начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Oсиг.вноски работодател наето лице???

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Oсиг.вноски работодател наето лице???

Мнениеот setbul » 06 Апр 2011, 15:27

Здравейте.Получих предложение за работа ,но работодателят ми каза че трябва да се самоосигурявам а той ще внася неговата част от осигуровката.Честно казано не ми стана много ясно :( :( .Някой може ли да ми обясни как стоят нещата.Предполагам че ако бъда назначен ще е на мин. раб. заплата тогава каква сума месечно ще са дължимите от мен осигуровки?
Благодаря предяарително :) :) :)
setbul
Младши потребител

Re: Oсиг.вноски работодател наето лице???

Мнениеот dessys » 06 Апр 2011, 18:10

Да не е имал предвид да сключите граждански договор?
dessys
Потребител

Мнениеот setbul » 06 Апр 2011, 20:43

За граждански договор не спомена ,но това не означава че не е имал точно това в предвид..
setbul
Младши потребител

Мнениеот rts » 14 Апр 2011, 15:27

Или сте самоосигуряващо се лице, при което сам/а си внасяте всички осигуровки, или осигуровките се внасят от работодятеля/възложителя, като Ви удържа дължимата от Вас част. Дали договорът е граждански или трудов, няма значение по отношение на това, че работодателят е задълженото за внасяне на осигуровките лице.
Няма вариант Вие да се самоосигурявате и работодателят да дължи част от осигуровките.
В пряк текст задайте на работодателя си въпросите:
- на какъв вид договор ще работя ?
- с какво възнаграждение ?
- кой ще внася осигуровките ми ?
- колко ще получавам след съответните удръжки ?
Поискайте проекто-договор и го обсъдете със специалист.
Преценете, дали си струва да работите при него, ако не е искрен с Вас.
rts
Активен потребител

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 15:49

На мен ми намирисва на граждански договор - скрит трудов - заобикаляне на закона. При всички положения работодателят е задължен да внася осигуровки, само че вноските се разпределят между осигурители и осигурените лица в зависимост от годината им на раждане, т.е. част от възнаграждението се удържа под формата на осигуровки. При сключване на договор с личен труд се внасят и по-малко осигуровки - не се внасят за фондове Безработица и ОЗМ. Също така ако сумата, върху която се изчисляват осигуровките, е по-малка от МРЗ и лицето не е осигурявано на друго основание, осигуровки за социално осигуряване не се дължат. За това си мисля, че работодателят иска да си спести пари, като сключи граждански договор.
dessys
Потребител

Назад към Осигурително право