начало

Емилия Русинова става временен шеф на СГП, Даниела Попова поема апелативната прокуратура Емилия Русинова става временен шеф на СГП, Даниела Попова поема апелативната прокуратура

Задължения на съдебните деловодители

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължения на съдебните деловодители

Мнениеот emelan » 29 Май 2018, 15:36

Моля за мнение и информация - има ли срокове за съдебните деловодители за изпращане "своевременно" уведомления за постановени съдебни решения, определения... , когато същите подлежат на обжалване?
В длъжностната характеристика на съдебния деловодител пише /т.8 / :

"8.Да следи за своевременното връчване на книжата по делата, своевременно изготвя и изпраща уведомления за определения и решения, кореспонденция и съдебни документи и следи за изтичане на сроковете за обжалване."

Това "своевременно" обвързано ли е със срок, какъв е този срок и на какво правно основание?
Примерно - Решението е постановено на 01.03.2017 г, в какъв срок деловодителката трябва да го изпрати на страните по делото, до коя дата?

Не успях да се справя, моля за помощ!

Благодаря ви предварително!
С уважение.
emelan
Младши потребител

Re: Задължения на съдебните деловодители

Мнениеот bvoykov » 30 Май 2018, 21:01

Аз намирам текст от Правилника за администрацията в съдилищата (ПАС) в лицето на чл. 86: "Най-късно на следващия ден след предаване на решеното дело от съдията докладчик съдебният служител изготвя и изпраща обявления на страните, за което прави отбелязване върху решението." Тук конкретно не се казва за актовете, които подлежат на обжалване, но не знам в каква връзка Ви притеснява, защото сроковете за обжалване текат от съобщаването им, а според мен най-често става със съобщение, връчено по реда на ГПК. Винаги може да отидете в деловодството на който и да е съд и да Ви връчат там препис от акта и да отразят, че Ви е съобщен тогава.
Ако решението действително е постановено миналата година, то вече би трябвало да е било изпратено на страните или съответно на техните съдебни адресати. Сроковете не са твърдо установени, поне на мен не ми е известно да са такива. Какъв е срокът е по-скоро може би фактически въпрос, като най-вероятно за най-натоварените съдилища той е по-дълъг, макар че е абсурдно да се бави една година връчването.
bvoykov
Потребител

Назад към Общи дискусии