начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Енергийно дружество - странности при сметките

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Енергийно дружество - странности при сметките

Мнениеот pitasht » 19 Яну 2024, 15:49

Здравейте
Назначиха ме за представител на лице, което дължи сметки към енергийно дружество.
Принципно съм от юристите, които не харесвам методите на работа на този тип дружества и винаги те са виновни - по моему, та и тук така.
Търся и другата гледна точка.
Собственичката се оказа, че от 2 г е в Англия. Не се е прибирала.
Къщата е на края на един квартал, населяван с малцинства.
Вероятно някой е влизал в къщата зимата, живял е, топлил се е и си е заминавал.
Сега дали тя е спомогнала за това или не - да кажем не ми се струва важно. Огледах къщата - не етрудна да се влезе.
Обаче партидата е на нейно име.
Примерно влиза човека и понеже дълго време е нулево потреблението, ток има, включва си климатик, печки и т.н. прави сметка първо от 40-50 лева, после от 100, после от 200 лв.
Явно в един момент подаването спира, и някъде на третата сметка дружеството начислява такса за включване 19 лева, която не е платена и подава ток на обекта. И така на два пъти до април.
Новите включвания трябва да са поискане от човек, който не е собстевник на жилището - нито титуляр на партидата- това е сигурно.
И още по-странното. Минава лятото, човекът отива наесен в това жилище отново - сметките стоят - имаме задължения от над 440 лева, начисляват му 19 лв по партидата - няма данни да са платени и му подават ток и ето ти нова сметка от 200 лева.
Та сега жената дължи над 700 лева.
Сега жената си ги плати, обаче то по тази схема тя може да си живее в Англия и да плаща чужди сметки с години.
Аз някак си си мислех, че само собственик може да поднови подаването, когато имаме изключване и то след като са платени предходните сметки, но май не е точно така.
Опитвам се да докажа, че тя не е знаела за тия сметки, не би могла да узнае и че няма вина за водене на делото - поне да спасим разноските.
Също мисля до кого да се обърна да не се включва тока в този обект от други лица - само от нея, за да не се случва това вбъдеще? Самото дружество ли или към Комисията която регулира отношенията с ен.дружества?
Гледах опция да да даде ел.поща да я известяват за далъженията, което е ок ама пък само ще я известяват - нищо повече.
pitasht
Активен потребител

Re: Енергийно дружество - странности при сметките

Мнениеот scorpio13 » 19 Яну 2024, 20:31

Опитайте да сезирате омбудсмана на дружеството. Подобен случай при мен беше решен много разумно от омбудсмана на ЧЕЗ преди 7-8 години.
scorpio13
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ