начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Наследствена пенсия / инвалидна пенсия

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствена пенсия / инвалидна пенсия

Мнениеот vinsse » 26 Юли 2016, 12:18

Здравейте,
бих искал да Ви попитам следното:
Баща ми почина на почти 66 години и е осигуряван през цялото време, тоест има го стажа за пенсия, но не стигна до момента в който да си оправи документите, за да се пенсионира и на практика. Последната година и половина взима инвалидна пенсия (100% инвалид, без чужда помощ).
Въпросът е - възможно ли е да го пенсионирам (по години) след смъртта му или това няма как да стане и си остава инвалидната му пенсия, която е взимал последните месеци и ако е възможно пенсионирането по години какво е нужно, за да задействам процедурата.
vinsse
Нов потребител

Re: Наследствена пенсия / инвалидна пенсия

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Юли 2016, 12:24

Доколкото знам - не може - няма как да получавате пенсията.
Абсурдно е да пенсионирате починал човек, освен в случай, че не учите или нещо такова - като компенсация един вид.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vaskovasko » 26 Юли 2016, 13:27

В качеството си на наследник можете да подадете заявление за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст на баща Ви, която да бъде отпусната от дата 6 месеца преди подаването на заявлението /ако тогава е бил жив/. Ако към онази дата е имал пенсионноосигурителните права за такава пенсия, въпреки че е починал, следва от НОИ да ви изплатят разликата между двете пенсии.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот vinsse » 26 Юли 2016, 14:41

Виждам, че съм пропуснал едно (предполагам) важно уточнение :roll: :
Парите не ги искам аз, пък и съм чувал (колко е вярно нямам си на идея), че мога да получавам наследствена пенсия ако съм на максимум 26 години и уча, аз съм на 35. Идеята е парите (предполагам процент от цялата пенсия на баща ми) да отиват всеки месец към пенсията на майка ми.
Има ли нещо по-различно, което трябва да се направи в този случай или е пак както го описа vaskovasko
В качеството си на наследник можете да подадете заявление за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст на баща Ви, която да бъде отпусната от дата 6 месеца преди подаването на заявлението /ако тогава е бил жив/. Ако към онази дата е имал пенсионноосигурителните права за такава пенсия, въпреки че е починал, следва от НОИ да ви изплатят разликата между двете пенсии.
vinsse
Нов потребител

Мнениеот vaskovasko » 26 Юли 2016, 15:02

В такъв случай майка Ви трябва да отиде да подаде заявление в НОИ за изплащане на добавка от пенсията на починал съпруг.

Освен това аз нямах предвид наследствената пенсия, а пенсията която му се е полагала на човека докато е бил жив. Това са различни неща.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот vinsse » 27 Юли 2016, 09:02

Благодаря Ви за помощта, тези дни ще отидеме до НОИ да видиме как стоят нещата.
vinsse
Нов потребител

Назад към Осигурително право