е негова и прилага копие от договора за продажба на МПС-то за да не му се начисляват данъци, той няма вече няма други документи на МПС-то освен договора за продажбата му и от данъчното на какво основание ще оспорват декларацията или ще изискват някакви доказателства към нея - нали затова е декларация - човека си носи отговорността по 313 НК, тях това не ги касае.
Лицето което я държи и което дължи предаването на МПС-то на новия собственик- държавата, е в общия случай отказалия се от правото си собственик, който декларира че МПС-то не е във негово владение, а във владението на еди кой си, който я ползва неправомерно на отпаднало основание (оттеглено пълномощно).
Това е сигнал за КАТ, ще си я вкарат в регистрите за издирване и където първо го засекат ще му я отнемат.
Освен това не виждам причина да се праща еко такса за бракуване - колата е в движение, експълномощникът следва да я предаде на държавата, ако не я предаде доброволно - има си прокуратура, някой държавен служител ще се облажи със служебна кола.
Anastassia Terzieva

Предишна

Назад към Взаимопомощ